Újabb lépés a homeopátia ellen

A magyar Racionalista Párt népszavazási kezdeményezést nyújt be a homeopátiás szerek gyógyszerként reklámozása és forgalmazása ellen.

Az Index.hu hívta fel a figyelmet egy kezdeményezésre, amely érvényt akar szerezni a homeopátiás szerekről kialakult tudományos közmegegyezésnek. "Egyre többen vannak azok a sarlatán szélhámosok, akik (kihasználva az emberek tájékozatlanságát és a modern tudományba vetett bizalom megrendülését) terjesztik az áltudományos és/vagy ezoterikus bullshitet, ezzel pedig sokmilliárdos üzletet építenek. 300 évvel vagyunk túl a(z első) felvilágosodáson, ehhez képest sokan már a középkori viszonyok között is nevetségesen ható elméleteket terjesztenek, ideje lenne végre korlátok közé szorítani ezeket" - írja a Racionalista Párt a kezdeményezést bejelentő blogbejegyzésben .

homeopátia
Homeopátiás szer: orvosság vagy csak üveggyöngy?

A népszavazási kérdés maga így szól:

Egyetért-e ön azzal, hogy a tudomány által igazolt gyógyhatással nem rendelkező homeopátiás készítményeket ne lehessen gyógyszerként, gyógyhatású szerként reklámozni és forgalmazni?

A kérdés adatkezelési nyilvántartásba vételét a szervezet egy képviselője magánszemélyként már kezdeményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál . Ha megtörténik, az Országos Választási Irodához is benyújtják hitelesítésre.

A népszavazási kezdeményezés mellett a blogbejegyzésben azt írják, hogy tárgyalásba kezdtek olyan patikákkal is, amelyek vállalnák, hogy nem forgalmaznak homeopátiás termékeket a jövőben. A kezdeményezéshez csatlakozó patikákat nyilvános térképre is fogják gyűjteni.

Az ausztrál Országos Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) 68 betegséggel kapcsolatban elemezte az alternatív gyógyászat hatékonyságát, és kimutatta, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármelyik esetben hatékony lenne. Az egészségügyi szakértőkből álló bizottság kijelentette, hogy a homeopátia nem gyakorolt hatást a vizsgált betegségekre, köztük az asztmára, az ízületi gyulladásra, az alvászavarokra, a náthára és az influenzára, a krónikus kimerültség szindrómára, az ekcémára, a kolerára, az égési sérülésekre, a maláriára és a heroinfüggőségre. Részletek!

A tudományos konszenzus szerint a homeopátia áltudomány, és világszerte egyre több tudományos testület tesz lépéseket ennek világossá tételéért. Az Egyesül Államokban például a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság tavaly novemberben döntött arról, hogy a homeopátiás készítmények gyártói ezentúl csak tudományosan megalapozott állításokat közölhetnek a gyógyszereik csomagolásán. A homeopátia elleni harc itthon is elindult. A Magyar Tudományos Akadémia 2015. novemberi állásfoglalása szerint "a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket".

Forrás: Index.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Általában napos időre számíthatunk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, de helyenként időszakosan erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve estétől nyugat felől felhősödés kezdődik. Felhőszakadással kísért záporok, zivatarok csak kevés helyen, nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhatnak elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk, néhol erős lökések, de zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra