Orosháza: az érrendszeri betegségek a leggyakoribbak

A Richter Egészségváros rendezvénysorozata szeptember 27-én Békés megyébe érkezik: Orosházán várják ingyenes szűrővizsgálatokkal a város és a környező települések lakosságát. A megyében is egyre több az idősebb, ezt az egyes betegségek előfordulása is jól tükrözi.

A magyar lakosság általános demográfiai jellemzője a társadalom elöregedése. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2012-ben a születéskor várható élettartamot a férfiak esetében 71,5, a nők esetében 78,4 évben prognosztizálták hazánkban. Egyre kevesebb a gyerek születik, s ez a kedvezőtlen tendencia Békés megyét sem kerülte el: szintén KSH adat, hogy 2014 első három hónapjában 652 gyermek született és 1 419-en haltak meg. Ez azt jelenti, hogy 767 fővel csökkent a megye népessége, ami 3,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Az ellátási területhez tartozó településeken tartósan magas a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők aránya. A megyében mért adatok alapján Békésben néhány százalékkal magasabb a halálozási arány az ischemiás szív- és az agyi érrendszer betegségei miatt. A daganatos megbetegedések és az emésztőrendszer betegségei, valamint a légzőszervi kórok tekinthetők még a leggyakrabban előforduló bajoknak.

Főleg a szív van veszélyben

Békés megye lakóinak halandósága kissé magasabb, mint az országos átlag, s ezért főleg a keringési rendszer betegségei okolhatók: a halálozások több mint 55 százalékáért e betegségcsoport a felelős. Mivel főként idősebbeknél jelentkezik - ebben a korosztályban magasabb a nők aránya - e betegségek nagyobb számban a nőket érintik. A magasvérnyomás-betegség szövődményei az ischaemiás szívbetegségek és az agyi érbetegségek. A különböző életmódbeli tényezők (táplálkozás, dohányzás alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód) mellett az elhízás, a cukorbetegség is jelentős rizikótényezője az ischaemiás szívbetegség kialakulásának. A betegség már fiatal felnőttkorban jelentkezhet, s itt is a nők körében magasabb a betegszám.

Az agyi érbetegségek legnagyobb részét az agyi erek érelmeszesedéses elfajulása miatt kialakult agyi vérellátási zavar, az agyvérzés és annak következményei adják. A nők és a férfiak megbetegedési arányait tekintve az agyi érbetegségek a nőknél minden korosztályban magasabbak, mint a férfiaknál.

Daganatos betegségek: több a férfi

A betegségek előfordulásának második legnagyobb csoportját a csontváz és izomrendszer betegségei adják, a megyében közel húsz százalékos gyakorisággal fordul elő, s itt a nők az érintettebbek. A kor előre haladtával egyre gyakoribb a megbetegedés: főleg a hátgerinccel kapcsolatos gondok miatt fordulnak orvoshoz. A nők körében 45 éves kortól igen sokaknál jelentkeznek a csontsűrűség és csontszerkezet rendellenességei.

Az endokrin, táplálkozási és anyagcsere betegségek és az immunrendszer zavarainak előfordulása is igen magas, ezen belül leggyakrabban a cukorbetegség fordul elő.

A térségben a daganatos megbetegedések okozta halálozások gyakorisága nem marad el az országos átlagtól, sőt. Minden negyedik ember valamilyen daganatos megbetegedés következtében hal meg. Itt a férfiak a veszélyeztetettebbek, s ezt jórészt a betegség késői felfedezésnek – vagyis a szűrővizsgálatok kihagyásának, az orvoshoz fordulás halogatásának - következménye. A légzőrendszert – légcső, hörgő, tüdő - károsító rák miatti halálozások az ajak, szájüreg, garat és nyelőcső rosszindulatú daganata is jóval nagyobb számban fordul elő a férfiaknál.

A szűrővizsgálatok elvégzéséhez most nagyon jó alkalom kínálkozik a Richter Egészségváros szeptember 27-ei rendezvényén, ahol nem csak az egészségük állapotáról tájékozódhatnak a látogatók, hanem az Orosházi Kórházat is támogathatják.

S hogy hogyan gyűjthetnek pénzt kórházuk javára a látogatók?

Már pusztán azzal is hozzájárulnak az adománygyűjtéshez , ha felkeresik a rendezvényt: ezért is jár minden vendégnek adománypont. Ám minél aktívabbak a látogatók, vagyis minél több előadást hallgatnak meg, tesztet töltenek ki, szűrésen vesznek részt, sporteszközt próbálnak ki, annál jobban növelik a Richter által felajánlott 2 millió forintos adományalap összegét. Erre utal a programsorozat mottója is: "Egészség ezreknek, milliók a kórháznak."

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés zavarja. Estefelé főleg nyugaton, északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, viharos erejű széllökés, jégeső kísérhet. A zivataroktól függetlenül legfeljebb megélénkül a délire, délkeletire forduló szél. Késő estére is csak 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra