Mi történik a kidobott ruhákkal?

Szőnyegek és szigetelőanyagok gyártására alkalmas textilipari alapanyagokat állítanak elő a használt ruhaneműkből a svájci kutatók.

A Luzerni Alkalmazott Tudományi és Művészeti Egyetem szakemberei a használt ruhaneműk újrahasznosítására specializálódott Texaid nevű svájci céggel együttműködve fejlesztettek ki olyan módszereket, amelyekkel szőnyegkészítésre alkalmas durva fonalat tudnak előállítani a régi textíliákból.

ruha, hulladék, újrahasznosítás, feldolgozás
ruha, hulladék, újrahasznosítás, feldolgozás

A kutatóknak továbbá sikerült hangszigetelésre alkalmas anyagok prototípusait is létrehozniuk a textilek szakadásakor keletkező rövid szálak és "por" felhasználásával.

A ruhák új élete

A Texaid évente nagyjából 37 ezer tonna régi ruhát gyűjt össze Svájcban. A textíliák csaknem 30 százaléka olyan rossz állapotban van, hogy nem lehet használt ruhaként újrahasznosítani. A mostani kutatás célja, hogy az újrahasznosítás révén ne csupán törlőrongyként kapjanak új életet a használt ruhák, hanem magas minőségű termékeket lehessen előállítani belőlük.

A következő lépés olyan új módszerek kidolgozása lesz, amelyekkel új ruhák gyártására alkalmas rendkívül finom fonalakat lehet létrehozni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: