Valóban hasznos a barlangterápia?

Bár egyes kutatási eredmények nem igazolják egyértelműen a barlangterápia előnyeit, mások szerint rövidtávon hasznos, ha a légzési problémákkal küzdő betegek a mélyben töltenek némi időt.

Asztma, szénanátha és bronchitis esetén elsősorban Kelet-Európában elterjedt módszer a barlangterápia. A légzési nehézségekkel küzdő páciensek sokszor több száz méterrel a föld felszíne alatt keresik a gyógyulást. A speleoterápia, azaz a barlangterápia hasznosságával foglalkozik a német lap, a Spiegel Online cikke.
A barlangterápiát ugyanakkor nemcsak természeti képződményekben alkalmazzák. Erre hoz fel példát a német internetes újság: Fehéroroszországban egy felhagyott kálisóbányában kezelik a légzési nehézségekkel küzdő betegeket. A kezelésnek a kisebb páciensek szinte nincsenek is tudatában: a gyerekek és a fiatalok játszanak, olvasnak vagy pihennek az üzemen kívüli tárnákban, Szoligorszkban.

Asztma tünetei és kezelése

Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti. A nehézlégzést és fulladást a kilégzés nehezítettsége okozza. Ennek elnyúlása miatt a beteg nem tud friss, oxigéndús levegőt beszívni. Tudjon meg többet, kattintson!

A fiatalok légúti betegségekben szenvednek. A bányában való tartózkodás elvileg az állapotuk javítását célozza - ez a speleoterápia lényege. Bár ezek a barlangok és bányák elsősorban Kelet-Európában népszerűek, a Spiegel Online szerint Németországban is terjednek az ilyen kezelési metódusok.

A hegyek mélyében ugyanis tisztább a levegő: kevesebb a pollen, a finom por és a kórokozó. Szoligorszkban például a hőmérséklet állandóan 16 fokos - más tárnákban, más bányákban, barlangokban persze tartósan más lehet a klíma. A levegő páratartalma is állandó az ilyen helyeken, ami szintén segítheti a légúti betegségekkel küzdőket. A német szakmai szövetség (Deutsche Heilstollen-Verband) az asztma, a krónikus bronchitis, a szénanátha, a pszeudokrupp-betegség, a szamárköhögést és az orrmelléküreg-gyulladások esetében tartja hasznosnak a terápiát.

A barlangok, tárnák hőmérsékletétől függ, hogy mennyi időt tartózkodnak a betegek a mélyben. Van ahol csak egy-egy órát töltenek, máshol, például Szoligorszkban több órát vagy akár napokat is lent maradnak a gyerekek.

Ugyanakkor tudományos szempontból bizonyos kételyeket is megfogalmaz a terápia kapcsán a német lap. A hatékonyság a lap szerint korlátozott lehet. A Cochrane Collaboration áttekintő vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy a jelenleg elérhető tudományos tanulmányok átnézése alapján nem bizonyítható, hogy a metódus az asztmás betegeket tényleg segíti-e.

Egy az Ulmi Egyetemen elkészült doktori munka ugyanakkor 120 asztmás gyerek esetét írja le. Ott a metódus rövid távon bizonyult hatékonynak. Ugyanakkor hosszabb megfigyelésre nem került sor. A tanulmányt részben a német speleoterápiai szövetség finanszírozta, amelynek éppen az a célja, hogy a betegkasszáktól, egészségpénztáraktól szerezzen pénzt - hangsúlyozza a német cikk. (Ez egyébként ma már lehetséges Németországban.)

Itthon a Tapolcai Kórház honlapján is olvashatunk a barlangterápiáról. Az itteni kezeléseknek történelmi alapjuk van: a városi kórház alatti tágas barlangrendszert 1925-ben tárták fel az egyik pavilon alapozásakor. "1937-38-ban elvégezték a barlang teljes feltárását és óvóhellyé történő kialakítását. A II. világháború alatt a barlangban tartózkodó betegek és orvosok a légúti betegek állapotának jelentős javulását tapasztalták."

Barlangterápia javítja az egészségi állapotunkat

Barlangterápia javítja az egészségi állapotunkatA 15 méteres mélységben lévő barlangban a DOTE Gyógyszertani Intézete már 1958-ban végzett levegővizsgálatokat. Eszerint: "a külszíni levegőben lévő kóros anyagok nem mutathatók ki a barlang légterében, és ennek tulajdonítható, hogy az itt tartózkodóknál az asztmás tünetek enyhülése, visszafejlődése". Azóta 1981-ben az Országos Gyógyhelyi- és Gyógyfürdőügyi Igazgatóság (OGYFI) a helyszínt gyógybarlanggá nyilvánította.

A kórház honlapja szerint a barlangterápia során észlelt eredmények közé tartozik, hogy az állandó hőmérsékletű, hűvös, magas páratartalmú levegőn való napi 3-4 óra tartózkodás, az itt végzett légzőtorna és fizikai tréning edző hatású és preventív a későbbi légúti infekciók és hurutos tünetek tekintetében". Ráadásul a "külső légköri levegőhöz képest magasabb széndioxid koncentráció bioklimatológiai szerepe abban nyilvánul meg, hogy növeli a légzés intenzitását és mélységét". A barlangi levegő por-, pollen- és egyéb allergénmentessége pedig az asztmások esetében "csökkenti a rohamok gyakoriságát".
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +11 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban szerdán délelőtt délnyugat felől elkezd szakadozni a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag