COVID-19: mennyit számít a genetikánk?

HáziPatika

Két magyar egyetem arra vállalkozott, hogy kiderítse, vajon a genetikánknak mennyi szerepe van abban, hogy mennyire lesz súlyos valakinél a COVID-19.

A Szegedi Tudományegyetem a Pécsi Tudományegyetemmel közösen indít egy olyan vizsgálatot, amelyben ezer COVID-19-beteg bevonásával azt vizsgálják, befolyásolja-e az egyének genetikai háttere, hogyfertőzésesetén mennyire súlyos lefolyásúak a koronavírus-betegség tünetei. A mintákat a szegedi egyetem biobankjában tárolják majd.

Miért betegszenek meg egészséges fiatalok is?

A COVID-19 HUNGEN projekt során azt szeretnénk kideríteni, hogy genetikánk meghatározza-e azt, hogy lehet, észre sem vesszük, hogy elkaptuk a koronavírust, vagy csak enyhe tünetekkel esünk át a fertőzésen, avagy esetleg súlyos szövődmények alakulnak ki - magyarázta a vizsgálat célját Prof. Dr. Széll Márta molekuláris biológus, a kutatási projekt szakmai vezetője. Egy a projektről szóló közleményben a szakember úgy fogalmazott, a járvány első hullámának adatai egyértelműen megmutatták a veszélyeztetett csoportokat, akiknél a fertőzést követően a betegség lefolyásának súlyosabb formáira lehet számítani. Súlyos szövődmények tekintetében elsősorban az idős korosztály volt veszélyeztetett, valamint a krónikus társbetegségekkel rendelkező emberek. Ugyanakkor kiderült, hogy teljesen egészséges fiatal, társbetegségtől mentes, normál testalkatú betegek esetében is súlyos kimenetelű, esetleg halálos is lehet a betegség lefolyása.

Két magyar egyetem arra vállalkozott, hogy kiderítse, vajon a genetikánknak mennyi szerepe van abban, hogy mennyire lesz súlyos valakinél a COVID-19.Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
Két magyar egyetem arra vállalkozott, hogy kiderítse, vajon a genetikánknak mennyi szerepe van abban, hogy mennyire lesz súlyos valakinél a COVID-19. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Emiatt feltételeztük, hogy kell, hogy legyenek olyan genetikailag megalapozott, úgynevezett predisponáló faktorok, amelyek ezeknél a fiatal, társbetegség nélküli koronavírus-fertőzötteknél hozzájárulnak a súlyos lefolyású COVID-19-betegség kialakulásához - hangsúlyozta a professzor.

Így zajlik majd a kutatás

A közleményből az is kiderült, hogyan zajlik majd a magyar kutatók vizsgálata. Először koronavírus-fertőzés gyanúja esetén garatkaparékból mintát vesznek, majd polimeráz láncreakciós módszerrel (PCR-teszt) tesztelik az alanyokat. Ha bebizonyosodik a pozitivitás, akkor az igazoltan koronavírus-fertőzöttektől a kutatók ezt követően még egyszer vesznek garatkaparék mintát annak érdekében, hogy a vírus teljes genomját meghatározzák. A vírus izolált nukleinsavját elhelyezik a szegedi egyetem biobankjában - ez részét képezi a tanulmány során kialakított mintakollekciónak -, a szekvencia meghatározását pedig a Pécsi Tudományegyetemen dr. Gyenesei Attila és kutatócsoportja végzi. A garatkaparékon túl minden pácienstől vért vesznek ,és a levett vérből háromfajta vizsgálatot végeznek el a kutatók. Az egyik vizsgálat során a vírus ellen termelt ellenanyag szintjét határozzák meg. Ez arról ad felvilágosítást, hogy az egyén szervezete milyen mértékben reagált a vírusfertőzésre az úgynevezett humorális immunválasz aktiválásával.

Hogyan kapcsolja ki-be a géneket a vírus?

A másik vizsgálat során a vérmintából totál RNS-t izolálunk és azt határozzuk meg, hogy a keringésben hogyan változik meg a beteg génexpressziós profilja a fertőzés hatására, vagyis hogy milyen gének aktiválódnak és milyen gének hallgatnak el, és milyen mértékben a fertőzés hatására - magyarázta Prof. Dr. Széll Márta. Végezetül a harmadik vizsgálattípus során a vérmintából genomi DNS-t izolálnak. Az izolált genomi DNS-ből úgynevezett teljes exom-szekvenálást fognak végezni, tehát minden egyes beteg esetében meghatározzák a beteg huszonegynéhányezer fehérjét kódoló génjének a teljes szekvenciáját. És ezzel a nagy léptékű vizsgálattal és szekvencia-összehasonlítással - amelyekhez referencia genomokat használnak - remélhetőleg tudnak majd olyan géneket és a géneken belül olyan variánsokat azonosítani, amelyek örökletesek, és amelyek feltételezésük szerint meghatározzák és/vagy befolyásolják a betegség lefolyását a vírusfertőzést követően.

Koronavírus: ezért nem lesz mindenki beteg

Ahogy tovább gyűrűzik a koronavírus-járvány, úgy kapunk egyre pontosabb választ a fertőzés elkerülése és leküzdése szempontjából fontos kérdésekre: például, hogy mi minősül "túl szoros" kapcsolatnak, vagy hogy a vírus mutációi megkönnyítik-e a koronavírus terjedését. További részletek korábbi cikkünkben.

Tehát a tanulmányunkn eredményeképpen reméljük, hogy létre fogunk hozni egy komplex adatbázist, amely mind az ezer, mintavételen átesett fertőzött betegnek az anamnesztikus adatait és a betegség lefolyásának minden egyes paraméterét fogja tartalmazni, és a négyfajta mintából létrehozunk minden egyes beteg esetében egy mintakollekciót - hangsúlyozta a projekt szakmai vezetője, hozzátéve, ehhez a Szegedi Tudományegyetemen már meglévő, és a mostani törekvéseik szerint egyre nagyobb léptékben korszerűsítendő biobanki tevékenységük fog hátteret biztosítani.

Ekkorra várhatóak az első eredmények

Az egyedülálló kutatás komplexitását mutatja, hogy a Szegedi Tudományegyetemen belül az Általános Orvostudományi Kar és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ számos szervezeti egysége dolgozik együtt: a Belgyógyászati Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet, az Orvos Biológiai Intézet, az Orvos Genetikai Intézet, a Gyerekgyógyászati Klinika, valamint az Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet.

A feladat óriási és egyedülálló. Reményeink szerint az első kétszáz beteg mintagyűjtését illetve laboratóriumi feldolgozását követően a komplex analízis genetikai, transzkriptomikai, szerológiai és vírusgenomikai feldolgozása legkorábban 2021 első felében készülhet el - tájékoztatott Prof. Dr. Széll Márta.


Ingyenes lett a tömegközlekedés az egészségügyi dolgozóknak. Van egy igazolás, amit ki kell tölteniük és azt felmutatni ellenőrzéskor. További részletekért kattintson társportálunk, az nlc.hu cikkére.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-9, -4 °C

Hazánkban szerdán délelőtt változóan felhős lesz az ég, a nyugaton tájakon lesz a legtöbb felhő az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag