Mikor halott a halott?

Mikor beszélhetünk a halál beálltáról, mikor mondhatunk le egy sérültről, meddig szükséges újraéleszteni? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni.

A halál "típusai"

Elsősegélynyújtási szempontból a halálnak két "típusát" különböztetjük meg, a biológiai és a klinikai halált. A biológiai halálról akkor beszélünk, amikor a sérült újraélesztésére már semmi esély nincs, laikus elsősegélynyújtó biológiai halottnak az alábbi esetekben tekintheti a sérültet:

  1. A fej és a törzs különvált;
  2. A törzs deréktájt, a medence felett kettévált;
  3. A betegen biztos haláljelek, mint hullafoltok, hullamerevség figyelhető meg;

Klinikai halottról beszélünk, ha az életfunkciók feltehetően rövid idővel ezelőtt szűntek meg, a betegnek nincs keringése és/vagy légzése. Ez esetben az újraélesztést mielőbb meg kell kezdeni, és egészen a mentők kiérkezéséig folytatni kell.

A légzés és a keringés ellenőrzése

A légzés ellenőrzése az alábbiak szerint történik:

  1. Betekintünk a sérült szájába, légúti akadályt keresünk, ha van, eltávolítjuk.
  2. Hátraszegjük a sérült fejét homlokánál és állánál tartva.
  3. Arca fölé hajolunk, és az ún. hármas érzékeléssel vizsgáljuk - fülünk az orra előtt halljuk és érezzük a levegő áramlását, szemünkkel figyeljük a mellkas mozgását.

A keringés ellenőrzését a legutóbbi időkben is a nyaki ütőér tapintásával vizsgálták, a módszer megbízhatósága azonban a szakemberek körében is igen megkérdőjelezhető. Ezért laikusok esetében a keringés ún. indirekt jeleit keressük. Ilyennek tekinthető, ha a beteg mozog, köhög, nyel, lélegzik.

Mindezek ellenére nem tilos a nyaki ütőér tapintása, azonban egy esetleges újraélesztésnél időveszteséget jelenthet. Nyaki ütőér tapintása az alábbiak szerint történik:

  1. 2-3 ujjunkat (mutató, középső, gyűrűs) a gégére helyezzük (ádámcsutka), majd a fejbiccentő izom irányába csúsztatjuk.
  2. A fejbiccentő izom előtti árokban, azaz a gége és a fejbiccentő izom közt található a nyaki artéria (artéria carotis).
  3. Ujjainkkal finom nyomást gyakorlunk az artériára, és meglévő keringés esetén érezzük a pulzust.

Mit tegyünk a klinikai halottal?

Klinikai halál megállapítását követően azonnal segítséget kell hívni, értesíteni kell a mentőket, ezt követően el kell kezdeni a komplex újraélesztést, lehetőség esetén a félautomata defibrillátor használatával.

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi ellátások csak nagy általánosságban igazak, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet.

Amint látjuk, rövid idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a klinikai halál visszafordítható legyen.

A világon mindenütt fontos szerepe van a helyszínen lévő laikusoknak, akik rendelkeznek újraélesztési ismeretekkel. Az általuk megkezdett alapszintű újraélesztést folytatják a kiérkező mentők, akik már ún. emelt szintű újraélesztést tudnak alkalmazni. Ennek során lehetőségre áll EKG, defibrillátor használata, gyógyszerek alkalmazása, valamint a légutak eszközzel történő biztosítása. Szakmai elvek szerint abbahagyható az újraélesztés, ha legalább fél órán át megfelelően végeztük, és az nem vezetett eredményre.

A halál megállapítását a mentők EKG segítségével végzik. Fontos információ a halál bekövetkezésének kimondásához az eltelt idő, a halál oka, illetve a környezet által ismert információ. Ilyenek lehetnek például a beteg ismert panaszai, kezelt betegségei stb.. Magyarországon a halál beálltát orvosnak kell dokumentálnia, illetve a szükséges igazolásokat kiadnia. Ezt lakáson, közterületen a háziorvos vagy az ügyeletes orvos végzi el.

Közterületen történt halálesetnél rendőrségi intézkedés is szükséges.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: