Így pakoljuk el a nyári ruhákat

A vékony, könnyű nyári ruhák különleges törődést igényelnek. Mutatjuk, hogyan gondozzuk őket, hogy jövő tavasszal is ugyanolyan állapotban vegyük elő őket, mint amilyenben elraktuk.

Közeleg a nap, amikor elővesszük a gardróbból, padlásról a melegebb őszi-téli ruhákat, és elcsomagoljuk a nyáriakat. Ahhoz azonban, hogy jövő tavasszal is örömünket leljük bennük, elengedhetetlen a körültekintő tisztítás és tárolás. Így remélhetőleg nem fordul elő, hogy a kedvenc fürdőruhánk a következő strandszezonra kinyúlt, hordhatatlan ronggyá változzon. A nyári ruházat jellemzően könnyű, vékony, finom kelméből készül. Az ilyen anyag hajlamos a gyűrődésre tárolás közben, de néhány hasznos tipp segítségével tökéletes állapotban vehetjük újra elő őket a következő nyáron. A nyári holmik helyes elcsomagolásáról a The Spruce magazin készített összeállítást.

Koronavírus: így mossuk a ruháinkat A koronavírus elleni védekezésnek fontos része a minél alaposabb higiénia. Ebbe természetesen a ruháink tisztán tartása is beletartozik. Mutatjuk a mosás legfontosabb szabályait a koronavírus-járvány idejére.

A válogatás döntő fontosságú

Első lépésként a nyári holmikat válogassuk szét négy csoportba: megtartani való, javítandó, adomány, kuka. Válogatás közben legyünk magunkhoz őszinték és kőszívűek. Amit nem viseltünk idén nyáron, de már tavaly sem, azt valószínűleg jövőre sem fogjuk. A javítandó holmikat is mérlegeljük, mert lehet, hogy sok pénzbe és időbe kerülne a javításuk ahhoz, hogy mondjuk fűnyíráshoz vegyük fel őket.

A megtartani szándékozott holmikat a címkéjük utasításának megfelelően mossuk vagy tisztíttassuk ki, különös tekintettel a jellegzetes nyári foltokra, mint az eper, a csokifagyi vagy a fű. A legkisebb folt se maradjon az anyagban, mert egyes vegyületek valósággal vonzzák a szöveteket károsító rovarokat. Ugyanezért ne keményítsük a lenvászon ruhákat sem!

A blézereket, ingeket és hasonló ruhaneműket vállfán tároljuk tavaszig. A nadrágokat és szoknyákat a derékvonaluknál fogva csíptessük a vállfára. A vállfás holmikat ne műanyag, hanem textil ruhazsákkal védjük, mert ez jobban szellőzik. Ha nincs ilyenünk, egy kiszuperált lepedő vagy nagypárnahuzat is megteszi, de ezt is érdemes átmosni használat előtt, hogy ne maradjon benne kosz vagy penészspóra.

A vékony anyagból készült nyári holmikat inkább feltekerve és ne hajtogatva tároljuk. Különösen igaz ez a kötött kelmék esetén, melyeket egyébként sem szerencsés vállfára tenni. A papírdoboz is jó a tároláshoz, csak legyen famentes papírból, mert a farostos papír sárgás elszíneződést okozhat a ruhákon. A doboz legyen hajtogatott, ne ragasztott, mert a ragasztó vonzhatja a rovarokat. Műanyag dobozból válasszuk a polipropilént (PP, vagy háromszögben 5-ös szám), amit használat előtt töröljünk át fertőtlenítőszerrel, és egy régi lepedővel béleljük ki, hogy a kényes nyári anyagok ne érjenek a műanyaghoz.

nyári ruha
A könnyű, nyári anyagokból készült ruháknál elengedhetetlen a körültekintő tisztítás és tárolás. Fotó: Getty Images

Pamutot langyos vagy hideg vízben<strong><br /></strong>

A pamutot azért szeretjük nyáron, mert vékony, puha és lélegző kelme, azaz elvezeti a testhőt, így hűvösen tart. A százszázalékos pamut könnyen gyűrődik, a pamut-poliészter keverék kelmék már kevésbé. Különösen a világos színű pamutra jellemző, hogy a hónaljban és a nyaknál izzadságfoltok alakulhatnak ki. A pamutot mindig langyos vagy hideg vízben mossuk, így kevésbé fog összemenni vagy deformálódni. Ugyanezért a szárítógépben is csak langyos hőfokon szárítsuk. A fehér holmikat oxigénes fehérítővel moshatjuk biztonságosan. A pamut ruházatot vállfán érdemes tárolni az anyagszálakat megtörő gyűrődés elkerülése érdekében.

A lenvászon lassan szárad

A lenvászon szintén lélegző anyag, kellemes viselet nyáron, ám nagyon gyűrődik. Mosás közben a lenszálak nagy mennyiségű vizet szívnak magukba, ezért sokkal tovább száradnak, mint a pamutholmik. Aki elpakolás előtt kivasalná a lenruhákat, annak érdemes gőzös vasalóval dolgoznia, és a lenholmit kifordítva vasalja, máskülönben a varrásoknál kifényesedik a kelme. Csak tökéletesen száraz lenruházatot szabad elcsomagolni, nehogy bepenészedjen. A lenholmikat légmentesen zárható műanyag tárolóban hűvös, száraz helyen tároljuk.

A fürdőruha külön kategória

A rugalmas műszálas kelméből készült fürdőruhák külön odafigyelést igényelnek. A nyári erős napsütés, a forró felületekkel (például medence szélével, paddal) történő érintkezés, valamint az izzadság és a napozószerek súlyosan roncsolhatják az elasztikus szálakat, illetve a műszálas anyagot is tönkre tehetik. A rugalmas női és gyermek fürdőruhákat kizárólag kézzel ajánlott mosni mosogatószeres (tehát nem mosószeres!) langyos vízben, mert ez kíméletes a kelméhez. Tilos szárítógépbe tenni a fürdőruhákat: ehelyett formára igazítva, fektetve szárítsuk meg őket. A short fazonú férfi műszálas fürdőnadrágok legtöbbje mosható mosógépben, de a rugalmas anyagból készült, fecske- vagy boxerfazonú úszónadrágokat is érdemes kézzel mosni. A mosógépben történő mosáshoz tegyük a fürdőruhát mosóhálóba, amely védi az anyagot. Mielőtt elpakolnánk a szekrénybe, minden legyen csontszáraz, nehogy megpenészedjen tavaszig. Tároláshoz érdemes porszívóval használható vákuumzsákba tenni a fürdőruhákat.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső