Rájöttek, miért hibásak az idősebb nők petesejtjei

A kutatók szerint egy lépéssel közelebb kerültek annak kiderítéséhez, miért termel az idősebb nők szervezete nagyobb valószínűséggel rendellenes petesejteket.

A Newcastle-i Egyetem kutatói a kromoszómák megfelelő szétválásához szükséges kohezin fehérje csökkent szintjét mutatták ki. A Current Biology szakfolyóiratban közzétett tanulmányban arról számoltak be, hogy e folyamat megértése a kohezinvesztés megakadályozását célzó módszerek kifejlesztését segíti elő.

A rendellenes petesejteket a terméketlenséggel, a vetéléssel, és a Down-kórhoz hasonló betegségekkel hozzák összefüggésbe. Azt már korábban is tudták, hogy az idősebb nők terhességi rendellenességei a nem megfelelő számú kromoszómát tartalmazó petesejtekkel állhat összefüggésben, ennek kialakulását azonban nem ismerték.

A spermiumon és a petesejten kívül a szervezet valamennyi sejtje mindegyik kromoszóma két másolatát tartalmazza. A spermiumnak és a petesejtnek a megtermékenyítésre való felkészüléskor egy bonyolult folyamat során el kell veszíteniük egy másolatot. A kohezin köti össze a kromoszómákat úgy, hogy egy gyűrűn belül tartja azokat - ez pedig a kromoszómák megfelelő szétválásához szükséges. Ha túl kevés kohezin van jelen, a szerkezet túl laza lesz ahhoz, hogy az osztódás egyenlően bekövetkezhessen. Petesejtek esetében a problémát az is fokozza, hogy a kromoszómákat összetartó fizikai összeköttetések már születés előtt kialakulnak, és a kohezin fehérjéknek egészen addig meg kell őrizniük ezeket, amíg a petesejt közvetlenül a peteérés előtt leválik - ez pedig akár több évtizeddel később is történhet.

A kutatók fiatal és idős egerek petesejtjeit vizsgálták, és kimutatták, hogy a kohezinszint a kor előrehaladtával csökkent. Dr. Mary Herbert, a Newcastle Egyetem Centre for Life központjának kutatója így fogalmazott: "A termékenység képessége a nőkben a harmincas évek közepétől drámai mértékben csökken. Eredményeink arra utalnak, hogy ennek egyik fő oka a kohezin. A kísérletben felhasznált idős egerek a negyvenes éveik elején járó nőknek felelnek meg. Az idős egerekből vett petesejtekben a kohezinszint nagymértékben lecsökkent, és a kromoszómák nem megfelelően osztódtak, ezért nem megfelelő számú kromoszóma maradt a petesejtben."

A kutatók szerint a következő lépés az emberi petesejt fejlődésének vizsgálata lesz, hogy kideríthessék, miért csökken az életkorral a kohezin szintje. Dr. Herbert ugyanakkor megjegyezte, hogy a probléma elkerülésének legjobb módja az, ha a nők korábban vállalnak gyermeket.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső