Így hatnak ránk a vízben lévő mikroműanyagok

Úgy tűnik, csak minimális egészségi kockázatot jelentenek az ivóvízben lévő műanyag mikroszemcsék - áll az Egészségügyi Világszervezet(WHO) jelentésében.

Ahogy a HáziPatika.com is megírta, egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint az emberek fejenként átlagosan 50 ezer műanyagrészecskét juttatnak a szervezetükbe a szennyezett ételekkel és italokkal. A mikroműanyag megemésztésének egészségre gyakorolt hatását akkor még nem tudták megbecsülni a kutatók, de azt mondták, vélhetően mérgező anyagok oldódhatnak ki a műanyagdarabkákból.

mikroműanyag, műanyagrészecskék, szennyezett víz, ivóvíz, vízszűrő
A műanyagrészecskék az ivóvízhálózatban is megtalálhatók. Fotó: 123rf

Nem szívódik fel

Azóta azonban elkészült a témával kapcsolatban az első vizsgálat. A WHO arra a következtetésre jutott, hogy a nagyobb szemcsék, valamint a kisebbek többsége is felszívódás nélkül halad át az emberi szervezeten. Hozzátették azonban, hogy az eredmények kevés információn alapulnak, ezért szükség van átfogóbb kutatásra. A kicsi kategóriába sorolt, 5 milliméteresnél kisebb műanyag mikroszemcsék megtalálhatók a folyókban, tavakban, az ivóvízhálózatban és a palackozott vizekben.

Nemcsak a vizeket lepte el a műanyag - részletek itt!

"Lehet, hogy egyszerűen a szűrő méretén múlik, hogy egy vízminta literenként ezer, egy másik viszont csupán egy műanyag mikroszemcsét tartalmaz" - magyarázta Bruce Gordon, a WHO kutatója. Ennek ellenére kijelentette, hogy az eddigi kutatások az emberi egészség szempontjából igen megnyugtatóak. A megfelelő szennyvíztisztítás - amely eltávolítja az ürüléket és a vegyi anyagokat - vélhetően a mikroműanyagok 90 százalékát is kiszűri.

A szervezet ajánlása ezért nem is tartalmazza, hogy az ivóvízben rendszeresen ellenőrizni kell a mikroműanyagok mennyiségét. Ehelyett a szolgáltatók és a szabályhozók vizsgálják az ismert kockázatokat. "Kétmilliárdan isznak fekáliával szennyezett vizet, ami évente egymillió ember halálát okozza. Erre kell figyelni" - hangsúlyozta Gordon. A WHO mindazonáltal súlyos gondnak tartja a műanyagszennyezést, ezért ahol csak lehet, a műanyagtermékek használatának csökkentését, valamint az újrahasznosítási programok tökéletesítését ajánlja.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)