Hétpercenként egy ember halála

Az út szélén két összetört autó, az út mellett tisztes távolban pedig ácsorgó, nézelődő tömeg. Ismerős a látvány? Mindenki a mentők megérkezésére vár, ám lehet, hogy egy élet múlhat azon, ha valaki nem csak nézelődik, hanem segít is!

Szomorú statisztikák

Magyarországon 2007-ben minden hetedik percben meghalt egy ember. A halálozások közel feléért a szív- és érrendszeri betegségek voltak felelősek, őket követték a daganatos, majd az emésztőrendszeri betegségek. Hazánkban a negyedik leggyakoribb halálokok közé sorolhatók a balesetek, közvetlen utánuk az öngyilkosságok következnek.

A hirtelen szívhalál is elkerülhető!

A megelőzés fontosságáról már talán mindenki hallott, de, hogy mit kellene tenni mikor bekövetkezett a baj, arról sajnos kevesen. Nem lehetünk büszkék rá, de sajnos nemcsak európai, hanem világviszonylatban is előkelő helyen állunk több daganatos megbetegedés terén és elszomorító, de igaz, hogy Európában a hazai lakosság bír a legalacsonyabb elsősegélynyújtási ismeretekkel. Óránként négy honfitársunk hal meg hirtelen szívmegállásban, s kevesen tudják, hogy többségük - igen a többségük! - megmenthető lenne, ha néhány percen belül valaki megkezdené a szakszerű újraélesztést. Az Országos Mentőszolgálatnál sem titok, hogy a sikeres reanimációk döntő többsége annak köszönhető, hogy a kiérkező mentőautó előtt valaki elkezdte a szakszerű újraélesztést.

Két délután: egy élet?

S vajon hányan élték már át a tehetetlenség érzését? Ahogy egy balesetet látnak, rosszabb esetben egy családtagjuk, ismerősük lesz rosszul, s rémülten töprengenek vajon mit is kellene tenni, kihez forduljanak, milyen elérhetőségen hívhatnak segítséget? Rohanó világunkban nem egyszerű a megoldás. Rá kellene szánni összesen két délutánt és megtanulni, vagy átismételni a laikus elsősegélynyújtás lépéseit, valamint a komplex újraélesztést. Bizony nem több! Két délután!

Verseny, amely életet is menthet!

Azt is mindenki tudja, hogy a téma iránt legfogékonyabbak a fiatalok. Többek közt ennek köszönhető, hogy az Országos Mentőszolgálat és a HáziPatika.com idén ötödik alkalommal hirdeti meg elsősegély-ismereti versenyét, ahol nemcsak versenyezni lehet, hanem a résztvevők elsajátíthatják a szükséges ismereteket, megismerhetik a mentők munkáját. Kérjük, segítsen minket abban, hogy ez az információ minél több diákhoz, tanárhoz, egészségügyi dolgozóhoz eljusson. A részletekért kattintson ide!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció