+13° - +25°
Nincs front

Nem fog működni a törzskartonrendszer

HáziPatika

Bár július elsején életbe lép az új típusú törzskarton vezetéséről szóló rendelet, gyaníthatóan széles e hazában nem találunk majd olyan háziorvost, aki nekiáll a feladat végrehajtásának.

Mi lesz a törzskartonnal?

Sem idő, sem ember, sem forrás nincs a betegek számos adatát rögzítő dokumentum vezetésére - ezzel felütéssel indul a Weborvos.hu cikke, amely a törzskarton kötelező bevezetéséről szól.

A törzskartonnal az egészségügyi adatainkat gyűjtik

2017. október 30-án számoltunk be róla, hogy a törzskartonrendszerrel nemcsak panaszainkra és kórelőzményünkre, hanem szinte az összes szokásunkra és a családi titkainkra is kíváncsi lesz a kormány. A júliustól életbelépő rendelkezés szerint egy tetőtől talpig végzett, alapos vizsgálat valamennyi adatát rögzítik majd az úgynevezett elektronikus törzskartonon. A kérdések között szerepel majd, hogy a családban mikor és milyen krónikus betegségek fordultak elő, volt-e valakinek daganata, és ha igen, hány éves korban, illetve diagnosztizáltak-e allergiát, cukorbetegséget vagy magas vérnyomást a rokonságban. A törzskarton külön rákérdez az apa, anya, testvér, gyermek és unokatestvér betegségeire is. Az űrlap az orvosi kérdések mellett lényegében egy szociológiai kérdéssort is tartalmaz. Egyebek mellett vallani kell majd arról is, hogy éppen dolgozunk-e, és ha igen, részállásban vagy vállalkozóként, netán eltartottak vagyunk. Az orvosnak ki kell kérdeznie pácienseit dohányzási, alkoholfogyasztási, étkezési szokásaikról, valamint arról is, hogy mennyire látják sötétnek a jövőjüket, illetve milyen korán ébrednek reggelenként.

Nem fog működni a törzskartonrendszer, orvosok, adminisztráció, egészségügy, törzskarton-rendszer elektronikus törzskarton törzskarton betegellátás orvosok EESZT
Nincs kapacitás és erőforrás a törzskartonrendszerre

Mint írják, a 2017. október 25-én megjelent salátarendelet szerint a háziorvosokra, a házi gyermekorvosokra és a fogorvosokra vonatkozik a jogszabály, amely úgy rendelkezik, hogy évente legalább a bejelentkezett biztosítottak 30 százalékának adatait szükséges feltölteniük a törzskarton vezetésére szolgáló informatikai rendszerbe. A teljes betegkör feltöltésére értelemszerűen három évük van, majd háromévente frissíteniük kell a betegadatokat. 

A hároméves időtartam nyugalomra ad okot

A cikkből kiderül, hogy a késlekedés kódolva van a rendszerben, mivel alig van olyan ember, akit ne feszélyezne egy hatályba lépett, számára feladatot előíró, ám betarthatatlan rendelet. Nem véletlen, hogy az orvosok közül többen kiszámolták, mennyi időt is venne igénybe egy ilyen testes lista összeállítása. A svájci modellprogramra hajazó adatsort nagyjából - az ott szerzett tapasztalatokra alapozva - negyven perc alatt lehet felvenni és feltölteni. Ha valakinek 1500 betege van, akkor évente ötszáz beteggel és negyvenórás munkahéttel számolva ez legalább két hónapnyi pluszmunka. Ez bizony nem kevés. S ha már a svájci programot említettük, akkor azt is tudjuk, hogy ott 24 praxisban 18 segítő dolgozott. 

Nem áll rendelkezésre elegendő erőforrás a törzskartonhoz

Ezt állítják egybehangzóan a szakmai szervezetek vezetői, és mind Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, mind pedig Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke határozottan leszögezi, hogy nem volt szakmai egyeztetés, megkerülésükkel született a rendelet, és ezzel a megoldással nem értenek egyet.


Mindenképpen várják az új egészségügyi vezetés javaslatát, egyeztetési szándékát a törzskarton vezetésével kapcsolatban. A MOK elnöke szerint vagy totális bojkott, vagy számítógépes programmal végrehajtott akció lesz az eredménye a jelenleg hatályos rendeletnek, amire már számtalanszor felhívták a figyelmet. 

Hogy miért nem használják a törzskarton adatsorához a NEAK-nak küldött, a háziorvosi praxisok által készített tételes betegforgalmi jelentést, vagyis az úgynevezett B300-as jelentést, valamint hogy az EESZT miért nem kommunikál a törzskarton rendszerével, kiderül a lap cikkéből.

Így, ebben a formában nem lesz törzskartonrendszer

Senki nem vitatja, hogy a lakosság egészségi állapotának felmérése kiemelt népegészségügyi jelentőségű, és ennek jó eszköze az egységes törzskarton kialakítása. Így van ezzel a Háziorvosok Online Szervezete is, amelynek vezetője, Békássy Szabolcs a lapnak elmondta: a népegészségügyi szemlélet erősítése szempontjából hasznos módszerről van szó, jelenleg azonban nem látják térbeni és időbeni kitöltésének részleteit, hiszen egyértelmű, hogy a jelenlegi rendelési idők keretei között ez nem abszolválható. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső