Mi is az a személyre szabott orvoslás?

A Személyre Szabott Orvoslás (PHC) lényege: "a megfelelő terápiát a megfelelő betegnek a megfelelő időben". Ez a titka a biológiai gyógyszerek hatékonyságának.

Az onkológia területén a jelenleg alkalmazott hagyományos, daganatellenes gyógyszerekre adott terápiás válasz messze nem kielégítő. A válaszadási arányok 20-75% között mozognak az alkalmazott gyógyszertől és a betegség típusától függően. "Továbbá a kezelések mellékhatásai jelentősek, ezért nem mindegy, hogy 'hatástalan' kezeléseket alkalmazunk" - mondta dr. Dank Magdolna onkológus a biológiai gyógyszerekről tartott tájékoztatón.

A személyre szabott gyógyszerek olyanok, melyekről diagnosztikus eszközökkel meg tudják előre mondani, mely páciensek számára lesz előnyös, mely betegek számára semleges vagy egyenesen hátrányos azok alkalmazása. Ezek a gyógyszerek a tünetek helyett magát a betegség okát veszik célba, így eredményesebb, hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó terápiaként alkalmazhatóak. A biológiai gyógyszerek alkalmazása emellett az egészségügyi finanszírozók számára is előnyösebb, hiszen költséghatékonyabb és biztonságosabb, mint a hagyományos gyógyszerek.

"A biotechnológiával készült gyógyszer sokszor olyan terápiás eredményeket hoz, melyek a hagyományos kezelésekkel eddig nem volt elérhető. Számos új megoldást kínál a betegek számára, például célzott és személyre szabott terápiás és diagnosztikai megoldásokat, biztonságosabb gyógyszereket és nagyobb klinikai hatékonyságot" - tette hozzá a szakember.

A modern orvosi biotechnológia által előállított gyógyszerek, az ún. biológiai gyógyszerek közé tartoznak a vakcinák, a véralvadási faktorok, a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező rendszerének egyik kulcselemét jelentő interferon kezelés, az inzulin, a növekedési hormon, a vörösvértest serkentő hormon, fehérvérsejt képzést fokozó növekedési faktor, a daganatellenes vagy autoimmun betegségekben használt monoklonális ellenanyagok.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra