"Csömöröm van a sömörömtől!"

Eltüntethetetlen, hámló, vörös foltok a könyökön, lábon, netán egész testen? A tünetek pikkelysömörre utalnak - nézzünk szembe vele, mit kell tudni erről a betegségről!

Nem szégyen, de folt

Marika még a szerencsésebbek közé tartozik: csak a térde alatt a lábszárán van egy kéttenyérnyi pikkelysömörös folt, így egy hosszabb szoknyával el tudja takarni. Nem szívesen hagyná ugyanis, hogy más is lássa az évek óta el nem tűnő bőrtüneteket, amelyek valóban nem nyújtanak esztétikus látványt. A kellemetlenség azonban őt sem kerüli el: az érintett terület viszket, húzódik, harisnyanadrágot nem vehet fel rá, mert a műszál irritálja. Szoros nadrág viselését ugyancsak kerülnie kell. Nagyon meg kell válogatnia, milyen kozmetikai szereket használ, mert a pikkelysömörrel érintett terület némelyikre kiszáradással, viszketéssel reagál. Noha a napfény határozottan jót tesz bőrtüneteinek, csak az erkélyen meri napoztatni a lábát, mert a strandon kíváncsi, sőt, rosszalló tekintetek szegeződnek rá, mintha felelőtlenül másokat veszélyeztetne bőrbajával. Sokan ugyanis nem tudják, hogy a pikkelysömör (psoriasis) nem fertőző betegség, nem lehet sem érintéssel, sem más módon továbbadni.

Mit kell tudni a psoriasisról?

A bőrgyógyászati megbetegedések súlyosság és gyakoriság alapján egyik legjelentősebb csoportját a psoriasis alkotja. A betegség súlyossága, gyakorisága, krónikus volta mind a társadalomra, mind a betegekre jelentős terheket ró. Az európai országokban az össznépesség mintegy 1,4-2 százalékát érinti a megbetegedés. A pikkelysömör öröklött hajlamon alapszik, gyakran mutat családi halmozódást, de sem megjelenésének valószínűsége, sem a tünetek súlyossága nem számolható előre, azaz nem feltétlenül jelenik meg az utódok mindegyikében, sőt generációkat "ugorhat", vagy előfordul, hogy a családban csak oldalágon (pl. unokatestvér, nagybácsi) találunk pikkelysömörös rokont.

Megdöbbentő képek a pikkelysömörről és kezelésérőlTermészetesen az is előfordul, hogy a beteg családjában senkinek sincs pikkelysömöre. Ez a betegség úgynevezett poligénes öröklődésével magyarázható. Az összes beteg mintegy 10 százalékánál ízületi érintettség lép fel, ami akár deformáló ízületi gyulladáshoz, mozgás-korlátozottsághoz vezethet. A nőket és férfiakat egyenlő mértékben betegíti meg. Tömeges első megjelenési ideje a serdülőkorra esik, ekkor többnyire a hajas fejbőrön kezdődik. Megjelenhet minden életkorban, a születés után az emberi életkor legvégső határáig. Ma a világon 125 millió, Magyarországon 140-200 ezerre tehető a pikkelysömörben érintett betegek száma. Közülük 1-5 százalékra becsülhető azoknak az aránya, akiknek kezelése kifejezett problémát jelent, ugyanis sem a hagyományos helyi kenőcsös, sem pedig a szisztémás gyógyszeres kezelésekre nem reagálnak.

Életminőséget rontó betegség

A psoriasis legjellegzetesebb tünetei a térden, a könyökön, és a hajas fejbőrön jelentkező pikkelyekkel fedett, hámló, vöröses foltok. Előfordul azonban, hogy a beteg teljes bőrfelületére is kiterjed. Ha a tenyéren, vagy a talpon fordul elő, akkor a folt viszonylag kisebb méretéhez képest is aránytalanul rontja a beteg életminőségét, munkaképességét, hiszen nehezíti a mozgását, sőt járásképtelenséget okozhat, illetve az érintett nem tudja elvégezni a munkáját, hiszen a kezével nem tud rendesen fogni. A betegek mintegy 30-40 százalékánál különféle súlyosságú ízületi gyulladás is kialakul. Ez akár ahhoz is vezethet, hogy a beteg tolószékbe kényszerül.

A betegségnek genetikai háttere van - mutatta be Kemény Lajos, a Szegedi Egyetem Bőrgyógyászati- és Immunológiai Klinikájának igazgató professzora a Nemzetközi Psoriasis Nap alkalmából tartott sajtótájékoztatón. - Ma már több olyan géneltérést azonosítottak, melyek hozzájárulhatnak a pikkelysömör kialakulásához. Bizonyos genetikai háttér esetén autóimmun folyamatok okozzák a tüneteket. Ismerünk több olyan provokáló tényezőt, ami egy adott genetikai háttér mellett a betegség tüneteit előhozhatja. Például az elhúzódó stressz, különféle gyulladásos betegségek, így a súlyos mandulagyulladás is. Ez nem a betegség oka, hanem elindítója, így ha ezt a provokáló kórt meggyógyítják, attól még a pikkelysömör maga nem fog meggyógyulni. A psoriasis krónikus betegség, ami a beteget élete végéig elkíséri. A psoriasisban szenvedő betegek jelentős része állandó kiterjedt bőrtünetektől szenved. Funkcionális képességeik, általános egészségi állapotuk és az életminőségük jelentősen romlik emiatt, a mindenki által jól látható bőrtünetek jelentős pszichés megterhelést rónak a betegekre és környezetükre, mely nem ritkán társadalomból, környezetből való kirekesztettségig mélyül. A kellemetlen és időigényes helyi kezelések is nagymértékben rontják az életminőséget. A súlyos ízületi gyulladással járó szövődményes esetek pedig mozgáskorlátozottsághoz, rokkantsághoz vezethetnek.

Nincs reménytelen eset!

A beteg állapotától függően kialakított, előre megtervezett és az állapot alakulásának megfelelően felépített kezeléssel a betegség ma azonban már hatásosan tünetmentesíthető, tíz betegből kilenc tünetmentessé tehető. A betegség kezelési módja függ a tünetek elhelyezkedésétől, súlyosságától, a beteg életkorától. A kezelés beállítása bőrgyógyász szakorvosi feladat. A korszerű innovatív gyógyszergyártás eredményeinek köszönhetően rendelkezésre állnak azok a helyi kezelések és szisztémásan adható gyógyszerek, amelyekkel a beteg életminősége jelentősen javítható. Az enyhébb, csak kisebb kiterjedésű bőrtünetekkel járó esetek kezelésére új hatóanyagokat tartalmazó, könnyebben alkalmazható lokális készítmények állnak rendelkezésre. Az igen súlyos bőr vagy izületi érintettséggel szenvedő betegeknél pedig a legkorszerűbb, ún. biológiai válaszmódosító kezelésekkel lehet kiváló eredményeket, többségében tartós tünetmentességet elérni.

Világnap - a felvilágosításért

Sajnos Magyarországon a pikkelysömörben szenvedő betegek jelentős része még mindig nem részesül megfelelő kezelésben. Régóta tartó betegségüknek a tüneteibe belenyugodva nem keresik az új lehetőségeket, az ezekről szóló megfelelő információ nem jut el hozzájuk. A psoriasis világnapját 2004 óta rendezik meg, azzal a céllal, hogy minél több emberhez, az érintettekhez és a környezetükben élő szerencsésebb egészségesekhez is eljuthassanak a következő, alapvető fontosságú üzenetek: A psoriasis nem kozmetikai rendellenesség, hanem egy, a szervezet egészét érintő betegség. A pikkelysömör nem fertőző! Az ebben a betegségben szenvedők részére biztosítani kell a megfelelő kezelést, és a pikkelysömörben szenvedő 125 millió beteg szavát meg kell hallgatni. A Nemzetközi Psoriasis Nap legfőbb célja, hogy nagyobb publicitást kapjon: léteznek új és hatásos kezelési lehetőségek, amelyek minden betegnek új esélyt jelentenek a betegség okozta szenvedésektől való szabadulásra.

Pikkelysömöre csak annak lehet, aki a betegségre való hajlammal születik. A psoriasisos bőrtünetek akkor alakulnak ki, ha hajlam és provokáló faktorok együttes hatása eléri azt a küszöbértéket, melynél a betegség már megjelenhet. A psoriasisnak nagyon sokféle formája van. A veleszületett hajlam és provokáló faktorok együttesen alakítja ki a psoriasis jellegzetes képét. A hajlam nagysága betegenként változó, a provokáló faktorok is sokfélék, ugyanazon betegnél az élet folyamán változhatnak. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a pikkelysömör semmilyen formában nem fertőz. Mivel a hajlam nem adható át másnak, ezért a beteg psoriasis a környezetére nem veszélyes - hívja fel a figyelmet dr. Berecz Margit a -n, Magyar Psoriasis Alapítvány betegtájékoztató honlapján. - Sajnos, nincs olyan rutin vizsgálat, melynek segítségével, a bőrtünetek megjelenése előtt, jelezhető lenne a pikkelysömörre való hajlam. A psoriasis ma még véglegesen nem gyógyítható, de tünetmentesíthető. A tünetmentes időszak változó, esetenként több év is lehet. Sokféle kezelési mód van. A bőrgyógyász, értékelve a psoriasisos tüneteket, figyelembe véve a társbetegségeket, az életkort, a beteg nemét, és még több más szempontot is, választja a beteg számára legkedvezőbb, legeredményesebb kezelést. A végleges gyógymódot keresik: genetikai kutatások felderítették a psoriasisra hajlamosító géneket. Ezek működésének pontos megismerése a végleges, és oki kezelés záloga.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció