Erősödik egy veszélyes, járványt okozó betegség

Világszerte nőtt a kolerával diagnosztizált betegek száma az Egészségügyi Világszervezet közleménye szerint.

Idén megnőtt a kolerás megbetegedések száma, különösen a szegényebb országokban és a háború sújtotta térségekben diagnosztizálják egyre nagyobb számban ezt a betegséget. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki közlése szerint 26 országból jelentettek járványkitöréseket, és a halálos áldozatok száma is emelkedett.

Megfelelő kezelés nélkül halálos lehet

A kolera fertőzött élelmiszer vagy víz fogyasztásával terjed, és súlyos hasmenéssel jár. Bár a fertőzöttek többségének enyhe tünetei vannak, vagy tünetmentesek, a betegség megfelelő kezelés nélkül akár órák alatt halálos kimenetelű lehet. Átlagos években kevesebb mint 20 országból jelentenek járványkitörést. Philippe Barboza, a WHO koleracsoportjának vezetője azonban arra hívta fel a figyelmet pénteki genfi sajtótájékoztatóján, hogy az évek óta csökkenő megbetegedések után az elmúlt évben világszerte nőtt a kolerajárványok száma.

kolera, járvány
Világszerte egyre több betegnél diagnosztizálják. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A kolera miatti halálozás az ötéves átlaghoz képest idén csaknem a háromszorosára nőtt, és jelenleg Afrikában már 3 százalékos. A WHO adatai szerint Szíriában 33 halálos áldozata van idén a kolerajárványnak. De Barboza Északkelet-Afrika és Ázsia egyes térségei, köztük az áradások sújtotta Pakisztán miatt is aggodalmát fejezte ki a betegség terjedése miatt.

Jelenleg - egyebek között a gyártók számának megfogyatkozása miatt – mindössze néhány millió adag kolera elleni vakcina áll rendelkezésre az év végéig. Barboza szerint ez korántsem elegendő a megelőzésre vagy a kitörő járványok kezelésére. A kolerás megbetegedések globális számáról az országok megfigyelőrendszerének különbségei miatt nincs általános becslés - tette hozzá Barboza. A WHO vészhelyzet esetére készletet tárol a kolera elleni oltóanyagból.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A Dunántúl nyugati és déli részein fordulhatnak elő kevésbé felhős, derült tájak, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A hegyekben havas eső zápor, hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos dunántúli tájakon gyenge fagy sem kizárt. Vasárnap napközben hidegfronti hatás érvényesül, ami miatt sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra