Neves sportolók és művészek is esküsznek rá: így működik az oxigénterápia

Az elmúlt évben jelentősen bővült a hiperbár oxigénterápiát (HBO) igénybevevő betegek köre. A lábszárfekély és a fülzúgás mellett Lyme-kóros, migrénes, valamint csonttörés vagy agyvérzés után lábadozó páciensek is sokan keresi fel a Hiperbár Centrumot.

Presser Gábor előadóművész, Erőss Zsolt hegymászó és számos hazai élsportoló is a terápia segítségét vette igénybe felépüléshez, regenerálódáshoz, valamint általános erőnléti felkészüléshez.

A hiperbár oxigénterápia immár 7 éve elérhető Magyarországon. A 2011-es év jelentős fordulatot jelentett a hazai centrum életében. Az előző évekhez képest a páciensek köre jelentősen bővült, és egyre többféle problémával fordulnak szakembereihez.

A centrum betegeinek nagy részét továbbra is a cukorbeteg lábszárfekéllyel és a fülzúgással küzdő páciensek adják. 2011-ben viszont jelentősen emelkedett a Lyme-kóros betegek száma, illetve azon páciensek aránya, akik stroke utáni rehabilitáció során veszik igénybe a kezeléseket. Csonttörések, izomsérülések után, a felépülési idő lerövidítése érdekében is sokan keresik fel a Centrumot.

"Az elmúlt években több ismert embert, elsősorban sportolót kezeltünk. Legtöbbször izomsérülés, csonttörés utáni rehabilitációban vettünk részt, de voltak kifejezetten speciális eseteink és olyanok is, akik általános erőnlétük javítására, verseny előtti felkészülés céljából ültek be a hiperbár kamrába néhány kezelésre" – mondta Péchy Imre, a Hiperbár Centrumot üzemeltető Baromedical Zrt. vezérigazgatója. - "Kezeltjeink között volt többek között Presser Gábor és Tolvai Renáta előadóművészek, Erőss Zsolt és Hajdú Péter hegymászók, Tokay Máté wakeboardos, Tóth Ágota gyorskorcsolyázó, valamint az Újpest és az Honvéd számos focistája."

A hiperbár oxigénterápia mára az egyik legnépszerűbb alternatív kezelési mód lett a világon, amely általános jótékony hatásai mellett számos betegségből segít felépülni. Ma a világon több ezer centrum működik, Európában pedig mintegy 200. A terápia nemzetközi elfogadottságát jól mutatja, hogy a nagy terápiás centrumokban évtizedek óta nemzetközileg meghatározott standardok alapján egységesítve működnek, számos országban pedig a betegbiztosító fizeti a kezelés költségeit. Az Egyesült Államokban a HBO terápiát az AIDS kezelésében is használják.

A hiperbár kamrában a páciensek 100%-os oxigént lélegeznek be, szemben a normál levegő átlagosan 21%-os oxigéntartalmával. A kezelés hatására a szervezetben jelenlévő oxigénkoncentráció a szokásos 15-20-szorosára növekszik. A terápia során az oxigén minden testnedvbe beoldódik, így a csökkent vérellátású vagy vérrel egyáltalán el nem látott szövetekbe is eljut. A sérült szövetek extra adag oxigént kapnak, amely segíti a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, serkenti a kapillárisok újraképződését, a sérült szövetek és szervek regenerációját, így radikálisan felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések, gyulladások, fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is. Ezen kívül javítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, gyorsítja a test regenerálódását, valamint növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, így az egészségmegőrzés területén is előszeretettel alkalmazzák.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció