Már óvodásokat is tanít a Mentőszolgálat

Szeptember 14-én útjára indult az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Wake Up - Mentsünk együtt életet! elnevezésű kampánya. A kezdeményezésről Dr. Csató Gábor beszélt a HáziPatika.comnak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2017 szeptemberétől a mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével országos és újszerű kampányt indít, hogy a mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás (szívmegállás) esetén a mentők kiérkezéséig valaki elkezdje a mellkasnyomásokat.

Első állomásként a BudapestParkban tanulhattak újraéleszteni a résztvevők
Első állomásként a BudapestParkban tanulhattak újraéleszteni a résztvevők

Az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent. Éppen ezért nem lehet elégszer leírni, illetve hangsúlyozni annak fontosságát, hogy baj esetén miért is kell azonnal elkezdeni az újraélesztést.

"Az emberek nem tudják, hogy mit lehet tenni, illetve ha tesznek valamit, azzal ártanak-e. Sokszor találkozom azzal, hogy azért nem mertek segíteni, mert féltek, hogy valamit elrontanak. Sajnos azonban az eseménynél, amely ilyenkor bekövetkezik, vagyis a keringésösszeomlásnál és a halálnál rosszabb már nem történhet a beteggel. Tehát bármit is csinálunk, csak segíteni tudunk neki. Annál ugyanis bármi jobb, mintha csak állunk, nézünk, és várjuk a mentőszolgálat kiérkezését" - hangsúlyozta Dr. Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, majd hozzátette, hogy a Wake Up kampánnyal első körben a középiskolás korosztályt célozzák meg.

"Fontosnak tartjuk, hogy már egészen fiatal korban megismertessük az újraélesztést mindenkivel. Ezt ugyanis nem nehéz megtanulni, borzasztóan egyszerű mozdulatsorról van szó. Ha pedig valaki egyszer már látta, kipróbálta, onnantól mindig benne lesz, és ha ilyennel találkozik, biztos vagyok benne, hogy fog tudni segíteni."

Miről szól a Wake Up kampány?

"Ez az új kampányunk az Irie Maffia Wake Up című számára épül, amely, ha mondhatom így, az új Stayin' Alive, mivel 100 bpm ritmusú, ami pontosan az újraélesztés üteme. Vagyis ha ezt dúdoljuk magunkban, akkor helyes ritmusban tudunk mellkasnyomásokat végezni. Ezekben az esetekben az egyszemélyes elsősegélynyújtónak csak a mellkast kell nyomni, mást nem kell, hogy tegyen. Amint odaérkezik, megállapítja, hogy az összeesett ember eszméletlen-e, van-e légzése, majd pedig el kell kezdeni nyomni a mellkasát. Ha pedig ezt a dalt tudja dúdolni magában, akkor biztosan jó segítséget tud nyújtani."

"Az Apáczai Gimnáziumban volt egy hölgy, akinek kerengési összeomlása volt, és az osztálytársai segítettek rajta azzal, hogy megkezdték a mellkaskompressziót, amíg kiért a mentő. Ezért őket is bevontuk a kampányba, így most a Semmelweis Egyetemmel karöltve megyünk el minden megyeszékhelyre, és középiskolásokat oktatunk azelsősegélynyújtásnem nehéz fortélyaira.

Az újraélesztés lépései A szürke hétköznapok során aligha számítunk vészhelyzetekre, olykor mégis előfordul, hogy gyors és higgadt közbeavatkozással megmenthető egy embertársunk élete. Éppen ezért nem árt tisztában lenni az újraélesztés legalapvetőbb szabályaival.

Középiskolákban kezdjük a kampányt, de minden korosztályt igyekszünk bevonni. Az iskolákban természetesen a szülőket is megpróbáljuk megszólítani, és a közösségi médiában is aktívan kommunikálunk ennek fontosságáról. De a gyermekeim óvodájában is voltunk már mentési bemutatót tartani, és ott az újraélesztést is bemutattuk nekik. Az látszott, hogy már óvodáskorban is nagyon fogékonyak erre a gyerekek. Nyilván esetükben még a fizikai erő hiányzik, hogy egy felnőtt mellkasát meg tudják nyomni. De fontos, hogy már meglegyen a fejükben, mit kell tenni ilyen esetben."

Tervezzük továbbá kisebb online kampányokkal is megfogni őket: például, hogy miként kell a gyermekeknek mentőt hívniuk, ha mondjuk a szüleiken kell segítsenek. Vagyis arra törekszünk, hogy minden korosztályt megszólítsunk a nekik megfelelő információkkal" - mondta Csató Gábor.

Miért pont az Irie Maffia?

Arra a kérdésre, hogy mi alapján esett az Irie Maffiára a választás, Csató Gábor elmondta, hogy ugyan nem hisz a szerencsében, de ez egész biztosan valamiféle különleges csillagállás lehetett. A zenekar ugyanis teljesen véletlenül készített el egy ilyen ütemű számot, ráadásul a szám szövege is összecseng az újraélesztéssel.

"És mivel a zenészek közül valakinek van családi kapcsolata az orvostudománnyal, egyszer csak minden összeállt, és rájöttünk, hogy ez bizony kiváló együttműködés lehet a jövőben. És így is lett!"

Csató Gábor arról is tájékoztatott, hogy a Wake Up kampány októberben kiegészül egy mobilapplikációval is. "Az ingyenes SzívCity app már letölthető Androidra és iOS-re is. A cél az, hogy akinek van tudása, tapasztalata az újraélesztésben, vagy van egy egészen minimális kompetenciája, és segíteni szeretne, annak ha közterületen az 500 méteres körzetében történik bármiféle rosszullét,a rendszer küld egy riasztást, hogy menjen oda. Van benne egy félautomata defibrillátortérkép is, vagyis ha már kettőnél több elsősegélynyújtó van a helyszínen, akkor valakit el lehet küldeni érte. Így amíg a mentőszolgálat bajtársai a helyszínre érkeznek, meg lehet kezdeni az újraélesztést. Azt gondolom, hogy a világon egyedülállóak leszünk, ha ilyen közösségi újraélesztő hálózatunk lesz. Ezzel több ezer emberéletet tudunk megmenteni egy évben."

SzívCity applikáció - Te is lehetsz hős! A Szív City egy virtuális közösség, amelynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente 25.000 ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10%-kal csökken. Életbevágó jelentőségű, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjék!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: