Macskatartóknak: óvatosan az alomtálcával!

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a macskaürülékben lévő élősködők közegészségügyi veszélyt jelenthetnek.

A macskák csak az Egyesült Államokban körülbelül 1,2 millió tonna ürüléket hagynak maguk után a környezetben. Ennek egy része a Toxoplasma gondii nevű fertőző parazitát tartalmazza, ami nemrég toxoplazmózis járványt okozott alapvetően egészséges emberekben, nemcsak terhes nőkben vagy legyengült immunrendszerű emberekben.

Az újonnan fertőzött terhes nők a toxoplazmózis fertőzést meg nem született gyermeküknek is átadhatják a toxoplazmózis fertőzést, ami súlyos szembetegségek és idegrendszeri megbetegedések kialakulásához vezethet. A kutatások a T. gondii parazitát a skizofréniával, a kényszerbetegségekkel, a reumatoid arthritisszel, az agydaganattal, sőt még a gyermekek tanulási problémáival is összefüggésbe hozták. "A macskaürülékben található júliusi számában megjelent tanulmány szerzője, E. Fuller Torrey, a Stanley Orvosi Kutatóintézet igazgatója.

A kutatások kimutatták, hogy az udvarok és közösségi helyek több mint 400 oocitát tartalmazhatnak négyzetlábanként azokon a területeken, ahol a macskák hátrahagyják ürüléküket , és már egyetlen oocita is okozhat fertőzést. A macskák jellemzően fertőzött madarak fogyasztása következtében kapják el a fertőzést, ezért Torrey a szabadtéren élő macskák gondosabb kontrollálására hívja fel a figyelmet. A szakértő szerint a szobacicák miatt nem kell aggódni.

A kutatók néhány megelőzési módszert is javasoltak. Ha a saját vagy szomszédunk macskája sok időt tölt a szabadban, óvatosan bánjunk az almos dobozzal , tartsuk lefedve a homokozót, és viseljünk kesztyűt a kertészkedéshez. Egyes becslések szerint ugyanis a körmünk alatti koszban akár 100 T. gondii oocita is felhalmozódhat. Szenteljünk különös figyelmet a kisgyermekeknek.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)