Elhízott gyerekeket motiválnak orvosok

Életmód Ambulancia segíti a súlyproblémával küzdő gyerekeket a Semmelweis Egyetemen.

Ingyenes tanácsadással várja a túlsúlyos, súlyproblémával küzdő gyerekeket és családjukat a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Életmód Ambulanciája szeptember 21-től. A személyre szabott, komplex konzultáción azok a fiatalok vehetnek részt, akiknél nem egy betegség áll az elhízás hátterében, hanem valamilyen genetikai adottság és az életmódjuk. Ilyen fiatalokból pedig egyre több van: az elmúlt 10 évben közel ötszörösére nőtt az elhízott kamaszok aránya Magyarországon. Náluk 95-98 százalékban a genetikai adottság és az életmód felelős a túlsúly kialakulásáért.

Az orvosok nemcsak elmondják a főbb tudnivalókat az elhízásról, de motiválni is próbálják a kamaszokat. Fotó: Getty IMages
Az orvosok nemcsak elmondják a főbb tudnivalókat az elhízásról, de motiválni is próbálják a kamaszokat. Fotó: Getty IMages

Az ellátás során szakorvos, dietetikus, gyógytornász és pszichológus segíti a programban részt vevő fiatalokat, akik előzetesen egy túlsúlykivizsgáláson vesznek részt a klinikán, amelyre háziorvosi vagy iskolaorvosi beutalóval érkezhetnek. A megelőző kivizsgálások során arra keresik a választ, mi okozza a kóros testsúlygyarapodást, valamint, hogy egyes szövődmények, mint például cukoranyagcsere-zavar, magas vérnyomás, ízületi problémák megjelentek-e már a gyerekeknél.

Életmódváltás: a családdal együtt

Amennyiben kizárták ezeket a betegségeket – pajzsmirigy-alulműködés, mellékvesekéreg-probléma, egyes genetikai betegségek, mint a Prader-Willi szindróma –, akkor jelentkezhetnek az ambulanciára, ahol az életmódváltásban próbálnak meg nekik segíteni.

Fontos, hogy gyerekkorban csak a családdal együttműködve lehet életmódot váltani, így a szülők jelenléte nagyon fontos – mondja Magyar Emma klinikai szakpszichológus. Az orvosok nemcsak elmondják a főbb tudnivalókat az elhízásról, de motiválni is próbálják a kamaszokat. Segítenek a súlynövekedéshez hozzájáruló problémás evési szokások (például érzelmi evés) elhagyásában, illetve a napi rutin bevezetésében, amely a rendszeres étkezések kialakításában elengedhetetlen.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: