Megoldás a fájdalmas övsömörre?

A Georgia és a Yale Egyetemek kutatói felfedeztek egy olyan összetevőt, mely hatékonyabban kezelheti a fájdalmas hólyagokkal járó övsömört.

Eddig nem állt rendelkezésre specifikus kezelés.

A legtöbb felnőtt emlékszik a lázra, a viszkető kiütésekre és az utánuk sokszor megmaradó hegekre is, amit a bárányhimlő miatt éltek át. A betegséget a varicella zoster vírus okozza, ami felnőtt korban csúnya tünetekkel térhet vissza. A járványos betegség vírusa megbújik az idegekben, és főleg 60 év felett bukkanhat fel újra a test egyik oldalán megjelenő hólyagos kiütés formájában. A komplikációk aránya is növekszik az életkorral, mikor is hosszú hónapokig vagy évekig fennálló idegfájdalom jelentkezik.

Egy új és hatásos övsömör elleni anyag, az L-BHDA azonban enyhülést adhat, a klinikai kísérletek előtti vizsgálatokat a Georgia Egyetem kutatási alapja és a Yale Egyetem végezték. A betegség ellen bár vannak generikus antivirális gyógyszerek, helyileg alkalmazható krémek és fájdalomcsillapítók az övsömör hosszának és fájdalmasságának csökkentésére, ezek azonban csak mérsékelten hatásosak, és sokkal erősebb varicella zoster-ellenes ágensek kellenek.

Az övsömört megelőző oltás 2006-tól elérhető az idősebbek számára, és felére csökkenti a betegség kitörésének kockázatát. Az American Journal of Preventive Medicine nemrég megjelent egyik tanulmánya szerint azonban csak kevesek kapják meg az oltást, főként az ára, a biztosítás hiánya vagy a készlethiány miatt. Valószínű, hogy a bárányhimlő elleni gyermekkori immunizálás is véd az övsömör ellen, mert az oltóanyagban gyengített vírustörzsek vannak. Az oltás azonban csak 1995-ben jelent meg, és még nem áll rendelkezésre elegendő adat a pontos válaszhoz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)