Veszélyesek-e házi kedvenceink?

Állatot tartani jó, mert rengeteg örömöt okoz - ezt leszögezhetjük. Ám az állattartás veszélyes is lehet, ha figyelmen kívül hagyunk néhány fontos szabályt. Hogy melyek ezek? Mindjárt kiderül!

Az állat egye az állateledelt

Persze, ezt tudjuk, és nem valószínű, hogy megkívánnánk a kutyakonzervet vagy a macskaeledelt. Bár - hozzáteszem - a minőségi konzerves eledelek minőségi, csak éppen úgynevezett nyesedékhúsból készülnek, olyanból, amit már nem tudnak gusztusosan elkészíteni emberi fogyasztása.

Pár éve egy amerikai állatgyógyász professzorral készítettem interjút, aki elmondta, hogy rendszeresen "sokkolja" tanítványait azzal, hogy belekóstol a frissen felbontott konzervbe. Ugyanis a minőségbiztosítás szerint ezeknek emberi fogyasztásra is alkalmas minőségűnek kell lenniük - legalábbis a nagyhírű gyártók termékeinek. A kóstolással azt is megmutatja, hogy az állateledel fűszerezése egészen más - vagyis fűszerezésről nem is beszélhetünk, mert arra az állatainknak nincs szüksége. Az állatok ugyanis nem szeretik a sót, borsot, paprikát...

Ez a "kísérlet" persze nem jelenti azt, hogy együnk macskaeledelt - bár már több olyan esetre is fény derült, hogy tévedésből (például idegen nyelvű feliratozású konzervet segélycsomagban kapva) emberek megettek ilyesmit, és nem lett bajuk.

Inkább a másik verzióra szeretném felhívni a figyelmet: mi se engedjük, hogy házi kedvencünk beleegyen, belelefetyeljen a tányérunkba. Ugyanis házi kedvenceink szájában olyan kórokozók élnek, amelyekre nekünk - hogy finoman fogalmazzak - nincs szükségünk. Bár a legtöbb baktérium nálunk nem okoz megbetegedést, mégis jobb ezzel vigyázni.

Másrészt többször mutattak már ki szalmonellát a kutyatálban hagyott ételből, tehát nagyon figyeljünk oda a tálak elmosására, tisztán tartására - főleg, ha mászó, épp járni tanuló gyermek is él velünk, aki kíváncsiságból megfogdossa, megcsócsálja a kint hagyott, éppen kiürült kutyatálat.

Szelíd veszélyek!

Soha ne hagyjunk a kisgyereket felügyelet nélkül állattal játszani! Még a legszelídebb állat is okozhat kellemetlen meglepetéseket, hiszen egy kisgyermek nem képes felmérni, hogy milyen erősen nyúlhat az állathoz, hol érintheti meg. Nem tudja, hogy "nem szabad kinyomni a szemét", belenyúlni a fülébe, meghúzni a farkát, kilógó nyelvét...

Állattartásról tanácsokat a allatvedo.lap.hu oldalon olvashatnak. A madár is csíphet, a nyúl vagy a hörcsög is haraphat, a macska, illetve a kutyakölyök karmolhat, ha menekülni akar a gyermek "szeretgetése" elől. Szólni kell a gyermeknek, hogy ne zavarja fel az alvó állatot, mert neki is megvan a maga életritmusa, belé van kódolva, hogy mikor alszik, mikor van fent. Ha rosszkor nyúlunk hozzájuk, esetleg harapni fognak - önvédelemből.

A kisnyúl sem játékszer, nem lehet akaratán kívül arra kényszeríteni, hogy játsszon, mert harapással, karmolással fog tiltakozni. A kiscicák sem tűrik a sorozatos "macerálást": vinnyognak, fújnak, karmolnak, harapnak. A karmolás nagyon fájdalmas, mindamellett a karom alatt lévő piszkot és kórokozókat is be tudja juttatni a bőr alá, ami aztán gyulladást, esetenként vérmérgezést okozhat.

Szelídebb állatok néha hagyják magukat, hogy a gyerek felöltöztesse, hurcolássza, talicskában tolja őket, de ha lehet, inkább kérjük meg a gyermeket, hogy ezekhez a játékokhoz a plüssállatokat használja, ugyanis tudatosítani kell benne: az állat nem játékszer, hanem önálló lény, saját akarattal, jogokkal.

Harapós ebek

Bár a "harci kutyáktól" a legtöbben eleve tartanak, jó tudni, hogy megfelelő környezetben nevelkedve semmi gondot nem okoznak, sőt abból a szempontból biztonságosabban viselkednek, hogy fájdalomtűrésük jobb, így egy esetleges farok- vagy fülhúzásért nem kapnak olyan hamar oda.

Ha kijárós a házi kedvenc, az állat és az emberek védelme érdekében is védjük őt az élősködőktől: egyes bolhafajták az embert is kedvelik, a Lyme-kórt vagy agyvelőgyulladást terjesztő kullancsot pedig sajnos szintén átvehetjük négylábú kedvencünktől!De vajon mi lehet az oka, hogy a kutyatámadások áldozatai sokszor gyerekek vagy idős emberek? A gyerekek magas (sikító) hangja, illetve sírása kiválthatja az agressziót, az idős embereknél pedig az, ha védekezés közben (például bottal) hadonásznak, ami az amúgy is pattanásig feszült kutyát még jobban ingerelheti. Ha valakit megkapott vagy megharapott egy kutya, azonnal kérjük el a gazdájától az oltási könyvét. Az utolsó beadott oltás egy évig érvényes. Ha nincs meg a kutya gazdája vagy az oltási könyve, akkor az (ember)orvos fogja mérlegelni, hogy a sérült gyermek vagy felnőtt kap-e veszettség elleni oltást, illetve a sérülés miatt tetanusz elleni vakcinát.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)