Rájöttek, miért hibásak az idősebb nők petesejtjei

A kutatók szerint egy lépéssel közelebb kerültek annak kiderítéséhez, miért termel az idősebb nők szervezete nagyobb valószínűséggel rendellenes petesejteket.

A Newcastle-i Egyetem kutatói a kromoszómák megfelelő szétválásához szükséges kohezin fehérje csökkent szintjét mutatták ki. A Current Biology szakfolyóiratban közzétett tanulmányban arról számoltak be, hogy e folyamat megértése a kohezinvesztés megakadályozását célzó módszerek kifejlesztését segíti elő.

A rendellenes petesejteket a terméketlenséggel, a vetéléssel, és a Down-kórhoz hasonló betegségekkel hozzák összefüggésbe. Azt már korábban is tudták, hogy az idősebb nők terhességi rendellenességei a nem megfelelő számú kromoszómát tartalmazó petesejtekkel állhat összefüggésben, ennek kialakulását azonban nem ismerték.

A spermiumon és a petesejten kívül a szervezet valamennyi sejtje mindegyik kromoszóma két másolatát tartalmazza. A spermiumnak és a petesejtnek a megtermékenyítésre való felkészüléskor egy bonyolult folyamat során el kell veszíteniük egy másolatot. A kohezin köti össze a kromoszómákat úgy, hogy egy gyűrűn belül tartja azokat - ez pedig a kromoszómák megfelelő szétválásához szükséges. Ha túl kevés kohezin van jelen, a szerkezet túl laza lesz ahhoz, hogy az osztódás egyenlően bekövetkezhessen. Petesejtek esetében a problémát az is fokozza, hogy a kromoszómákat összetartó fizikai összeköttetések már születés előtt kialakulnak, és a kohezin fehérjéknek egészen addig meg kell őrizniük ezeket, amíg a petesejt közvetlenül a peteérés előtt leválik - ez pedig akár több évtizeddel később is történhet.

A kutatók fiatal és idős egerek petesejtjeit vizsgálták, és kimutatták, hogy a kohezinszint a kor előrehaladtával csökkent. Dr. Mary Herbert, a Newcastle Egyetem Centre for Life központjának kutatója így fogalmazott: "A termékenység képessége a nőkben a harmincas évek közepétől drámai mértékben csökken. Eredményeink arra utalnak, hogy ennek egyik fő oka a kohezin. A kísérletben felhasznált idős egerek a negyvenes éveik elején járó nőknek felelnek meg. Az idős egerekből vett petesejtekben a kohezinszint nagymértékben lecsökkent, és a kromoszómák nem megfelelően osztódtak, ezért nem megfelelő számú kromoszóma maradt a petesejtben."

A kutatók szerint a következő lépés az emberi petesejt fejlődésének vizsgálata lesz, hogy kideríthessék, miért csökken az életkorral a kohezin szintje. Dr. Herbert ugyanakkor megjegyezte, hogy a probléma elkerülésének legjobb módja az, ha a nők korábban vállalnak gyermeket.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: