Még jobban retteghetünk a szuperbaktériumtól

Új módszert fejlesztenek ki az egyre komolyabb veszélyt jelentő antibiotikum-rezisztencia ellen szegedi szakemberek. A kutatási programhoz több mint 815 millió forint uniós és hazai támogatás áll rendelkezésre.

Napjainkban egyre nagyobb problémát okoz, 2050-re pedig a vezető halálokok egyike lehet az antibiotikum-rezisztencia, vagyis hogy a bakteriális kórokozók egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben. A problémát tovább súlyosbítja, hogy a baktériumok gyakran multirezisztensek, azaz több antibiotikummal szemben is ellenállóak.


Becsapni a baktériumok védekezését

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az akadémia Szegedi Biológiai Központjának (MTA SZBK) közös programjában a Pál Csaba, Papp Balázs és Kondorosi Éva által vezetett kutatócsoportok feladata, hogy a rezisztencia kialakulását behatóan tanulmányozzák és kialakítsanak olyan törzseket, amelyek rezisztensek az antibiotikumokra. Ezt követően megvizsgálják, hogy az antibiotikum kombinációk milyen hatással vannak a rezisztenciára.

Új módszerrel kutatják az antibiotikum-rezisztencia kiküszöbölésének lehetőségét Szegeden
Új módszerrel kutatják az antibiotikum-rezisztencia kiküszöbölésének lehetőségét Szegeden

Az így nyert adatokra támaszkodva Martinek Tamás, Fülöp Ferenc, Tóth Gábor és Földesi Imre kutatócsoportja ezzel párhuzamosan új antimikrobiális anyagokat állít elő, amelyek megpróbálják "becsapni" a baktériumok védekező rendszereit, kivédve a rezisztenciát.

Újra hatékonyak lehetnek az antibiotikumok

A kutatók célja, hogy az eddigi hagyományos megközelítéssel szemben új módszert alkalmazzanak. A gyógyszerkutatás központjába a rezisztencia kialakulásának kontrollálása és kiküszöbölése kerül.

Ausztrál kutatók egy csoportja az erszényes ördög anyatejét vetik vizsgálat alá annak érdekében, hogy megoldást találjanak a halálos szuperbaktériumok ellen.

A szegedi egyetem munkatársainak kutatási stratégiája a rendszerbiológia és a szintetikus kémia-biológia eszköztárán alapszik. Az így létrejövő módszertan révén minőségileg is új hatóanyag-molekulákat tudnak kifejleszteni. Olyan kombinációs terápiákat dolgoznak ki a szegedi kutatók, amelyek több molekula egyidejű alkalmazásával a meglévő antibiotikumokat is újra hatékonnyá tehetik.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag