Megölheti a kórokozókat, ha alkoholt iszunk?

Az alkoholnak közismerten fertőtlenítő hatása is lehet, így sokan azt gondolják, hogy egy-két feles legurítása megvédheti őket a vírusoktól. Vajon tényleg így van?

A koronavírus-járvány kitörésével jelentősen nőtt kereslet a különféle kézfertőtlenítők iránt, amelyek alkoholtartalmuknak köszönhetően segítenek elpusztítani a bőrünkön tanyázó, különféle vírusokat és baktériumokat. Az is igaz, hogy az alkohol a különféle felületeken található kórokozók többségét elpusztítja. Csakhogy a testünkben az alkohol másképp viselkedik – írta meg a WebMD .

alkohol, alkoholfogyasztás, fertőtlenítés, alkohol hatása
Vannak félreértések az alkohol fertőtlenítő hatásával kapcsolatban. Fotó: Getty Images

Az alkohol fajtái

Vegyészeti szempontból háromféle alkohol létezik: az izopropil-, az etil- és a metil-alkohol. Mindegyik úgy öli meg a kórokozókat, hogy lebontja a sejtmembránt, így a sejt belső alkotóelemei szétmállanak. A legtöbb kézfertőtlenítőben izopropil-, illetve etil-alkohol van.

Hogyan hat alkoholfogyasztás a testre? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

Az etil-alkohol ugyan a röviditalokban is megtalálható, de elfogyasztás után az emésztőrendszer nagyon gyorsan lebontja az etanolmolekulákat, ez pedig megnehezíti, hogy bármilyen baktériumot is elpusztítsanak, amivel esetleg érintkeznek. Ez azonban valójában jó dolog, mivel a testünkben több millió hasznos baktérium is van – olyanok is, amelyeknek létfontosságú a jelenléte. Ha az etanol képes lenne megölni a testünkben található kórokozókat, akkor a káros baktériumokkal együtt a jótékonyakat is elpusztítaná. De senki se gondolja, hogy akkor annyi alkoholt ihatunk, amennyit csak akarunk.

Az alkohol káros hatásai

Az alkohol túlzott mértékű fogyasztása szó szerint mérgező a szervezetünkre. Irritálhatja az emésztőrendszer belső falát, túlterhelheti a májat (ami cirózishoz, vagyis a szerv hegesedéséhez vezethet), és pusztítja az agyszövetet is. Nem beszélve arról, hogy több kutatás bebizonyította, hogy az italozás számos életveszélyes betegség, köztük a rák kialakulásának esélyét is növeli, e mellett pedig hozzájárul a sejtek idő előtti öregedéséhez is, tehát a külsőnkön is nyomot hagy.

Hetente egy-két pohár bor, sör vagy feles elfogyasztása tehát nem segít a szervezet kórokozó-mentesítésében, így ilyen céllal semmiképp se igyunk. Az egészségünk érdekében az alkoholos fertőtlenítést kizárólag külsőleg alkalmazzunk. Nagyon fontos továbbá, hogy soha ne igyunk se izopropil-alkoholt, se metil-alkoholt, mivel mindkettő fogyasztása halálos lehet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: