Erősödik egy veszélyes, járványt okozó betegség

Világszerte nőtt a kolerával diagnosztizált betegek száma az Egészségügyi Világszervezet közleménye szerint.

Idén megnőtt a kolerás megbetegedések száma, különösen a szegényebb országokban és a háború sújtotta térségekben diagnosztizálják egyre nagyobb számban ezt a betegséget. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki közlése szerint 26 országból jelentettek járványkitöréseket, és a halálos áldozatok száma is emelkedett.

Megfelelő kezelés nélkül halálos lehet

A kolera fertőzött élelmiszer vagy víz fogyasztásával terjed, és súlyos hasmenéssel jár. Bár a fertőzöttek többségének enyhe tünetei vannak, vagy tünetmentesek, a betegség megfelelő kezelés nélkül akár órák alatt halálos kimenetelű lehet. Átlagos években kevesebb mint 20 országból jelentenek járványkitörést. Philippe Barboza, a WHO koleracsoportjának vezetője azonban arra hívta fel a figyelmet pénteki genfi sajtótájékoztatóján, hogy az évek óta csökkenő megbetegedések után az elmúlt évben világszerte nőtt a kolerajárványok száma.

kolera, járvány
Világszerte egyre több betegnél diagnosztizálják. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A kolera miatti halálozás az ötéves átlaghoz képest idén csaknem a háromszorosára nőtt, és jelenleg Afrikában már 3 százalékos. A WHO adatai szerint Szíriában 33 halálos áldozata van idén a kolerajárványnak. De Barboza Északkelet-Afrika és Ázsia egyes térségei, köztük az áradások sújtotta Pakisztán miatt is aggodalmát fejezte ki a betegség terjedése miatt.

Jelenleg - egyebek között a gyártók számának megfogyatkozása miatt – mindössze néhány millió adag kolera elleni vakcina áll rendelkezésre az év végéig. Barboza szerint ez korántsem elegendő a megelőzésre vagy a kitörő járványok kezelésére. A kolerás megbetegedések globális számáról az országok megfigyelőrendszerének különbségei miatt nincs általános becslés - tette hozzá Barboza. A WHO vészhelyzet esetére készletet tárol a kolera elleni oltóanyagból.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra