Ezért fáj a kisbabák hasa? Egy baktérium áll a hasfájás hátterében!

A normálisan a szájban, a bőrben és a bélrendszerben megtalálható egyik baktérium szerepet játszhat a csecsemők hasfájásának létrejöttében - derült ki egy új tanulmányból.

A szakértők szerint a hasfájós csecsemőkben tapasztalható bélgyulladás mértéke hasonló, mint a gyulladásos bélbetegségben szenvedő pácienseké. A hasfájás később hajlamosít más bélbetegségekre is. Az állapotnak jelenleg nincs orvosi bizonyítékokon alapuló kezelése vagy bizonyított oka, azonban az üvegből etetett csecsemőknél gyakrabban fordul elő, mint a szoptatott babáknál. A betegség általában hirtelen kezdődik és hirtelen szűnik meg.

"A hasfájás veszélyes helyzet lehet a babák számára" - mondta el Dr. Marc J. Rhoads, a houstoni Texasi Egyetem Orvosi Karának gyermekgyógyász professzora. "A szülők sírás miatti frusztrációja az anya csalódottságához, szülés utáni depressziójához, sőt a csecsemő bántalmazásához vezethet." A szakember szerint a csecsemők bántalmazásának fele közvetve hasfájás miatt történik.

A Journal of Pediatrics folyóirat online számában megjelent tanulmány 36 csecsemőről számol be, felének volt hasfájása. A kutatók azt találták, hogy a nem hasfájós csecsemőknél többféle baktérium él a belekben, vagyis egyes baktériumfajok hasznosak az ember számára. További vizsgálatokkal azt kívánják felderíteni, hogy a "jó baktériumokat" tartalmazó probiotikumok képesek-e megszüntetni a hasfájós csecsemők bélgyulladását.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső