Így hat ránk a káromkodás

Hangosan akár vagy csak csendben, magában, de minden ember szokott káromkodni. Az azonban talán csak keveseknek jut eszébe, hogy ennek az alantasnak tartott szokásnak is megvannak a maga funkciói mind az egészségünk, mind a társas kapcsolataink szempontjából.

Egy ilyen elterjedt és gyakori viselkedésforma nem kerülhette el a pszichológusok figyelmét, és mára ez a tudományterület lerázta magáról az illetlenség stigmáját. Sőt kiderült, hogy a profán szóhasználat vizsgálatával nemcsak agyunk működéséről, hanem a beszéd evolúciójáról is sokat tudhatunk meg - írja a Magyar Nemzet .

Érzelemből fakadó hangok

Éppen a csúnya szavak képzésének vizsgálata segített például abban, hogy a kutatók felfedezték, a szavak nem egy helyen jönnek létre az agyunkban. A filmekből például jól ismert Tourette-szindróma az esetek tíz százalékában akaratlan káromkodással, mások becsmérlésével jár. Erről a tudomány mai állása szerint kijelenthető, hogy a bazális ganglionok hibás működés okozza. Ezek az agyrészek az akaratlan vagy helytelen viselkedés elfojtásáért felelnek.

Tudta? A Tourette-szindrómát egészen a XIX. századig démoni eredetűnek tartották. Részletek itt.

Mindez azt igazolja tehát, hogy a beszédünk nem kizárólag az agykéregben alakul ki. A vulgáris kifejezések ősibb, evolúciónk korai szakaszában kialakult központokból erednek. A hétköznapi beszédünk képzéséért a bal agyfélteke kérge a felelős, míg a vulgáris kifejezéseink az érzelmeket vezérlő limbikus rendszerből érkeznek.

Stressz ellen is hatásos

Ennek tükrében már jól érthető, hogy a káromkodás egyik legfontosabb funkciója éppen az erős érzelmek kommunikálása. Az például evolúciós szempontból is előnyös, hogy míg más fajok gyakran fizikai agresszióval rendezik el vitás ügyeiket, addig mi emberek szóbeli fenyegetőzéssel is megúszhatunk egy-egy nézeteltérést, elkerülve ezáltal a súlyos sérülések rizikóját.

A káromkodás egy igen elterjedt és gyakori viselkedésforma
A káromkodás igen elterjedt és gyakori viselkedésforma

Ugyancsak jelentős szerepe van a káromkodásnak a stressz csökkentésében, azaz ilyen módon is képes lehet megóvni egészségünket néhány keresetlen szó. Kísérletek ráadásul azt is igazolták, hogy a szitkozódás képes megnövelni a fájdalomküszöböt . Persze a végletek mindkét irányban léteznek: szintén segítségünkre lehetnek a ronda szavak, ha felfokozott örömünknek szeretnénk hangot adni, amikor az egyszerű kifejezések már nem bizonyulnak elegendőnek.

Mondani jó, hallani nem mindig

Egyes számítások szerint egy átlagos ember szókincsének fél százaléka, azaz minden 200. szavunk számít illetlennek. Aligha van ilyen mennyiségre szükségünk, így feltételezhető, hogy a vulgáris kifejezéseknek más funkciója is van a felsoroltakon kívül. Akadnak például élethelyzetek, amikor káromkodással közelebb kerülhetünk a céljainkhoz, bár nem feltétlenül akaratlagos a viselkedésünk. Szeretkezés közben egy-egy mocskos megjegyzéssel például bátoríthatjuk partnerünket, vagy akár főnökként káromkodva tudatosíthatjuk a beosztottakban, hogy felettük állunk a hierarchiában, hiszen olyasmit engedhetünk meg magunknak, ami számukra nem lehetséges.

Eközben a befogadó fél számára kifejezetten kellemetlen és káros is lehet a hallott káromkodás, még ha ez természetesen nagyban függ a vulgáris beszéd kontextusától is. A legtöbben ugyanis az ilyesmit fenyegetésként érzékeljük. Ilyenkor agyunk amygdala nevű része aktiválódik, amely a fenyegetésre adandó reakciókért felel. E téren különösen a gyerekek érintettek, míg a felnőttek körében egy-egy jókor elsütött nyelvi csúfság még jótékony hatással is lehet a csapatszellemre és a társaság felszabadultságára.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)