Így változtak az élelmiszerárak áprilisban

Áprilisban már a második egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben. Ezúttal elsősorban a hús, a növényi olajok és a gabonafélék drágulása miatt, amelyet nem tudott ellensúlyozni a cukor és a tejtermékek árának csökkenése.

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe hét hónap csökkenés után áprilisban már a második egymást követő hónapban nőtt. Az áprilisi mutató 119,1 ponton állt, 0,3 százalékkal magasabban a márciusinál, de 9,6 százalékkal a tavaly áprilisi alatt.    

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.    

A FAO gabonaárindexe 0,3 százalékkal emelkedett márciushoz képest, véget ért ezzel egy három hónapon át tartó csökkenés. A búza világpiaci exportárai áprilisban stabilizálódtak, a kukoricáé nőttek, a rizsé estek.    

élelmiszerárak
Illusztráció. Fotó: Getty Images

A növényiolajár-index is 0,3 százalékkal nőtt márciushoz képest, ezzel 13 havi csúcsra emelkedett, mivel a napraforgó- és repceolaj magasabb jegyzései ellensúlyozták a pálma- és szójaolaj valamivel alacsonyabb árát.    

A húsárindex 1,6 százalékkal nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest, miután a nemzetközi baromfi-, szarvasmarha- és juhhúsár emelkedett, miközben a sertéshúsé csökkent.    

A cukorárindex 4,4 százalékkal csökkent márciushoz képest, 14,7 százalékkal állt a tavaly áprilisi szint alatt. Az áprilisi csökkenés főként a javuló globális ellátási kilátásoknak tudható be.    

A FAO tejárindexe 0,3 százalékkal csökkent, véget vetett ezzel egy hat hónapig tartó emelkedési sorozatnak. Áprilisban csökkent a sovány tejpor és a sajtok ára, ezzel szemben a vajé emelkedett.    

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +14 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben. A kiterjedt csapadékzóna kelet, északkelet felé vonul, de kevés helyen a Dunántúlon is kialakulhat zápor. Az északias szél elsősorban a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és zivatarok mentén megerősödik. Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra