Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben halálos?

A világon leggyakrabban használt élvezeti szer, amellyel szinte már mindenki találkozott. Sőt! Feltehetően hatásait is sokan kipróbálták már. De vajon mikortól kell óvatosnak lenni?

Az etil-alkohol fogyasztása

A kémia tudománya alkohol néven számtalan vegyületet illet, ezek közül a hétköznapi értelemben alkoholnak az etil-alkoholt hívjuk. Mellette két további alkohol is gyakorta előfordul, a metil-alkohol főként oldószerként, a glikol gépjárművek hűtőfolyadékaként ismert. Mindkettő súlyosan mérgező. A későbbiekben az alkohol fogalmán mindig az etil-alkoholt értjük.

Hazánk az egyik vezető helyet foglalja el a világon az egy főre jutó alkoholfogyasztást illetően. Társadalmunk egyik legnagyobb problémája ez, az éves szinten okozott (társadalmi) kár tízmilliárdokban mérhető. Az alkohol hatása egyéntől függ, többek közt a testsúlytól, a fogyasztás rendszerességétől, érzelmi állapottól stb. Nem tudjuk megmondani, hogy egyes emberek miért lesznek agresszívak tőle, míg mások szelídek, aluszékonyak.

Az szervezetbe kerülő alkohol már a száj nyálkahártyáján elkezd felszívódni, ez folytatódik a gyomorban, majd a vékonybélben. A fogyasztott mennyiségtől és az egyéni körülményektől függően, a fogyasztást követő kb. 10-30 percen belül jelenik meg a vérben. A véráramból a máj üríti, amely egy alkohol-dehidrogenáz nevű enzim segítségével lebontja, acetaldehiddé alakítja. Az alkohol-dehidrogenáz enzim bizonyos ázsiai népcsoportokból hiányzik, számukra különösen veszélyes az alkoholfogyasztás.

Az alkohol rövidtávú hatásai

A fogyasztott alkohol mennyiségétől függően az alkohol a vérben véralkohol formájában jelenik meg. A véralkoholszint függvényében négy szintet különböztetünk meg.

Első szint - enyhe alkoholos befolyásoltság. Az alkohol élettani hatásai alig érezhetőek, kicsiny hangulati ingadozások, minimális mozgáskoordinációs zavar, reflexidő növekedése.

Második szint - ittasság. A lehelet alkoholszagú, pulzus szapora, az ittas egyén bőbeszédű, váratlan asszociációi lehetnek, eufóriás, mozgáskoordinációs zavarok.

Harmadik szint - részegség. Bizonytalan mozgás, arca vörös vagy sápadt, esetenként agresszív, dühöngő, máskor szelíd, aluszékony. A két magatartásforma váltogathatja is egymást.

Negyedik szint - alkoholmérgezés. Alacsony pulzus, felületes légzés, esetenként kóros reflexek, egyéb változatos tünetek, eszméletvesztés.

A részeg személyek szempontjából a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy bizonyos sérüléseket, élettani problémákat nem érzékelnek. A legtöbb esetben a részeg személy állapotának súlyosbodását, esetleg halálát ezek, az észre nem vett elváltozások okozzák.

Az alkoholos emberek ellátása

Az említett érzelmi és viselkedési kilengések miatt az ittas és részeg személyek ellátása mindig nagy odafigyelést igényel. Ha sikerül megfelelő, biztonságos kommunikációt kialakítani először beszéljük rá, hogy ne fogyasszon több alkoholt, majd próbáljuk az esetleges sérüléseket megkeresni. Próbáljuk kideríteni mit és mennyit ivott, van-e ismert betegsége. Az alkohol hatására a hőleadás megnő, ezért különösen fontos az alkoholos sérültek védelme a kihűléstől. Itt külön említést érdemelnek a hideg hónapokban utcán éjszakázó hajléktalanok, akik gyakorta az alkohol hatása miatt hűlnek ki. Ha a sérült együttműködő, és nincs nyelési nehézsége, próbálkozhatunk hánytatással. Ez esetben vagy saját ujjával ingerelje garatfalát vagy itassuk langyos, sós vízzel. Saját ujjunkat soha ne dugjuk a sérült szájába! Abban az esetben, ha a sérült eszméletlen, vagy eszméletlenség közeli állapotban van, biztosítsunk légutakat. Különösen figyeljünk arra, hogy az esetleges hányadék távozni tudjon a szájüregből. Ismételt figyelmet érdemel a kihűlés elleni védelem! Eszméletlen sérült hánytatása tilos!

Az alkohol hosszú távú hatásai

A rendszeres alkoholfogyasztás függőséget okoz, az így kialakuló betegséget alkoholizmusnak nevezzük. Az alkoholisták szép lassan szellemileg és testileg is leépülnek. Hosszú távon az alkohol károsítja az idegrendszert, a májat és gyakorlatilag minden más szervet is. Az alkoholizmus hazánkban népbetegség, közel hatszázezer embert érint. Jelen cikkünkben azonban ennél többet nem foglalkozunk a problémával.

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi ellátások csak nagy általánosságban igazak, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: