Az "utazók hasmenése"

A fejlődő országokba utazók 30-50 százaléka ismerkedik meg azzal a kellemetlen "élménnyel", amit az utazási hasmenés (angolul: "traveller's diarrhea) jelent. Az akár napokig tartó hasmenés nagyfokú legyengüléshez vezethet.

Nagy mennyiségű vizes széklet, émelygés, néha hányás jellemzi. Gyakran társul hozzá hasi diszkomfort, puffadás, erőteljes bélmozgás, székletürítési inger, láz és gyengeség. Hirtelen kezdet, napi 4-5 laza széklet jellemzi, mely 3-4 nap múlva magától megszűnik. Az esetek 10 százaléka egy hétnél tovább tart, 1 százalék 1 hónap, vagy annál hosszabb ideig is elhúzódik, kórokozótól függően. A betegek 25 százaléka hány, 2-10 százalékban lázról és véres székletről is beszámol.

A betegség forrása a széklettel szennyezett étel vagy ivóvíz. A nem megfelelően kezelt ételek, félig átsült vagy nyers húsok (beefsteak), halak, kagylók, osztrigák, nyers zöldségek, gyümölcsök, csapvíz, jégkocka (akkor is ha alkoholba rakják), tej, tejtermék viheti át a kórokozókat. A "tiltó listán" szerepelnek még a hámozatlan gyümölcsök, majonéz, hideg szószok, salátás szendvicsek, fagylalt. Biztonságos a dobozos vagy palackozott ital, kávé, tea, jégkrém fogyasztása. Az esetek 85 százalékban valamilyen kórokozó igazolható (baktériumok, vírusok, paraziták). Egyes betegségekben szenvedők (gyulladásos bélbetegségek: Crohn-betegség, fekélyes vastagbél gyulladás) és a csökkent immunvédekezésű betegek fokozottan veszélyeztetettek.

Megelőzés, kezelés lehetőségei

Fontos bizonyos higiénés rendszabályok betartása:

 • Soha ne igyunk csapvizet. Fogyasszunk palackozott vagy forralt vízzel készült italokat.
 • Gyümölcsöt csak hámozva együnk.
 • Kerüljük a nyers zöldségféléket.
 • Italunkba soha ne tegyünk jégkockát.
 • Fogmosáshoz használjunk palackozott vagy forralt vizet.
 • Csak forralt vízzel készült teát és kávét fogyasszunk, szigorúan tej nélkül.
 • Soha ne igyunk üvegből. Használjunk szívószálat.

Felmérések szerint Mexikóban 30-70%, Latin-Amerikában 70%, K-Afrikában (Kenya) 40-70%, Indiában 20-40%, Thaiföldön 10-30%-os a betegség előfordulása. Mérsékelten veszélyesek a D-Európai országok és néhány Karib-tengeri sziget.

Fiatalokat gyakrabban érint, mint az idősebb utazókat. Ez azzal magyarázható, hogy a fiatalok kalandosabb úti célt, utazási módot választanak, étkezési szokásaik is kötetlenebbek, részben az élet során szerzett immunitásuk is hiányosabb. A kórképek súlyosságát alapvetően a folyadékvesztés mértéke határozza meg. Az utazó maga is felmérheti állapota súlyosságát: enyhének tekinthető a só- és vízvesztés, ha a nyelv bevont, kissé tapadós, kifejezett szomjúságérzés van.

Középsúlyos esetben a nyelv tapadós, a szemek besüppedtek, és a vizelet-elválasztás csökken, csecsemőknél a bőr redőzhető. A szívműködés szapora, a pulzus elnyomható, a légzésszám emelkedhet. Súlyos esetben (10% körüli súlyvesztés) a bőr könnyen redőbe emelhető, a szemek mélyen ülnek, a tekintet riadt, az acidózis jeleként szaporább és mélyebb a légzés. A könny- és vizelet-elválasztás megszűnik, a pulzus elnyomható, a beteg nagyfokú szomjúságról és gyakran lábikragörcsről panaszkodik. A rizikócsoportba tartozó utazók tartsanak maguknál egészségügyi kártyát állapotukról, gyógyszereikről és előre tájékozódjanak a külföldiek ellátására felkészült kórházak elérhetőségéről!

A prevenció lehetséges módjai:

 • Hygienes fegyelem (széklettel kontaminálódhatott ételek, italok kerülése)
 • Probiotikumok alkalmazása
 • Profilaktikus és terápiás (csak a súlyos esetekben) antimikróbás kezelés
 • Tüneti kezelés: folyadékpótlás

Az antibiotikus profilaxis a veszélyeztetett csoportban indokolt. Egyebekben csak a nem gyógyuló és a súlyos esetek igényelnek antimikróbás kezelést.

Forrás:
Pap Á., Demeter P., : Probiotikumok a diétás kezelés hatékony kiegészítői a gasztroenterológiában, Hippocrates VIII/ 2., 2006. március-április-május
Koji Nomoto: Prevention of infections by probiotics, J. of Bioscience and Bioengineering, Vol. 100, No. 6, 583-592. 2005.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: