Terelőbóját találtak egy férfi légútjaiban

Meglepő diagnózis született egy 47 éves brit férfi esetében, akit tüdőrák gyanújával vizsgáltak meg az orvosai: mint kiderült, a panaszokat egy 40 évvel korábban a légutakba került játék okozta.

Milyen jelek utalhatnak a tüdőrákra? Részletek itt.

A Prestonban élő férfi rendszeres dohányos, szűnni nem akaró köhögése és tüdőgyulladása miatt pedig felmerült esetében a tumor gyanúja is. A hörgőtükrözés során ugyanakkor nem daganat jeleire bukkantak, hanem egy idegen testre, egészen pontosan egy nagyjából egy centiméter hosszúságú műanyag közlekedési bójára. Az igazi meglepetés ráadásul akkor érte az orvosokat, amikor a beteg elmondta, hogy az apró játékot egy szett részeként még a hetedik születésnapjára kapta ajándékba, majd nem sokkal később véletlenül félrenyelte.

A panaszait okozó játékbóját még gyermekként nyelte félre a 47 éves férfi
Még gyermekként nyelte félre

A BMJ Case Reports által közzétett eset kapcsán a férfi kezelőorvosai úgy nyilatkoztak, hogy bár gyerekek esetében gyakoriak az ilyen típusú balesetek, egyedülálló, hogy egy légutakba került tárgy ilyen hosszú idő elteltével okozzon csak tüneteket. "Valószínűleg annak köszönhető, hogy az apró tárgy annyira fiatal korban került a páciens szervezetébe, hogy a légutak képesek voltak alkalmazkodni az idegen test jelenlétéhez" - mutatott rá a férfi esetéről szóló beszámoló.

A műanyag játékbóját természetesen azonnal eltávolították a férfi tüdejéből, és a hírek szerint az azóta eltelt négy hónapban köhögése szinte teljesen elmúlt, továbbá egyéb tünetei is markánsan enyhültek. Szerencsés véget ért tehát az eleinte tüdőrákkal fenyegető történet: terelőbója nélkül immár zavartalan a forgalom a brit férfi légútjaiban.

Forrás: theguardian.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: