Rekordmeleg évtizedet zárunk

Az elmúlt tíz év lehet a Föld eddigi legmelegebb évtizede. A kutatók már most majdnem biztosra mondják, hogy a 2010-2019 közötti átlaghőmérséklet a legmelegebbé tette az idén befejeződő évtizedet.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) által bemutatott adatok szerint az idei év sorozatban a második vagy harmadik legmelegebb év a rendszeres mérések kezdete óta. Ha a számok továbbra is változatlanok maradnak, akkor a 2015-2019 közötti időszak a valaha feljegyzett legmelegebb ötéves periódus. A szakértők szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása okozza a kivételes mértékű globális melegedést.

jégolvadás, klímaváltozás, globális felmelegedés, emberi tevékenység, melegrekord, extrém meleg
jégolvadás, klímaváltozás, globális felmelegedés, emberi tevékenység, melegrekord, extrém meleg

Szokatlan hőség volt idén

A világ számos részén volt szokatlan hőség idén. Dél-Amerika, Európa, Afrika, Ázsia és Óceánia is melegebb volt a korábbinál, míg Észak-Amerika egyes régiói a szokásosnál hidegebbek voltak. Európát júniusban és júliusban érte el egy-egy nagy hőhullám. Franciaországban például országos rekord született, amikor június 28-án 46 Celsius-fokos hőséget mértek. De Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban és Nagy-Britanniában is megdőlt idén az országos hőségrekord.

27 év alatt ennyit változott a Föld - a részletekért kattintson ide!

A WMO az elmúlt 10 évben tapasztalt rekordhőmérsékleteket egyértelműen összekapcsolja az üvegházhatású gázok kibocsátásával, amely az emberi tevékenység - többek között az autóvezetés, a fakitermelés és a széntüzelés - következménye. A szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid koncentrációja 2018-ban rekordokat döntött.

Nagy a veszély

A felmelegedés próbára teszi a természetet. Mindkét sarkvidéken olvad a jég, és a tengerszint emelkedése is jelentősen felgyorsult 1993 óta. Az üvegházhatású gázok által generált hő nagy része az óceánokba kerül, emiatt a vizek sokkal savasabbak lettek, a tengeri hőhullámok pedig egyre gyakoribbá válnak. A megnövekedett hőmérséklet azonban - amellett, hogy kárt tesz a természetben - az emberekre is hatással van. A hőhullámok különösen az idősebbeknek jelentenek kockázatot.

"A régebben évszázadonként egyszer előforduló hőhullámok és áradások egyre gyakoribb eseményekké válnak. A Bahamáktól Japánon át Mozambikig számos ország szenved trópusi ciklonoktól. Erdőtüzek pusztítanak az Északi-sarkkörön és Ausztráliában is" - mondta el Petteri Taalas, a WMO vezérigazgatója. Az 1980-as évek óta minden évtized melegebb, mint az azt megelőző.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő