Magyar kutató a világ AIDS-eseiért

Létezik a világon egy magyar kutató, Lisziewicz Julianna, aki elkötelezetten segít az AIDS-es betegeken. A kutatónő merőben új megoldásokra törekszik az AIDS-kutatás terén. Az USA-ban eltöltött 20 év után itthon folytatja megkezdett munkáját.

Több kutatótársával együtt létrehozta a Genetic Immunity biotechnológiai céget. Milyen típusú kutatómunka zajlik ott?

Ez a cég egy olyan kutatás-, fejlesztési cég, amely terápiás vakcinák kutatásával foglalkozik. A mi cégünk a HIV terápiás vakcinára fókuszál. Már több mint 20 éve foglalkozunk ezzel a területtel. Jelenleg az AIDS-tapasszal kapcsolatban zajlanak a kísérletek.

Mit érthetünk AIDS-tapasz alatt, mi a különbség a tapasz és a gyógyszer között?

Hangsúlyoznom kell, hogy a tapasz nem gyógyszer. Világviszonylatban 40 millió AIDS-beteg van, akiket különféle gyógyszerek kombinációjával kezelnek. A gyógyszerek jól működnek, leszorítják a vírusmennyiséget, de komoly mellékhatásuk van, rezisztencia alakulhat ki, nagyon nehéz szedni őket, és az áruk is borsos. Emiatt 40 millió AIDS-esből mintegy 1 milliót kezelnek a világon.(Még a fejlett országokban is csak a betegek felét kezelik.)

A mi terápiás vakcinánkkal szeretnénk majd azokat a betegeket kezelni, aki nem jutnak megfelelő kezeléshez. Ezt nem kell minden nap szedni, ez egy tapasz. Egy évben mintegy ötször-hatszor kell feltenni 3 órára, utána el lehet távolítani. A kutatásunk célja, hogy a HIV-fertőzött betegeknek egy alternatív, jobb megoldást kínálhassunk.

A gyógyszer egy kémiai vegyület, amely behatol a vírus valamelyik enzimjébe, és ott bizonyos folyamatokat meggátol, de ugyanakkor mellékhatások is jelentkeznek, mert a gyógyszerek nem elég specifikusak. A tapasz esetében minimális mennyiségű kémiai anyag jut a bőrön keresztül a szervezetbe. Az igazi hatóanyag itt az immunválasz, amit a szervezet kifejt.

Miben más a terápiás vakcina az eddig alkalmazottaktól?

Az eddig alkalmazott vakcinákat egészséges emberekbe adják (védőoltás), és immunválaszt várnak: ez védi meg a beoltott embert a fertőző betegségekkel szemben. Terápiás vakcina még nem létezik. A terápiás vakcina célja az, hogy aki krónikus vagy daganatos betegségben szenved, annak adjuk a fejlesztésben lévő vakcinákat, és a cél az, hogy olyan immunválaszt indukáljunk, amely specifikusan legyőzi a betegséget. Például, ha rákos daganatok ellen készítünk terápiás vakcinát, akkor az a célja, hogy az immunrendszer legyőzze, eliminálja a daganatos sejteket.

Ez a mechanizmus az alapja a bőrön keresztül ható DNS-terápiának. Feltételezések szerint ez a módszer a DNS behelyettesítésével más betegségekre is hatásos lehet. Ha ez bebizonyosodik, akkor orvosi, gyógyászati szempontból óriási lehetőséget jelenthet.

Hogyan lehet meghatározni a dózist az új eljárás esetén?

Ez attól függ, hogy a hatóanyagot hány sejtbe tudjuk bejuttatni a bőr felületén. A hatóanyag immunsejteken (Langerhans-sejtek) keresztül kerül be a szervezetbe. Ezekből a sejtekből egy négyzetmilliméteren mintegy ezer található. A tapasz nagyságával, felületével tudjuk befolyásolni a hatóanyag mennyiségét. Nem kémiai úton hatolunk be a szervezetbe, mint a gyógyszerek esetén, hanem természetes úton.

Hol tart a kutatás és mikor lehet humán felhasználásról beszélni?

A HIV-vakcinát 1996-ban kezdtük fejleszteni. Az állatkísérletek alkalmával bebizonyosodott a szer hatásossága és biztonságossága. Most következnek a toxicitási vizsgálatok. 2005-ben tudtunk humán vizsgálatokat kezdeményezni. Jelenleg Magyarországon lezáródtak a fázis I-es vizsgálatok. A tengerentúlon és európai országok bevonásával folytatódik a kutatás. Az USA-ban most van folyamatban betegek bevonásával a fázis II. vizsgálat, de tervben van klinikai vizsgálat is, amely gyerekek bevonásával zajlik majd.

Ha minden rendben lesz, akkor reális esélyt látok arra, hogy 3-5 éven belül piacra kerülhet az AIDS- tapasz.

Magyar termékként hozzák majd forgalomba?

A kutatást és a fejlesztést követően a tapasz magyar termékként kerül a piacra, és itt is szeretnénk gyártatni. A mostani klinikai kísérletekhez is magyar mintadarabokat használunk.

Honnan jött az új technológia ötlete?

Ez a technológia valóban egy új és szabadalmazott ötlet. Én 1989 óta foglalkozom AIDS-kutatással. 1996-ban egy klinikai vizsgálat során Berlinben, egy HIV-páciens abbahagyta a gyógyszeres kezelést, és a vírus nem tért vissza a szervezetébe. Ezen nagyon elgondolkodtam, és feltettük a kérdést, hogy ez hogyan lehetséges. Kiderült, hogy a vírus benne van, de az immunrendszere olyan immunválaszt alakított ki, ami kontrolálja a vírus szaporodását. A tapasz-vakcina ötlet onnan jött, hogyan tudnánk egy olyan immunválaszt előállítani, amely ebben a bizonyos berlini páciensben benne van. Ilyen technológia még nem volt.

Más betegségeknél is alkalmazható lesz az új technológia, ha beválik?

Ez egy ún. platform technológia, itt nem csak a tapasz a lényeg, az csak az injekcióstűt helyettesíti. A tapaszban van a vakcina és az egy új orvosi eszköz. A vakcina specifitását egy plazmid DNS adja meg, amibe a HIV ellen HIV-géneket kódolunk. Tehát, ha más DNS-t teszünk a tapaszba, akkor megváltoztatjuk a specifitását, és így más betegség is kezelhetővé válik. Például, ha prosztatarák-géneket helyeznénk a tapaszba, akkor ez ellen tudnánk immunválaszt előidézni. Hogy hatásos lenne-e a prosztatarákra, arra a választ egy hosszabb folyamat adhatná meg, de elvileg lehetséges.

Ha a HIV elleni terápiás vakcina elkészül, akkor tervezzük más fertőző betegségek elleni vakcinák kifejlesztését is (Hepatitis C, Papilloma-vírus, stb.) Számos lehetőség kínálkozik.

Mit szól a szakma az új technológiához?

Rengeteg kételkedő van, de ezt teljesen normálisnak tartom, mivel egy új innovációról van szó. Ha valaki újat csinál, akkor mindig sok a kételkedő, de azért vannak szép számmal olyanok is, akik hisznek a kutatásokban. Rengetegen állnak mellettünk.

Hogyan lett önből AIDS-kutató?

A műegyetem vegyészmérnöki karán biológus mérnökként végeztem, majd a diplomázás után ösztöndíjat nyertem Németországba. Akkor már mélyrehatóan foglalkoztam rákkutatással és molekuláris biológiával. A szüleim egy alkalommal megvették számomra a Scientific American nevű tekintélyes tudományos folyóiratot. Ez a lap teljes terjedelmében az AIDS-szel foglalkozott. Este megnéztem a lapot és találtam benne egy hibát. Az ott leírt folyamat szerintem másként működött. Előálltam a saját hipotézisemmel. A főnököm megengedte, hogy hétvégéken dolgozhassak, és sikerült génterápiás megoldással bizonyítanom a feltételezésem. Ezt követően kerültem a világ legnagyobb laborjába Robert Gallo professzor mellé, aki később rám bízta az AIDS-terápiás csoportot, majd az antivirális csoport vezetője lettem.

Kikkel működnek együtt a kutatásban, és kik támogatják e nagyszabású projektet?

Most zajlik az új és korszerű labor kialakítása az Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontban, de együttműködünk másik biotechnológiai céggel, a SOTE-val, a szegedi Bőrklinikával, az Amerikai és Európai országok kutatóival is. Szerencsére támogat minket a Gazdasági Minisztérium: létrehozott egy kockázati tőkebefektetést. Annak is örültünk, hogy ez a projektünk nyert egy pályázatot a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól. Fontos megemlítenem, hogy az Európai Unió is támogat minket és az amerikai államtól is rengeteg támogatást kaptunk már. Számomra nagy kihívás ez a vállalkozás, mert azt gondolom, hogy ez az újfajta eljárás beteg emberek millióinak nyújthat reményt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció