Elkészültek az első vakcinák állatoknak

Már legyártották az első adagokat abból a koronavírus elleni vakcinából, amelyet kimondottan az állatoknak fejlesztettek ki.

Elkészült a koronavírusosfertőzéselleni, Carnivac-Cov elnevezésű állatvédő vakcina első 17 ezer adagja. A készítményt az orosz Szövetségi Állategészség-védelmi Központ bocsátotta ki és az ország több régiójában használnák fel.

Koronavírus: elkészült az első vakcina állatoknak Oroszországban bejegyezték az első olyan COVID-19 vakcinát, amelyet célzottan állatoknak fejlesztettek ki. Kattintson a részletekért!

Fél évig biztosíthat védettséget

A Carnivac-Cov a koronavírus-fertőzés elleni első állatvakcina a világon. A védőoltás, amely októberben elkezdett klinikai tesztelése során mellékhatást nem okozott, fél évig biztosít védettséget. Korábbi tájékoztatás szerint a Carnivac-Covot kutyán, macskán, sarki és vörös rókán, nyércen és más állatokon is kipróbálták. Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) megállapította, hogy több állatfaj - köztük házi- és haszonállatok is - fogékony a COVID-19-re.

Az állatoknak kifejlesztett vakcina 6 hónapig biztosíthat védettséget. Fotó: Getty Images
Az állatoknak kifejlesztett vakcina 6 hónapig biztosíthat védettséget. Fotó: Getty Images

Az orosz agrárfelügyelet (Roszszelhoznadzor) szerint az első tételt már lekötötték. Az oltóanyagot Moszkva, Moszkva megye, a Krím, Szentpétervár, Vlagyimir, Kirov, Izsevszk, Irkutszk, Magnyitogorszk, Novoszibirszk, Rjazany, Cseljabinszk, Tver és Togliatti között fogják szétosztani.

Több ország is érdeklődik ugyanakkor iránta: március végéig Görögországból, Ausztráliából, Lengyelországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból keresték fel a gyártót. Orosz hírügynökségek szerint az Egyesült Államokban és Finnországban is folynak kísérletek a COVID-19 elleni állatvakcina kifejlesztésére.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: