Tréning vagy szike?

A vizeletinkontinencia egy összetett tünetegyüttes, melynek kialakulásában húgy-ivar rendszeri eltérések, idősödéssel járó jelenségek és a hólyagműködést befolyásoló kísérőbetegségek játszhatnak szerepet. E funkciózavar az életkor előrehaladtával nő.

Nehéz vele együtt élni

Az inkontinencia olyan súlyos is lehet, hogy az az érintett életvitelét, szociális közérzetét komolyan zavarhatja. Az inkontinensek élete teljesen átalakul, kerülik a társaságot, szégyellik problémájukat, és mindig arra gondolnak, hogy lehetőleg olyan helyszínen tartózkodjanak, ahol könnyen találnak illemhelyet. Sokuknál komoly lelki traumát is okoz e probléma, és ezért megpróbálják elkerülni a kellemetlen helyzeteket. A probléma oldásában nagy segítséget jelenthet egy képzett pszichológus, aki ismeri az inkontinensek pszichés problémáit.

Az inkontinencia számtalan betegség velejárójaként lép fel. A kérdéskör az orvostudomány számos területét érinti. Ide tartozik többek között a nőgyógyászat, az urológia, a rehabilitáció, az ideg-elmegyógyászat és a gerontológia is.

Mi is az a hiperaktív hólyag?

A hiperaktív hólyag az inkontinencia egy nehezen meghatározható fajtája, amelyet a szakirodalom a készteséses vagy sürgősségi inkontinenciák csoportjába osztja. Ez a mind a nőket, mind a férfiakat sújtó zavar abból fakad, hogy a hólyag már a feltöltődés időszakában váratlanul összehúzódik, s az így kialakuló nyomás erősebb, mint a húgycső zárónyomása, így végül akarattalan vizeletvesztés jön létre. A funkciózavar hátterében urológiai vagy nőgyógyászati megbetegedés is állhat: fertőzés, kő, tumor, korábbi betegség, sérülés miatti hegesedés vagy anatómiai elváltozás, például a hólyag lesüllyedése. A kiváltó ok megtalálásával a betegség sokszor jól gyógyítható, de a páciensek tünetmentessé tehetők a hólyag ürítő izomzatát ellazító hatású készítményekkel is.

Az ellátás fontossága

A kezelés természetesen minden esetben egyéni, amelynek különböző fajtái léteznek - a medencefenék izomzatát erősítő gyakorlatoktól és speciális hólyagtornától kezdve, a műtéti beavatkozásokon át, a különböző vizeletürítési technikákig. Létezik fizioterápia és gyógyszeres kezelés. A kezelések hatására sokan teljesen meggyógyulnak, de akinek állandóan együtt kell élnie a problémával, nekik megfelelő gyógyír lehet az alkalmas inkontinencia betét megtalálása. Az inkontinencia bizonyos formája már sebészeti eljárást is gyógyítható hazánkban. E műtéti technika segítségével egy rugalmas, szövetbarát szalag veszi át a meggyengült testszövetek szerepét. Az érintetteknek fontos segítséget nyújthat a pszichoterápia is, ami a lelki okok feltárását és feloldását célozza.

Ha a vizelettartási zavar hátterében szervi, illetve nem szervi eredetű idegrendszeri eltérés, betegség áll, a műtéti beavatkozások nem vezetnek eredményre, akkor a gyógyszeres kezelés, valamint a speciális gyógyászati segédeszközök (betétek, katéterek) jelenthetik a megfelelő gyógyírt.

Gyógyszeres kezelés

Gyógyszeres kezelést illetően, készítmények valójában csak az ismeretlen eredetű és a idegi eredetű akaratlan detrusor kontrakciók okozta inkontinencia kezelésére állnak rendelkezésünkre. A gyógyszeres kezelés eredménye szinte azonnal hatásos lehet. Bizonyos gyógyszerek az "urge" tüneteket csökkentik, megint mások a hólyagnyak ellenállását fokozzák.

Műtét

A konzervatív kezelés eredménytelensége, vagy kifejezett panaszok esetén a műtéti megoldások vezethetnek eredményre. A műtét célja, hogy helyreállítsák a hólyagnyak eredeti anatómiai helyzetét, illetve pótolják a meggyengült (körkörös)záróizom működést. Ez végezhető a hüvely vagy a hasfal felől, illetve a kettő kombinációjával. A többszöri sikertelen műtét utáni esetekben a hüvelybe helyezett segédeszközök, pesszáriumok jelenthetnek megoldást.

És mit tehetünk mi?

Tekintse meg orvoslistánkat a hiper­aktív hólyag témában! A medencetorna jó hatást fejthet ki az izomgyengeséggel járó enyhe inkontinenciában. A medencefenék izmai akaratlagos szabályozás alatt állnak, így erejük edzéssel alakítható, javítható. A medencefenék izmai megemelik a húgyhólyagot és a hólyagnyakat, valamint részt vesznek a külső záróizom felépítésében. Az izmok meggyengülése esetén a kismedencei szervek lecsúsznak, de rendszeresen végzett speciális tornagyakorlatokkal fokozható az izomzat feszessége és ereje. A medencefenék izmait vizeletürítés közben tornáztassuk: az izmok ellazításakor a vizelet kiürül, a medenceizmok megfeszítésekor a vizeletürítés abbamarad. Az izmokat váltakozva feszítsük meg és lazítsuk el.

A tudatos odafigyelés hatása

Ha az érintett tud változtatni bizonyos rosszul beidegződött magatartásformáin, akkor jó irányú változást érhet el. Ha például valaki ráveszi magát, hogy reggelente székletürítést végezzen, és tudatosan minden reggel ébredés után megpróbálja, akkor egy bizonyos idő elteltével a szervezet "rááll" erre az ingerre, és sikerrel jár. Ilyen tréningen alapul a biofeedback. Ezzel a módszerrel szépen lassan ki lehet nyújtani a "vizelési ingermentes" időintervallumot. Természetesen ez egy hosszas folyamat, ami mindennapos tréninget igényel. Ismeretes több típusú relaxáló, lazító jellegű gyakorlat is, amely megfelelő szakmai irányítással szinten sikeres lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció