A mozgásszegény életmód megnehezíti a gyermekek alvását

Új-zélandi kutatók szerint minden, mozgás szempontjából inaktívan töltött óra három perccel növeli meg az elalváshoz szükséges időt.

Az Aucklandi Egyetem kutatói 519 hétéves gyermek alvásmintáját vizsgálták meg egy derekukra illesztett eszköz segítségével. Az eszköz regisztrálta a gyermekek mozgását, és megkülönböztette, ha a gyermek aludt, ébren volt, de inaktív volt, vagy ha mozgott. Az eredmények szerint a gyermekeknek 26 percre van szükség ahhoz, hogy elaludjanak azután, hogy lefeküdtek (az érték 13 és 42 perc között mozgott) és átlagosan tíz órát aludtak naponta. Az inaktív gyermekek nehezebben aludtak el: minden, inaktívan töltött nappali óra 3,1 perccel hosszabbította meg az elalvási időt.

Arra is fény derült, hogy azok a gyermekek, akik gyorsabban aludtak el, egyúttal tovább is aludtak. Az, hogy a gyermekek este 9 óra után feküdtek-e le vagy hogy mennyi televíziót néztek egy nap, nem befolyásolta az elalváshoz szükséges időt.

A kutatási eredmények jelentőségét többek között az adja, hogy a gyermek alvása és iskolai teljesítménye között szoros kapcsolat van: azok, akik rosszabbul vagy kevesebbet alszanak, mint társaik, gyengébben teljesítenek az iskolában illetve nagyobb az esélyük az elhízásra.

A kutatók szerint eredményeik alátámasztják azt, amit a szülők ösztönösen már maguktól is tudtak - a sok mozgás, a gyermekek "kifárasztása" segíti az alvást. "Az eredményeink ismét alátámasztják a testmozgás fontosságát a gyermekek számára, nem csupán a szív-érrendszeri betegségek megelőzése vagy súlykontroll miatt, hanem a jó alvás érdekében is" - írják a kutatók az Archives of Diseases in Childhood c. lapban megjelent tanulmányban.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés