+7° - +23°
Kettős front

Elképesztően drága a kórházi parkolás

HáziPatika

Óránként 2000 forint a parkolás a a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előtt.

Borsosabb a kórházi parkolás, mint a repülőtéri

Nem is egy olyan kórház van, ahol a parkoló üzemeltetőinek vastagon fog a ceruzája. A győri, szegedi, kaposvári és debreceni intézménynél is óriási pénzeket gombolnak le az óvatlan látogatóktól.

Vagyonokat fizethetnek a parkolásért azok a hozzátartozók, akik súlyos beteg, netán sürgős eset miatt ellátásra szoruló családtagjukat viszik kórházba, és gyanútlanul az intézmény parkolójában hagyják az autójukat. A Magyar Nemzet összesítése alapján míg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 5 órás parkolásért 4000 forintot kell fizetni, de akad olyan kórház, ahol ugyanezért több mint dupla ennyit, 8500 forintot kérnek.

Drágább a kórházi parkolás, mint a reptéri, parkolás kórházi parkolás sürgősségi sürgősségi betegellátás
Döbbenetes, hogy drágább a kórházi parkolás, mint a reptéri

A napokban bejárta a Facebookot egy kórházi parkolással összefüggésben megosztott történet, amelyből kiderült: Debrecenben néhány órás autós kórházi tartózkodásért nem kevesebb mint 5800 forintot fizettek. A felháborodást csak fokozta, hogy a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet sürgősségi osztályára bevitt 90 éves asszonyt órákon keresztül - délután háromtól este nyolcig - senki nem vizsgálta meg, miközben a beteg folyamatosan hányt. Igaz, az utóbbi hónapokban napvilágot látott esetek alapján sürgősségi osztályon ötórányi várakozás nem is tűnik hosszúnak - főként a kórházak szakemberhiánya és túlterheltsége miatt.

A magas parkolási díjakat bizonyára lehetne csökkenteni

Mint a lap megtudta, Debrecenben, a klinika területén jelenleg a parkolás első fél órája díjmentes, azonban a betegeknek a második fél óra 400 forintba, majd minden további 30 perc további 600 forintba kerül.

Ha valaki nem tudja kifizetni, annak a helyiek a Tesco-parkolót javasolják, amely "csupán" 800-1000 méterre van a kórháztól. Tehát a látogatók vagy kifizetik az akár több ezer forintos parkolási díjat, vagy egy kilométert is gyalogolhatnak az intézményig.

Felháborító!

Ami pedig igazán felháborító, hogy ha elvész vagy megrongálódik a parkolójegy, akkor 20 ezer forint (!) pótdíjat kell fizetni - írja a lap.

Egyes kórházak díjszabását a lap összevetette a sokak által legdrágábbnak gondolt reptéri parkolási árakkal is. Kiderült, hogy Győrben többe kerül letenni az autót, mint a magyarországi nemzetközi repülőtéren. Míg Ferihegyen a terminálnál 30 perc kerül 900 forintba, 2 óráért pedig 2200 forintot kell fizetni, addig a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház területén akár közel duplájába is kerülhet a parkolás. Az intézmény honlapja szerint az első fél óra ingyenes, a második fél óra 500 forint, majd minden megkezdett 30 perc 1000 forintba kerül. Tehát míg a reptéren a díjszabás alapján 4000 forintot kérnek öt óráért, ugyanezért Győrben 8500 forintot kell fizetni.


A kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórháznál is bajban lehetnek azok, akik elegendő pénz nélkül indultak útnak, ugyanis bár az első 30 percben a parkolás szintén ingyenes az intézmény területén, az ezen felüli időszakra már óránként nem kevesebb mint 500 forintot kell fizetni. Szegeden még ennél is borsosabb árat kérnek. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ "B" klinikai parkjában az első fél órában ingyen tartózkodhat egy beteg autója, majd minden további fél óra 600 forintba kerül.

Mi a helyzet Budapesten?

A budapesti kórházakban is kedvezőbb a díjszabás, mint Győrben, Szegeden vagy Debrecenben. A Heim Pál Gyermekkórház honlapján ez áll: a kórház területén az első 15 percben a parkolás ingyenes. A 15 percet meghaladó parkolás díja minden megkezdett órára 300 forint.

A helyzet nem könnyű, hiszen tény, ha ingyenes volna a parkolás, akkor valószínűleg olyanok is igénybe vennék a szabad helyeket, akik nem szorulnak egészségügyi ellátásra, csupán nem akarnak fizetni. Azonban a félóránkénti akár 1000 forintos díj már igencsak megterhelheti egy család pénztárcáját, és a jelek szerint az intézményeket mindez egyáltalán nem zavarja.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső