Mit teszünk vészhelyzetben?

Az elmúlt évben egy megdöbbentő felmérés készült arról, hogyan segítünk bajbajutott társainkon. A felmérése szerint minden ötödik honfitársunk súlyosbítaná egy esetleges sérült állapotát elsősegélynyújtás során.

A segítségnyújtás helyzete

A hazai jogszabályok szerint minden magyar állampolgár tudásának megfelelően köteles segítséget nyújtani bajbajutott embertársain. Legszélesebb körben a gépjárművezető-képzésen zajlik elsősegély-oktatás, melyből sikeres vizsga feltétele a vezetői engedély megszerzése. Ennek ellenére a segítségnyújtással kapcsolatos tapasztalatok lesújtóak.

Minden ötödik ellátó súlyosbítaná a sérült állapotát

Az Országos Mentőszolgálat és a Semmelweis Egyetem Oxyológiai Tanszéke 2006 első felében egy felmérést végzett, melynek keretében közel 2000 emberrel töltettek ki egy 10 kérdéses tesztsort, ahol minden egyes szituációnál 5-5 ellátási lehetőséget kínáltak fel. A válaszadók 47%-kának sikerült a többségében egyértelmű választ megjelölnie, míg 21,6%-uk a kifejezetten rossz, a sérült állapotát rontó választ karikázta be. Két kérdés esetében különösen rossz eredmények születtek, a vérző felkart a válaszadók 36,2%-a kötné el, holott ez tilos, míg az eszméletlen gyógyszermérgezettet 43,6%-os arányban hánytatnák, amely szintén életveszélyes beavatkozás.

A helyzet még ennél is rosszabb

Az OMSZ szakemberei szerint a helyzet ennél sokkal súlyosabb, a fenti, szerintük kifejezetten "jónak" mondható eredmények azzal magyarázhatók, hogy a tesztet kitöltöttek 47%-a valamilyen intézmény tanulója, többségük iskolán belül, szervezetten tanul elsősegélynyújtást. A mentők szomorú tapasztalatai alapján a hazai lakosok többsége nem nyújt segítséget, számtalan esetben oda sem mennek egy esetleges sérülthez, balesethez. A külföldi tapasztalatokra itt szándékosan nem térünk ki. Azt persze, hogy évente hány honfitársunk hal meg a segítségnyújtás elmulasztása miatt igen nehéz megjósolni. Egy biztos. Budapesten naponta nyolc ember hal meg közterületen, és minden órában ketten veszítik életüket hirtelen szívhalál következtében. Utóbbival kapcsolatban ismert tény, hogy többségük újra éleszthető lenne, ha valaki perceken belül elkezdené azt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső