Koronavírus: engedélyezték az oltást helyettesítő gyógyszert

Engedélyezte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) az AstraZeneca antitestkoktélját gyenge immunrendszerű páciensek és olyanok számára, akiknél súlyos mellékhatásai voltak korábbi védőoltásoknak.

A BioNTech vezetője szerint egyelőre nem lehet megmondani, szükség lesz-e új oltóanyagokra, amennyiben a koronavírus omikron variánsa széles körben elterjed.

Az Evusheld nevű antitestkoktélt csak az új koronavírussal aktuálisan nem fertőzött, illetve a közelmúltban fertőzött személlyel nem érintkezett felnőttek és 12 éves vagy annál idősebb gyerekek számára engedélyezik. A készítmény többek között daganatos betegségben szenvedők vagy szervátültetettek számára jelenthet megoldást. Becslések szerint az amerikai lakosság 2-3 százaléka tartozhat a célcsoportba.

Az AstraZeneca antitestkoktélja azoknak segíthet, akik valamiért nem kaphatnak COVID-19 elleni védőoltást
Az AstraZeneca antitestkoktélja azoknak segíthet, akik nem kaphatnak COVID-19 elleni védőoltást. Fotó: Getty Images

A két monoklonális antitestből, a tixagevimabból és a cilgavimabból álló terápia engedélyezése nagy lépést jelent az AstraZenecának, amelynek széles körben használt koronavírus elleni vakcináját az amerikai hatóságok még nem engedélyezték. Az AstraZeneca novemberben állapodott meg az amerikai kormánnyal 700 ezer dózis Evusheld leszállításáról. A koktélról korábban kiderült, hogy 77 százalékkal csökkenti annak kockázatát, hogyfertőzésesetén COVID-19 tünetei alakuljanak ki a páciensnél.

Míg a vakcinák hatása az ép immunrendszerre támaszkodik, amely az oltás után antitesteket és fertőzés elleni sejteket fejleszt ki, addig az Evusheld laboratóriumban előállított antitesteket tartalmaz, amelyeket arra terveztek, hogy hónapokig a szervezetben maradjanak a vírus megfékezésére fertőzés esetén. Az AstraZeneca koktélját úgy tervezték, hogy két egymást követő injekcióban adva hatása néhány hónaptól akár egy évig tartson. Patrizia Cavazzoni, az FDA kutatási igazgatója ugyanakkor kiemelte, hogy az Evusheld a gyenge immunrendszerű vagy súlyos mellékhatásokkal küzdő pácienseknek való, és nem helyettesíti azok koronavírus-fertőzés elleni oltását, akik számára javasoltak az engedélyezett vakcinák.

A monoklonális antitestek célja, hogy megakadályozzák a COVID-19 súlyosbodását a korai, enyhébb szakaszokban. Más gyógyszergyártók, köztük az Eli Lilly, a Regeneron és a GlaxoSmithKline hasonló terápiáját is engedélyezte az FDA. Ezeket infúzióban vagy injekcióval lehet beadni. A kezelést olyan frissen megfertőződött páciensek kaphatják, akiknél egészségi állapotuk miatt nagyon magas a súlyos lefolyású COVID-19 kialakulásának kockázata. Illetve két kezelés használható a fertőzés megelőzésére, ha valaki esetleg koronavírus-fertőzésnek volt kitéve. Ezzel együtt az AstraZeneca gyógyszerét csak hosszú távú megelőzésként használnák azoknál az embereknél, akik fokozottan érzékenyek a vírusra.

Az életminőséget teljesen tönkreteheti a poszt-COVID - hívta fel a figyelmet egy videóban dr. Csoma Zsuzsanna tüdőgyógyász főorvos, aki szerint már csak emiatt is fontos, hogy minél többen felvegyék a COVID-19 elleni védőoltást.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső