Elképesztően drága a kórházi parkolás

Óránként 2000 forint a parkolás a a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előtt.

Borsosabb a kórházi parkolás, mint a repülőtéri

Nem is egy olyan kórház van, ahol a parkoló üzemeltetőinek vastagon fog a ceruzája. A győri, szegedi, kaposvári és debreceni intézménynél is óriási pénzeket gombolnak le az óvatlan látogatóktól.

Vagyonokat fizethetnek a parkolásért azok a hozzátartozók, akik súlyos beteg, netán sürgős eset miatt ellátásra szoruló családtagjukat viszik kórházba, és gyanútlanul az intézmény parkolójában hagyják az autójukat. A Magyar Nemzet összesítése alapján míg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 5 órás parkolásért 4000 forintot kell fizetni, de akad olyan kórház, ahol ugyanezért több mint dupla ennyit, 8500 forintot kérnek.

Drágább a kórházi parkolás, mint a reptéri, parkolás kórházi parkolás sürgősségi sürgősségi betegellátás
Döbbenetes, hogy drágább a kórházi parkolás, mint a reptéri

A napokban bejárta a Facebookot egy kórházi parkolással összefüggésben megosztott történet, amelyből kiderült: Debrecenben néhány órás autós kórházi tartózkodásért nem kevesebb mint 5800 forintot fizettek. A felháborodást csak fokozta, hogy a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet sürgősségi osztályára bevitt 90 éves asszonyt órákon keresztül - délután háromtól este nyolcig - senki nem vizsgálta meg, miközben a beteg folyamatosan hányt. Igaz, az utóbbi hónapokban napvilágot látott esetek alapján sürgősségi osztályon ötórányi várakozás nem is tűnik hosszúnak - főként a kórházak szakemberhiánya és túlterheltsége miatt.

A magas parkolási díjakat bizonyára lehetne csökkenteni

Mint a lap megtudta, Debrecenben, a klinika területén jelenleg a parkolás első fél órája díjmentes, azonban a betegeknek a második fél óra 400 forintba, majd minden további 30 perc további 600 forintba kerül.

Ha valaki nem tudja kifizetni, annak a helyiek a Tesco-parkolót javasolják, amely "csupán" 800-1000 méterre van a kórháztól. Tehát a látogatók vagy kifizetik az akár több ezer forintos parkolási díjat, vagy egy kilométert is gyalogolhatnak az intézményig.

Felháborító!

Ami pedig igazán felháborító, hogy ha elvész vagy megrongálódik a parkolójegy, akkor 20 ezer forint (!) pótdíjat kell fizetni - írja a lap.

Egyes kórházak díjszabását a lap összevetette a sokak által legdrágábbnak gondolt reptéri parkolási árakkal is. Kiderült, hogy Győrben többe kerül letenni az autót, mint a magyarországi nemzetközi repülőtéren. Míg Ferihegyen a terminálnál 30 perc kerül 900 forintba, 2 óráért pedig 2200 forintot kell fizetni, addig a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház területén akár közel duplájába is kerülhet a parkolás. Az intézmény honlapja szerint az első fél óra ingyenes, a második fél óra 500 forint, majd minden megkezdett 30 perc 1000 forintba kerül. Tehát míg a reptéren a díjszabás alapján 4000 forintot kérnek öt óráért, ugyanezért Győrben 8500 forintot kell fizetni.


A kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórháznál is bajban lehetnek azok, akik elegendő pénz nélkül indultak útnak, ugyanis bár az első 30 percben a parkolás szintén ingyenes az intézmény területén, az ezen felüli időszakra már óránként nem kevesebb mint 500 forintot kell fizetni. Szegeden még ennél is borsosabb árat kérnek. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ "B" klinikai parkjában az első fél órában ingyen tartózkodhat egy beteg autója, majd minden további fél óra 600 forintba kerül.

Mi a helyzet Budapesten?

A budapesti kórházakban is kedvezőbb a díjszabás, mint Győrben, Szegeden vagy Debrecenben. A Heim Pál Gyermekkórház honlapján ez áll: a kórház területén az első 15 percben a parkolás ingyenes. A 15 percet meghaladó parkolás díja minden megkezdett órára 300 forint.

A helyzet nem könnyű, hiszen tény, ha ingyenes volna a parkolás, akkor valószínűleg olyanok is igénybe vennék a szabad helyeket, akik nem szorulnak egészségügyi ellátásra, csupán nem akarnak fizetni. Azonban a félóránkénti akár 1000 forintos díj már igencsak megterhelheti egy család pénztárcáját, és a jelek szerint az intézményeket mindez egyáltalán nem zavarja.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső