Nem létezik biztonságos barnulás

Tévhit, hogy létezne biztonságos barnulás: a szolárium éppolyan káros, mint a közvetlen napfény, és a lebarnult bőr nem véd meg a káros napsugaraktól. "Egyre több fiatal nőt kezelünk melanómával, amelyért biztos, hogy a szoláriumozás okolható" - állítja Dr. Len Lichtenfeld, az Amerikai Rákszövetség tanácsadója. "A sötét szín annak a jele, hogy a szervezet valamilyen károsító hatás ellen védekezik. Téves az a hiedelem is, hogy aki egyszer lebarnult, az védettséget élvez a nap káros hatásaitól."

A szolárium olyannyira különleges kockázatot rejt magában, hogy az Egészségügyi Világszervezet a cigarettával egy csoportba sorolja. Ennek ellenére, az Amerikai Bőrgyógyász Társaság 3 800 fiatal nőt bevonó felmérése azt mutatta, hogy ezen hölgyek egyharmada volt ilyen helyen egy éven belül, egynegyedük pedig hetente legalább egyszer fekszik be a szoláriumba. A szabadban 81 százalékuk szokott napozni.

A WHO szerint 75 százalékkal növeli a melanóma kialakulásának veszélyét az, aki 30 éves kora előtt kezdett szoláriumba járni - éppen az a korosztály, a 18 és 22 év közöttiek tehát a legveszélyeztetettebbek, akik a leginkább kedvelik a szoláriumot. "Ennyi idősen még egyáltalán nem aggasztja őket, hogy mi lesz a tetteik következménye 40 éves korukra" - véli Lichtenfeld. "Ráadásul épp azért szoláriumoznak, hogy fiatalnak és csinosnak látsszanak, később azonban épp emiatt fognak gyorsabban öregedni."

Sokak szerint akkora kockázattal kell szembenézni, hogy akár törvényi eszközöket is be lehetne vetni a szoláriumozás visszaszorítására.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: