Kóborebből faragtak rendőrkutyát

„Delon megjárta a poklot. Kidobták, súlyos beteg lett, majd egy autó is elütötte” – így indult a német juhász-malinois keverék története, aki azóta már a Magyar Rendőrség állományát erősíti.

Delon tavaly még az út szélén kóborolt testvérével, és teljesen lesoványodva, szörnyű állapotban került a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítványhoz. Delon viszontagságai azonban még nem értek véget, elkapta ugyanis a parvovírust, amelybe kis híján belehalt. Hosszú betegeskedés után viszont felgyógyult, és ideiglenes gazdájához, Osztotics Mariann bv. őrmesterhez került – olvasható a Zsaru Magazin Facebook-oldalon megosztott bejegyzésben.

„Sokáig nem lehetett saját állatom, ezért menhelyekre jártam, takarítottam a kennelt, foglalkoztam velük, megragadtam minden lehetőséget, hogy a kutyusokkal legyek. Később, mikor már saját blökim lehetett, elkezdtem az IGP-vel foglalkozni (International Gebrauchshund Prüfung, Nemzetközi Munkakutya-vizsgarend), amely magába foglalja az engedelmességet, az őrző-védő képzést és a nyomkövetést. Az alapítványhoz is szoros kapcsolat fűz, az egyik jelenlegi ebem is tőlük származik. Amikor felhívtak, hogy lenne-e kedvem befogadni ideiglenesen egy kiskutyát, mert épp nagyon sokan vannak és nincs hely, azonnal igent mondtam. Így került hozzám Delon” – mesélte Osztotics Mariann.

Delon
Kóborebből faragtak rendőrkutyát. Fotó: Fülöp Máté / Rendőrség / Facebook

Baj volt a lábával, műteni kellett

Delon ideiglenes gazdájának azonnal feltűnt, hogy valami baj van a kutya lábával. Az állatorvos megállapította, hogy valószínűleg elütötte egy autó az ebet, és a csont rosszul forrt össze, így műteni kellett. Az őrmester azonban egy másik dolgot is rögtön észrevett a kutyuson: azt, hogy imád labdázni, szinte bárhol, bármikor.

Megláttam benne a lehetőséget, és elkezdtem képezni. Vittem vasútállomásra, hidakra, hogy megnézzem, miképp reagál a mélységre, magasságra. Kiválóan vette az akadályokat, nem félt. Sokat jártam vele a városba, hogy szocializálódjon, és szokja az idegen ebeket. Már kölyökként megtanulta az engedelmességet, hogy ha hívom, visszajöjjön. Úgy gondoltam, kiváló munkakutya válna belőle akár egy fegyveres testületnél is. Nagyon jó fogása volt, hamar megtanulta az őrző-védő alapokat. Még a lövéstől sem félt. Mikor feltettünk róla videókat az internetre, sokan csodálták, milyen ügyes. Rengeteg hivatásos szerv jelentkezett, hogy örökbe fogadnák. Én viszont ragaszkodtam ahhoz, hogy csak olyan embernek adom, aki családtagként tekint rá, és hazaviszi magával. Egy rendőrre esett a választásom, aki a műtét után magával vitte Delont, és elkezdte a képzését” – mesélte.

Út a pokol szélétől a rendőrségig

Delon az új gazdájával, Varga Zsolt főtörzsőrmesterrel, a Bácsbokodi Határrendészeti Kirendeltség kutyavezetőjével remek párost alkot. Az egykori kóboreb mára hivatalosan is rendőrkutya lett, és remélhetőleg hamarosan meg is kezdi a szolgálatát. 

A Juhászkutya Fajtamentés Alapítványt 16 éve alapították, tagjaik a német juhász fajtamentését vállalják. Sok kutya került már tőlük a fegyveres szervekhez.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra