Mit teszünk vészhelyzetben?

Az elmúlt évben egy megdöbbentő felmérés készült arról, hogyan segítünk bajbajutott társainkon. A felmérése szerint minden ötödik honfitársunk súlyosbítaná egy esetleges sérült állapotát elsősegélynyújtás során.

A segítségnyújtás helyzete

A hazai jogszabályok szerint minden magyar állampolgár tudásának megfelelően köteles segítséget nyújtani bajbajutott embertársain. Legszélesebb körben a gépjárművezető-képzésen zajlik elsősegély-oktatás, melyből sikeres vizsga feltétele a vezetői engedély megszerzése. Ennek ellenére a segítségnyújtással kapcsolatos tapasztalatok lesújtóak.

Minden ötödik ellátó súlyosbítaná a sérült állapotát

Az Országos Mentőszolgálat és a Semmelweis Egyetem Oxyológiai Tanszéke 2006 első felében egy felmérést végzett, melynek keretében közel 2000 emberrel töltettek ki egy 10 kérdéses tesztsort, ahol minden egyes szituációnál 5-5 ellátási lehetőséget kínáltak fel. A válaszadók 47%-kának sikerült a többségében egyértelmű választ megjelölnie, míg 21,6%-uk a kifejezetten rossz, a sérült állapotát rontó választ karikázta be. Két kérdés esetében különösen rossz eredmények születtek, a vérző felkart a válaszadók 36,2%-a kötné el, holott ez tilos, míg az eszméletlen gyógyszermérgezettet 43,6%-os arányban hánytatnák, amely szintén életveszélyes beavatkozás.

A helyzet még ennél is rosszabb

Az OMSZ szakemberei szerint a helyzet ennél sokkal súlyosabb, a fenti, szerintük kifejezetten "jónak" mondható eredmények azzal magyarázhatók, hogy a tesztet kitöltöttek 47%-a valamilyen intézmény tanulója, többségük iskolán belül, szervezetten tanul elsősegélynyújtást. A mentők szomorú tapasztalatai alapján a hazai lakosok többsége nem nyújt segítséget, számtalan esetben oda sem mennek egy esetleges sérülthez, balesethez. A külföldi tapasztalatokra itt szándékosan nem térünk ki. Azt persze, hogy évente hány honfitársunk hal meg a segítségnyújtás elmulasztása miatt igen nehéz megjósolni. Egy biztos. Budapesten naponta nyolc ember hal meg közterületen, és minden órában ketten veszítik életüket hirtelen szívhalál következtében. Utóbbival kapcsolatban ismert tény, hogy többségük újra éleszthető lenne, ha valaki perceken belül elkezdené azt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)