Kifogytak a patikák egy fontos oltásból

Gyártási problémák miatt országos hiány alakult ki a rotavírus elleni Rotarix védőoltásból - olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisában.

Milyen tünetek hívják fel a figyelmet a rotavírus okozta megbetegedésre? Hogyan kezelhető a fertőzés? Részletek itt.

A rotavírus okoztafertőzéssúlyos hasmenést okozó betegség, amely főként egyéves kor alatt veszélyes. A kórokozóval szemben jelenleg két védőoltás érhető el Magyarországon: a kétdózisú, szájon át adható Rotarix esetén 6, a háromdózisú RotaTeq esetén 8 hónapos korig olthatók a csecsemők. A két oltási sorozat 98 százalékos védettséget biztosít a súlyos fertőzéssel szemben, a gyermekek háromnegyede pedig egyáltalán nem betegszik meg.

A rotavírus elleni védőoltás június közepéig hiánycikk lesz
A rotavírus elleni védőoltás június közepéig hiánycikk lesz. Fotó: iStock

Mint azt Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádióban elmondta, amennyiben a kétadagos Rotarix oltás második adagját nem tudják beadni az előírásoknak megfelelően az első után négy héttel, úgy - az eltelt idő függvényében - előfordulhat, hogy nem alakul ki megfelelő védettség a gyermekek szervezetében. Az InfoRádió cikke szerint a vakcinából új adag legközelebb június 17. után kerülhet forgalomba.

Fontos megjegyezni, hogy a kétféle oltóanyag nem cserélhető fel, ráadásul - ahogy azt Póta György az interjúban elmondta - jelenleg mindkét szerből hiány van Magyarországon. A rotavírus elleni védőoltás ugyan nem tartozik a kötelező gyermekkori oltások közé, de a meglehetősen gyakori fertőzés okozta betegség súlyos tüneteire tekintettel mindenképpen javasolt beadatni.

FRISSÍTÉS: az egyik oltás elérhető

Cikkünk megjelenését követően az alábbi tájékoztatást kaptuk az MSD Pharma Hungary Kft.-től, a RotaTeq forgalmazójától:

"Magyarországon a rotavírus ellen ajánlott oltásként két gyártó védőoltása van forgalomban, ezek Rotarix és RotaTeq néven kaphatók.

Ellátási hiány csak az előbbiből áll fenn, a RotaTeq vakcina folyamatosan elérhető, megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a piaci igény kiszolgálására.

Az oltásokat a kisbabáknak meghatározott időben kell elkezdeni, a RotaTeq esetén 6-12 hetes kor között. Amennyiben a szülő az oltás beadása mellett dönt, a RotaTeq – 3 részoltásból álló, szájon át adandó oltássorozat – jelenleg is elérhető, a védőoltási sorozat biztonsággal megkezdhető.

Fontos azonban, hogy a megkezdett oltássorozatban a két gyártó védőoltása nem helyettesítheti egymást."

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)