Gombapörkölt vagy időzített gomba?

A tavasz elhozta, és még most is tart a gombamérgezések szezonja. A Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai és belgyógyászati osztályának főorvosa, Dr. Láng Klára sok életet mentett már meg.

Bár a modern idők kórházi gyakorlata azt mutatja, hogy nem vagyunk restek gondosan télire is eltárolni, mélyhűtőben megőrizni a finom, ehető és mérges gombákat egyaránt, így télen is akad gombamérgezéses eset, a legtöbb gombamérgezett mégiscsak a kirándulásnak, természetjárásnak kedvező tavaszi, nyári és őszi hónapokban érkezik a toxikológiára.

Hogy fordulhat elő?

Azt gondolnánk, hogy annyi figyelmeztetés és újságcikk után már senkinek nem jut eszébe ismeretlen eredetű gombát feltálalni, de sajnos ez nem így van. Igaz az is, hogy a gyermekkori gombamérgezést sokszor nem gombás étel okozza. A szabadban - kertben vagy erdőben - bóklászó gyerek sokszor egyszerűen bekapja, amit a fűben talál, ismerkedik vele.

A kétségbeesett szülők egyik leggyakoribb mondata, hogy pedig az ő gyerekükről el sem tudták képzelni, hogy megeszi a gombát, hiszen soha nem csinált ilyet, miután megbeszélték, hogy semmit nem szabad megkóstolni, és egyébként is már rég kinőtt abból a korból. A tapasztalat mégis arra int, hogy bizony nem érdemes ebben bízni, a kínálkozó alkalom néha kiszámíthatatlan irányba tereli az eseményeket.

Első tennivalók gombamérgezés gyanújakor

Még mindig a gyerekeknél maradva, a szülők szerencsére többnyire éberek, és ha megelőzni már nem is sikerült a nyers gomba elfogyasztását, legalább gyorsan lépnek, amikor kiderül, és minden tünet nélkül is azonnal kórházba cipelik a gyereket. Nagyon helyesen! (A felnőtteket Budapestről és környékéről az Erzsébet Kórház toxikológiai osztályára szállítják.) Ha valamilyen oknál fogva a mérgezésgyanús személyt nem lehet gyorsan kórházba szállítani, a gomba elfogyasztása utáni 1-2 órában a hánytatás is hasznos elsősegély, ha van olyan, aki ebben segédkezik.

A gombamérgezésnek az emésztőrendszeri (gasztrointesztinális) tünetek - hányás, hasmenés, gyomorfájás - mellett teljesen más, idegrendszeri jelei is lehetnek; fejfájás, remegés, zavartság, stb. Innen ered a "Bolondgombát ettél?" kifejezésünk. Az ilyen ijesztő tünetek is rendszerint visszamaradó egészségkárosodás nélkül múlnak el. A gombamérgezés első tüneteként jelentkező hányás az elfogyasztás után 1-2 órával jelentkezik, kivétel csupán a halálos gyilkosgalóca-méreg, ami csak 6-12 óra elteltével okoz rosszullétet.

Felnőttnél és gyereknél egyaránt fontos, hogy ne csak a mérgezésgyanús személyt vigyük orvoshoz, hanem egy mintát is juttassunk el a gombából. Lehetőleg olyat, amit még nem rágott össze senki, azaz nem a gyermek szájából vette ki a szülő.

A kórházi kezelés

A hozott mintát megvizsgálva a szakember meg tudja állapítani a gomba fajtáját, ami alapján megmondható, hogy van-e benne mérgező anyag, és ha igen, milyen. A Heim Pál Gyermekkórház ebből a szempontból szerencsés helyzetben van, mert az egy saroknyi távolságra lévő OÉTI laborjából hamar megjönnek az eredmények.

Amikor tünetmentes gyereket hoznak be ismeretlen eredetű gomba elfogyasztását követően, szerencsére rendszerint kiderül, hogy az nem volt mérgező, vagy legalábbis csak ártalmatlan kellemetlenségeket okoz, de nem veszélyes. Ezt azonban előre soha nem lehet tudni.

Gombamérgezés gyanújakor az egyébként lassan emésztődő gomba maradványait a biztonság kedvéért mindig gyomormosással távolítják el a szervezetből, és néhány napig megfigyelik a gyermeket.

Gyilkos galóca után életmentés

A gombamérgezés ellátásában új lehetőség, hogy - természetesen csak a felszívódás után - a vérből és vizeletből is meg lehet határozni a gyilkos galóca fő méreganyagát. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a gyilkos galóca gyakorlatilag az egyetlen halálos mérgű gomba. Bár a méreganyag más galócafajokban is megtalálható, de sokkal kisebb mennyiségben. A gyilkos galóca rendkívül veszélyes; ebből gyerekeknél már egyetlen kicsi falat elfogyasztása is végzetes következményekkel járhat.

A gyomormosás mellett az ilyen beteg infúziós kezelést kap. Az egyik méregtelenítő kezelés a plazmaferezis, amikor az érintett vérplazmáját egy olyan szűrőn áramoltatják át, ami képes belőle kiszűrni, megkötni a gombatoxinokat.

A legsúlyosabb esetben, ha a szervezet méregtelenítő szerve, a máj is menthetetlenül károsodott, csak a májtranszplantáció segíthet. A szervátültetést Budapesten a Baross utcai transzplantációs klinikán tudják elvégezni, de erre csak ritkán van szükség, illetve lehetőség, ha van megfelelő beültethető szerv.

Méregdrága gyógyítás

A gyilkos galócával mérgezett beteg, ha nagyon kis mennyiséget evett, szerencsés esetben 24-48 órán belül megmenthető. A gombamérgezések kezelésében nagy rutinnal rendelkező Heim Pál Gyermekkórház vidékről is fogadja a súlyos eseteket. Évente 2-8 galócamérgezéses eset fordul elő.

Smrcz Ervin, a kórház főigazgatója elmondta, hogy az OEP a gombamérgezésre - jelenleg, 2003-ban - 80 ezer forintot irányoz elő, a galóca okozta mérgezés kezelése viszont májátültetés nélkül is 3 millió forintot emészt föl, amit sikeres beavatkozást, azaz a beteg megmentését követően külön kell igényelni a társadalombiztosítás kasszájából. Mindezek után érthető, hogy nem minden kórház tart folyamatosan készletet a "méregdrága" készítményekből.

Dr. Láng Klára hozzátette, hogy a kezeléshez szükséges gyógyszerek azonnal megrendelhetők, és futár segítségével órák alatt a helyszínre érkeznek. A mérgezéses eseteket a nagyobb vidéki kórházak intenzív osztályán is ellátják, vagy szükség esetén felveszik a kapcsolatot a két budapesti toxikológiai centrum valamelyikével.

Végül néhány jó tanács

A legfőbb teendő a megelőzés, hogy egyetlen embernek se kelljen gombamérgezéssel kórházba kerülnie.

A kisgyerekeket ne hagyjuk magára a kertben, látótávolságon kívül az erdőben. A kertben jól nézzünk körül, nem nő-e valahol olyan gomba, ami a gyerek kezébe, onnan pedig a szájába kerülhet. A gondozott, fűnyírózott városi kertekben is előfordulhat például a susulyka nevű gomba, ami nagyon kellemetlen mérgezést okozhat.

Gyűjtött gombát soha ne fogyasszunk anélkül, hogy előzőleg avatott gombaszakértő megvizsgálta volna. Igen, az is előfordulhat, hogy a gombaszakértő olyan gombákat is kivesz, amik talán ehetők lennének, de együtt voltak más mérgező gombákkal. Sohase sajnáljuk! Inkább a gomba vesszen, mint bárkinek az élete.

Ha valakinél gombás étel fogyasztása után 6-24 órával jelentkezik, akkor gyilkosgalóca-mérgezés gyanúja miatt nemcsak őt kell azonnal kórházba juttatni, hanem mindenkit, aki vele együtt ugyancsak evett az ételből. A késlekedésen emberélet múlhat.

Sürgős esetben nyugodtan hívja a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályának 24 órán keresztül elérhető gyorssegély vonalát, ahol minden telefonálónak készséggel állnak rendelkezésére. Elmondják, hogy mi a teendő, szükséges-e mentőt tenni, mit kell tenni a mentő megérkezéséig. Telefon: 06 (1) 333-5079.

)
Olajág

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +23 °C
Minimum: +3, +11 °C

Sok lesz felettünk a felhő, a nap második felétól szórványos zápor és eső is kialakulhat. Élénk délnyugati szél mellett 15, 23 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap estig nem érkezik front, de a közelgő változás előtt fokozatosan romlik a helyzet. Erősödő fejfájás lehet jellemző, a keringési panaszok intenzitása szintén növekszik. A rosszullét most is és a következő napokban is gyakori lehet! Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Borongós idő