Túlterheltek a dunaújvárosi háziorvosok

A Fejér megyei Dunaújvárost közel 50 ezren lakják. Az országban itt az egyik legleterheltebbek a háziorvosok: évi több mint 12 ezer beteget látnak el fejenként.

Dunaújváros megyei jogú város Fejér megyében. 2013-ban 47 750-en lakták, a népesség azonban enyhe csökkenést mutat, mivel a halálozás (2013-ban 993 fő) meghaladja valamivel a születések számát (2013-ban 892 baba született a városban).

A KSH 2010-es rendelőintézet működik. Utóbbiban például plasztikai sebészeti, mammográfiai, diabetológiai, vagy menopausa ambulancia is fogadja a pácienseket.

A háziorvosi és fogorvosi ügyelet mellett a várost a Szent Pantaleon Kórház látja el, sőt a szakrendelések is itt kapnak helyet.

Túlterheltek a dunaújvárosi háziorvosok (Fotó: Europress)

A 2011-es népszámlálási adatokban Dunaújvárosra külön nem térnek ki, ám Fejér megyében 2011 októberében 65 151 fő, a népesség 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tartós betegsége van. A betegek háromnegyede ötven év feletti, 60 százalékuk nő.

Egy- vagy többféle fogyatékosságról 17 913 fő, a lakosság 4,2 százaléka adott számot a megyében. A fogyatékossággal élők között is inkább idősebbeket találunk. (Több mint 70 százalékuk 50 év feletti). A legtöbben mozgássérültek (a népesség 2,41 százaléka), 0,65 százalék gyengénlátónak valotta magát. 0,49 százaléka a Fejér megyei népességnek értelmi fogyatékos, míg 0,38 százalék nyilatkozott úgy, hogy pszichésen sérült.

A megye - és ezen belül Dunaújváros - a többi mutatóban az országos átlagnak felel meg: a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség itt is probléma, ahogy a daganatos megbetegedések száma is az országos átlag szerint alakul.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)