Migrén-előrejelzés

Talán el lehetne kerülni a kínzó migrénes rohamokat, ha előre sejthető érkezésük. Lehet, hogy a házi vérnyomásmérőkhöz hasonlóan rövidesen házi EEG is a betegek segítségre siet.

"A migrénes roham akkor következik be, ha a szervezet saját fájdalomcsillapító rendszere kimerül" - magyarázza Dr. Peter Kopp, a Rostockban élő orvos-pszichológus, docens, aki az előrejelző rendszerrel zajló kísérletben is részt vesz.

Kimutatható, hogy a migrénes roham előtt két nappal már megváltozik az agy aktivitása. A változást hordozható EEG-berendezéssel is lehet észlelni. A páciensnek annyi lenne a dolga, hogy naponta ugyanazon időben meg kell mérnie agyhullámait. Amennyiben a normálistól eltérő jeleket talál, relaxáló gyakorlatokat és a megelőzést célzó kezelést kezdhet el. A készülék egyelőre még nem kapható, előbb megfelelően nagyszámú betegen kell tesztelni.

Addig is érdemes kipróbálni a fejfájás enyhítésére sokaknál jól bevált módszert: rövid séta a friss, hideg levegőn. A jó agyi oxigénellátás enyhítheti a fájdalmat.

Forrás:
Apotheken Umschau, 12/2007

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: