Évente ennyi PET-palackot dobunk ki

Egy idén elfogadott törvénycsomag értelmében 2023 júliusától kötelezővé válik az egyutas italcsomagolások (PET, alumínium, üveg) visszaváltása. Környezetvédelmi szervezetek üdvözlik a rendszer bevezetését, ugyanakkor fontos hiányosságokra hívják fel a figyelmet.

Akadnak olyan területek az óceánokban, ahol több a műanyag, mint a hal. Részletek itt.

"A műanyagszennyezés negatív következményeivel mindannyian együtt élünk. Jelenleg a világ óceánjait több mint 150 millió tonna műanyaghulladék szennyezi, ráadásul az összes tengeri hulladék közel fele egyszer használatos műanyag, a többi között palackok és kupakok" - olvasható a Humusz Szövetség közleményében .

A műanyagszennyezés világszerte egyre jobban elhatalmasodik
A műanyagszennyezés világszerte egyre jobban elhatalmasodik. Fotó: Getty Images

Mint írják, a Reloop 2021-ben publikált adatai szerint 27 európai országból 2017-ben Magyarországon volt a legmagasabb az egyszer használatos italcsomagolás-hulladék egy emberre jutó mennyisége, ami 2019-ben is tovább nőtt. Ez utóbbi kimutatás szerint a magyar lakosság mintegy kétmilliárd PET, alumínium és üveg italcsomagolást dobott ki egy év alatt, ami egy főre vetítve 211 darabot jelent. Mindezek tükrében a szervezet üdvözli a visszaváltási rendszerek hazai bevezetését. Ezzel együtt egy több környezetvédelmi civil szervezet és szakértő által összeállított állásfoglalásban hívja fel a figyelmet az italcsomagolásokkal kapcsolatos hazai szabályozás hiányosságaira.

Egy hatékony betétdíjas rendszer bevezetésével a Reloop számításai szerint 83 százalékkal, hozzávetőleg 340 millió darabra (35 darab/fő/év) csökkenthető a hazai italcsomagolás-hulladékok száma. Az éves szinten eldobott 1,1 milliárd PET-palackból így mindössze 176 millió maradna, az alumínium italcsomagolási hulladék 700 millió darabról kevesebb mint 150 millióra, a kidobott üvegpalackok száma pedig 67 millióról 16,5 millió darabra csökkenne.

Az újratölthető palackok kerülhetnének előtérbe

A Humusz Szövetség által bemutatott állásfoglalás szerint meg kell különböztetni az egyutas (egyszer használatos) és többutas (újratölthető) italcsomagolásokhoz kapcsolódó rendszereket. Mindkettőnek központi eleme a betétdíj: az adott termék árával együtt felszámított, annak visszaváltásakor a forgalmazónak, illetve visszaváltójának maradéktalanul visszafizetett díj. Célja, hogy a vásárlót anyagilag is ösztönözze a termék csomagolásának visszavitelére, hogy az egyutas rendszernél a csomagolást újrafeldolgozzák, többutas rendszernél pedig a palackokat újratöltsék.

A kötelező egyutas italcsomagolás-visszaváltás esetében a műanyag palackokat, fémdobozokat újra fel lehet dolgozni. A rendszer előnye, hogy a begyűjtött csomagolás (tehát a szelektív hulladék) nagyobb tisztaságú, mivel ebben az esetben nem keveredik más típusú csomagolási hulladékkal. Lakossági szelektív gyűjtés esetén ugyanis a palackok egyéb, sokszor szennyezett műanyagtermékekkel is keverednek.

Többutas csomagolás esetében a palackot visszaváltás után újratöltik. Ennek előnye, hogy a visszaváltás eredményeként kevesebb csomagolóeszközt kell gyártani, hiszen visszavétel után azok megfelelő kezelés, majd töltőüzembe szállítás esetén ismételten használhatóak. Mindez csökkenti a környezet igénybevételét, a nyersanyagok kitermelését, a környezeti előnyök pedig bizonyítottan nőnek a visszaforgatás számával.

Az újrahasználat megfelelő támogatása érdekében az állásfoglalást aláíró szervezetek az alábbiakat kérik az állami döntéshozóktól és a szabályozáson dolgozó szakemberektől. (Az állásfoglalás teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.)

  • Szükségesnek tartják az italcsomagolásokra vonatkozó kötelező újrahasználati célszámok bevezetését.

  • Javasolják a környezetvédelmi termékdíj ökomodulációját: a különböző italcsomagolások esetében különböző díjkategóriákat állapítson meg a szabályozás.

  • Javasolják a betétdíjas termék kivételét az áfatörvény és a társasági adózás hatálya alól.

  • Javasolják az újratölthető italpalackok sztenderdizálását.

  • Javasolják regionális mosodák működési feltételeinek megteremtését. Mindennek költségét a környezetvédelmi termékdíjból befolyó bevételek, illetve a jövőben bevezetni tervezett EPR-rendszerekből származó bevételek jelenthetnék.

  • A csomagoláson szembetűnően és tisztán kell szerepelnie, hogy az újratölthető-e vagy sem, illetve hogy egyszer használatos csomagolás esetén mi a hulladékkezelés megfelelő módja.
)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: