Génjeinkben rejlik a boldogság?

A boldogságra való képességet 50 százalékban a gének határozzák meg, és ezek között sok olyan gént találunk, melyek bizonyos személyiségjegyeket kódolnak - állítják brit kutatók.

Tim Bates, a kutatás egyik résztvevője elmondta: azt már eddig is ismert volt, hogy a boldogság felét a géneknek köszönhetjük, az újdonság abban rejlik, hogy ugyanazok a gének határozzák meg a boldogságot, mint egyes személyiségjellemzőket, így a nyíltságot, érzelmi stabilitást és a lelkiismeretességet.

A kutatás az Edinburghi Egyetem Filozófia, Pszichológia és Nyelvtudományok Iskolájában zajlott. Mivel a személyiség jellemzően nem változik meg hirtelen, a mostani eredmények segítenek magyarázatot adni arra, hogy miért figyelhető meg viszonylagos állandóság a boldogságra való képesség tekintetében is - magyarázta Bates. Úgy tűnik, ahhoz hogy megérthessük a boldogságot, először a személyiséget kell megértenünk. Bizonyos személyiségjegyek, mint a nyugodtság, társaságkedvelés vagy a megbízhatóság olyan érzelmi tartalékot képeznek, mely átsegít a nehezebb időszakokon is.

A vizsgálatban Bates és munkatársai 973 ikerpárról gyűjtöttek adatokat. Elsősorban a résztvevők személyiségére és boldogságával kapcsolatos információkra voltak kíváncsiak. A kutatóknak sikerült azonosítani olyan géneket, melyek bizonyos személyiségjegyeket kódoltak, valamint olyanokat is, melyek a boldogságra hajlamosítottak. Megállapították, hogy azok az emberek, akik nem idegeskednek, társaságkedvelők és lelkiismeretesek, boldogabbak lesznek. Eredményeik a Psychological Science márciusi számában olvashatók.

A boldogság fennmaradó 50 százalékát azonban nem a gének, hanem az emberi kapcsolatok, a testi egészség és a karrier határozza meg - jegyezte meg Bates. Ha valaki jobban szeretné érezni magát a bőrében, érdemes megpróbálni úgy viselkedni, mint a nyugodt, extrovertált és lelkiismeretes emberek. Meg kell próbálni mások társaságát keresni, még akkor is, ha csak néhány emberről van szó. Érdemes naplót vezetni arról, hogy milyen magatartásformák bizonyultak sikeresnek a boldogság elérése érdekében, és ezeket gyakorolgatni. Apró, elérhető célokat kell kitűzni, melyek megvalósításáért képesek vagyunk tenni. Nem utolsó sorban pedig tartsuk számon azokat a jó dolgokat, melyek a nap során minket értek.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció