Méregtelenítő megoldás: lúgosítson!

"Ha csak a szoknyák és nadrágok tágulnak, a tudatunk viszont nem, összességében véve félresikerül a böjtkúra"- írja Rudiger Dahlke méregtelenítésről szóló könyvében. Véleménye szerint a test, szellem és lélek szoros kölcsönhatásban áll egymással...

Ha méregtelenítésbe kezdünk, az első és legfontosabb lépés a gondolatok megtisztítása kell hogy legyen, hiszen a lépcső söprését sem alulról, hanem felülről érdemes elkezdeni. Az alábbiakban sorra vesszük a méregtelenítésről alkotott elképzeléseket, böjt technikákat és megpróbálunk választ adni arra a kérdésre, hogy napjainkban miért örvendenek nagy népszerűségnek a különféle tisztítókúrák.

Napjaink fogyasztói kultúrája

Ha kilépünk az utcára és elmegyünk vásárolni, vagy bekapcsoljuk a tévét, mindenütt szembetalálkozunk a fogyasztói társadalom sajátosságaival. Márkás autók, építkezések, mutatósabb, újabb, olcsóbb termékek sokasága vesz körül bennünket. De vajon tényleg jól járunk az olcsó élelmiszerkínálattal, a belül üreges de annál tetszetősebb kenyérrel? A feszes bőrű jonatánnal és az óriás banánnal? Miből áll az olcsó kolbász, parizer vagy a félkész étel? Kérdések ezreit tehetjük, melyekre talán soha nem tudjuk meg a pontos választ. Egy dolog azonban biztos: az élelmiszeripar is hatalmas üzlet, melyben az nyer, aki a legkevesebb idő alatt a legtöbb terméket tudja eladni. Rövid távon mindenki jól jár, azonban az évek hosszú sora alatt annyi méreganyag halmozódik fel szervezetünkben az olcsó, adalékanyagban gazdag ételek garmadától, hogy szinte elkerülhetetlen az egészségkárosodás. Nem véletlen tehát, hogy manapság egyre népszerűbbé válnak a léböjtkúrák, tisztító módszerek.

Megsértődtem, haragszom, félek...

A sértődés, düh, szorongás önmagában is óriási lelki terhet ró az emberre. Ha valaki ártani akar valakinek, azzal saját magának tesz rosszat, mert a lelkében generált negatív energiák óriási méregtömböt alakítanak ki, melynek minden következményét cipelnie kell. A méregtelenítés fontos része, hogy megszabadítsuk magunkat a negatív gondolatoktól, érzésektől. Gondoljunk csak arra, hogy milyen hatalmas megkönnyebbüléssel jár egy mélyről kimondott szó: megbocsátok. Ugyanígy van ez a szorongással: nem szabad hagyni, hogy elhatalmasodjon rajtunk a félelmek sokasága, igenis vállalni kell, és ha máshogy nem megy, akkor külső (pszichológus, pszichiáter) segítséget kell kérni!

Kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben méreg

A legtöbb gyógyszerre, gyógyhatású készítményre, homeopátiás szerre igaz, hogy kis mennyiségben életet menthet, nagy mennyiségben ölhet. Bármennyire különös, de az ételekre is megfogalmazható mindez: kis mértékű fogyasztása gyógyít, nagy mennyiségben mérgez, vagyis a kulcs az adagolásban rejlik. Fontos, hogy ki, mikor, mennyit fogyaszt az egyes élelmiszerekből.

A túlterheléstől a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag, a gyomor és a bélrendszer, majd a vérerek és az összes többi szerv is szenved. A túlzott sózás, cukrozás, a zsírban sütött ételek, az adalékanyagban gazdag élelmiszerek, húsfélék, torták és sütemények fogyasztása a belekben savas vegyületek képződését eredményezik, melyek lúgos ételek, italok hiányában megváltoztatják a belek természetes flóráját (baktériumállományát), így megváltozik az emésztés hatékonysága, és a szervezet egésze savasodási folyamaton megy keresztül, melynek végeláthatatlan következményei lesznek. Számos betegség, mint például ízületi gyulladás, idült felső vagy alsó légúti hurut, allergia, hangulatzavar, gyomorsavtúltengés, emésztőrendszeri betegség alakulhat ki.

Honnan származnak a savak?

Számos étel, ital, környezeti tényező hatására savképződés indul el a szervezetben. A savakkal különféle ásványi anyagok lépnek reakcióba, és nagy molekulájú sókat - salakanyagokat - alkotnak. Lássuk, miből képződhetnek savak:

 • az elfogyasztott húsból húgysav;
 • a pácolt húsokból, sajtokból salétromsav;
 • az édességekből, zsiradékokból ecetsav;
 • a spenótból, kakaóból oxálsav;
 • a sertéshúsból kénsav;
 • a kávéból, fekete teából csersav;
 • az izommunka hatására tejsav;
 • a dohányzásból nikotin;
 • a fájdalomcsillapítókból acetil-szalicilsav;
 • a stresszből, bosszúságból, szorongásból sósav.

Az élet alapja

Az élet alapja a víz. Gondoljunk arra, hogy a felnőtt ember testének 60 százalékát víz alkotja. Számos természetes gyógymód építőeleme a vízzel történő gyógyítás, latinul sanus per aquam, melynek rövidítését (SPA) a fürdők világa is előszeretettel alkalmazza. Vízzel külsőleg (fürdőkkel) és belsőleg (ivókúrákkal) is lehet gyógyítani. "Aki tudatosan megtanulja magát jól érezni a vízben szabadon lebegve, jócskán kibékült a lelki világával és elbocsátani a lelki gondokat"- írja Dahlke, amely azt jelenti, hogy a víznek óriási szerepe van a test és lélek megtisztításában. A víz a nőiesség szimbóluma, az alkalmazkodást, a megújító erőt, tisztítást jelképezi. Lakást takarítani sem lehet víz nélkül a maga teljességében, hát még az emberi szervezetet! A természetes méregtelenítő folyamatokhoz is nagy szükség van rá. A két hidrogén- és egy oxigén molekulából álló poláris vegyületnek köszönhető a gyógyító erő, amely képes különféle szimmetrikus és amorf alakzat felvételére, méltán tekinthető a homeopátia gyökerének. Bármilyen böjtről legyen szó, a víznek szerepe megfellebbezhetetlen.

A kenyér

A kenyér szerepét már az ókori Egyiptomban ismerték, a fáraó vitte magával egész udvari pékségét a sírba. Khalil Gibran költő így ír róla:

"A munka láthatóvá vált szeretet, és ha nem szeretettel munkálkodtok, hanem csak ellenszenvvel, inkább hagyjátok el a munkátokat és üljetek le a templom kapujában, hogy alamizsnát kapjatok, mert ha közönyösen sütitek a kenyereteket, keserű kenyeret süttök, mely csak félig csillapítja az emberi éhséget." Sajnos a kézzel gyúrt kenyerek ideje lejárt, pedig a szeretettel készített péktermék "energetikája" sokkal jobb, mint a géppel készített kenyéré, a szupermarketek sütödéjében készült termékekről pedig ne is beszéljünk.

A déli országokban a fehér kenyér még mindig a jólét egyik szimbóluma, melyben mind a négy őselem (föld, víz, levegő, tűz) jelen van. Ezért is nagy szükségünk van rá, hiszen gabonát, vizet és sót tartalmaz, táplál minket anélkül, hogy savassá tenné szervezetünket.

A tisztítókúrákkal kapcsolatos általános tanácsok

 1. Minden ember más és más, ezért a böjtnek is egyedinek kell lennie, mindig figyelembe kell venni az egyéni alkatot, érzékenységet.
 2. Minél többet eszünk és egyszerre minél többfélét, annál több salakanyag képződik szerveztünkben. A zöldségféléket, gyümölcsöket jobb nyersen fogyasztani, mint túlfőzve (kivétel a brokkoli, karfiol, melyeket nem szabad nyersen fogyasztani).
 3. Ügyeljünk arra, hogy ételünkben minél kevesebb adalékanyag legyen! A bio ételeket részesítsük előnyben.
 4. Fontos, hogy csak olyan ételeket, italokat fogyasszunk, melyek jól is esnek.
 5. Fogyasszunk naponta 2-3 liter alacsony ásványianyag-tartalmú langyos vagy meleg folyadékot.
 6. Béltisztításként azt a módszert válasszuk, amelyik legkönnyebben kivitelezhető, amelyiket legjobban toleráljuk.
 7. Ha súlyfelesleggel rendelkezünk, próbáljunk rájönni annak okára (túl sok kalóriabevitel, kevés mozgás, betegség, pszichés okok, alváshiány stb.). A fogyókúra akkor válik sikeressé (hosszú távon) ha nem csak fizikai szinten, hanem lelki és szellemi szinten is foglalkozunk vele.
 8. Egy-három napnál tovább tartó tisztítókúra, böjt esetén minden esetben fontos a szakorvosi konzultáció, kontroll, még akkor is, ha úgy érezzük, mindent tudunk saját magunkról és tapasztaltak vagyunk a böjtben, hiszen mindig érhet minket meglepetés.
 9. Tisztítókúra alatt figyeljünk az aktív kikapcsolódásra. Ne fosszuk meg magunkat a szaunázástól, úszástól, pingpongozástól, kirándulástól.
 10. Fedezzük fel saját szervezetünket, ismerjük meg személyiségünket, erősségeinket és gyenge pontjainkat és fogadjuk el magunkat olyanoknak, amilyenek vagyunk.
 11. Legyünk könnyedek (fizikailag és mentálisan), eresszük el a bánatot, és legyünk képesek szeretet adni és kapni.
 12. Éljünk tudatosan!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció