A jótevő Lukács

Magyarország a gyógyvizek országa: számos gyógyfürdő várja az egészségüket megőrizni akarókat és a legkülönbözőbb megbetegedésekben szenvedőket. A néhány nagyobb gyógyfürdőt bemutató sorozatunkban ezúttal a budapesti Lukácsba látogattunk el.

Évszázadok óta ismerik

A patinás budai gyógyfürdő nevét valószínűleg a gyógyító Szent Lukács evangélistáról kapta. Korábban más névmagyarázat is felmerült: "lukas" fürdő, "lúgos" (svábosan lugas) fürdő, "gödörfürdő" (németül Lochbad), vagy középkori tulajdonosáról Lukász-fürdő. A József-hegy lábánál fakadó források már a honfoglalást megelőző korokban is szerepet játszottak a letelepedő vagy ideiglenes táborhelyet választó emberek életében. A mai Császár és Lukács fürdő környékén lévő Felhévízen 1178-ban a betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd a rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik, templomaik mellé kórházat és fürdőt is építettek. A török korban is működött a fürdő, de a feltörő források energiájának a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben vették nagyobb hasznát, ugyanis őrlő malmot működtettek itt. Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került, a régi épületek elpusztultak. 1857-ben egy óbudai molnármester kezdte meg a fürdő kiépítését. 1884-ben Palotay Fülöp vásárolta meg a kincstártól, ezután épült fel a gyógyszálló, a modern vízgyógyászati osztály és az uszoda. A fürdő ivócsarnoka 1937-ben épült. Budapesten 1979-ben, a Lukács fürdőben jött létre az első komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleg (nappali kórház). 1999-ben került sor az uszodai szabadtéri medencék korszerűsítésére. Ennek során az addig alig használt ún. iszaptó helyére élménymedence került. A fürdő másik udvarában levő két különböző hőmérsékletű úszómedence is szűrőforgató-berendezéssel épült újjá.

Hálás gyógyultak, törzsvendégek

Több mint száz éve a világ minden tájáról érkeznek ide a gyógyulni vágyók. Egy régi szép szokást követve közülük számosan a sikeres gyógykúrát követően márvány hálatáblákat helyeztek el a fürdő udvarának falán. Ezeket ma is láthatjuk: érdekes tanulmányozni, hogy a régmúlt korok betegei milyen hálás elismeréssel adóztak a "csodatevő" gyógyvíznek, amely megszabadította őket súlyos isiászuktól, csúzuktól, epebántalmaiktól, stb. Minden ajánlásnál többet mond az egyik legújabb tábla: ezt 1996-ban Dr. Vitéz Molnár Károly orvos-tábornok, az "utolsó magyar király utolsó katonája" 102 éves születésnapján állította a következő szöveggel: "1920-tól 76 éven át a Lukács uszodába minden nap eljöttem, hosszú életemet ennek köszönhetem."

A "lukácsisták", a fürdő mai törzsgárdájához tartozó látogatók, köztük neves művészek, közéleti személyiségek osztják a hosszú életű tábornok véleményét: igyekeznek a lehető legrendszeresebben látogatni a fürdőt, mert ez testi-lelki egészségükhöz egyaránt hozzájárul. A Lukács-fürdő ugyanis az idők során amolyan kávéházpótló hellyé, szellemi-kulturális központtá vált, baráti találkozók, jóízű beszélgetések helyszíne lett. Kultúránk nagyjai közül például törzsvendég volt itt annak idején Kodály Zoltán, Illyés Gyula, Vas István, Jékely Zoltán, Kolozsvári-Grandpierre Emil, Déry Tibor, Zelk Zoltán, Makk Károly, Örkény István és sokan mások is. A mai vendégek között pedig gyakran fel lehet fedezni például Garas Dezsőt, Kern Andrást, Presser Gábort. Az idejárók vallják, hogy a fürdő a jó társaságon túl edz, tartást ad, pszichés támaszt nyújt, fegyelemre tanít, kisimítja az idegeket, növeli az állóképességet.

Gyógyító, frissítő szolgáltatások

A Lukács gyógyvizét ivókúraként ajánlják gyomor- és bélrendszeri panaszokra, az epehólyag és az epeutak hurutos megbetegedésére, gyomorsav-túltengésre, de vesemedence-gyulladás és vesekőképződés esetére is. Vize nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluoridion tartalma is jelentős. A gyógyfürdőt leginkább mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőknek ajánlják: ízületek degeneratív betegségei, gyulladásai, gerincdeformáció, porckorongsérv, idegzsábák, a csontrendszer mészhiányos állapotai esetén. Nyolc medence várja a gyógyulni, regenerálódni, relaxálni kívánókat. A fedetlen uszodában a régi hagyományoknak megfelelően - amikor még létezett ez az elkülönítés - férfi és női úszómedenceként emlegetik a 22 illetve a 26 fokos medencét. A másik belső udvaron találjuk az élménymedencét, sokféle szolgáltatással: többek között sodrófolyosó, víz alatti pezsegtetés, nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár, buzgár, pezsgőágy frissíti fel a kényeztetésre vágyókat. Négy különböző hőmérsékletű termálmedence és egy súlyfürdőmedence szolgálja a gyógyulást. Mellette száraz hőlég- és nedvesgőz-kamrák, finn szauna adhat frissülést.

Mindezeket természetesen nemcsak a piaci árú belépővel, hanem a reumatológus szakorvosoktól kapott beutalókkal, gyakorlatilag harmadáron is igénybe lehet venni. A Lukács fürdőben kezdte meg működését a város első, nappali kórházként működő, komplex gyógyfürdőellátást biztosító részlege.

Dagály Strandfürdő
és UszodaGellért Gyógyfürdő
és UszodaSzéchenyi Gyógyfürdő
és UszodaRudas GyógyfürdőLukács Gyógyfürdő
és UszodaKirály GyógyfürdőDandár GyógyfürdőPestszenterzsébeti
Jódos- sós GyógyfürdőÚjpesti Gyógyfürdő
és Uszoda
Fürdő neve medencék
száma
időarányos
beléptető
parkja fizioterápiás
osztály
extrarendezvény
9 ősztől
tavaszig
van nincs -
13 van nincs van esküvő, bál, parti
15 van nincs van esküvő, bál, parti
3 nincs nincs van esküvő, bál, parti
8 van nincs van fogadás, koktélparti
4 nincs nincs nincs esküvő, bál, parti
2 nincs nincs nincs -
3 nincs van nincs -
3 nincs nincs nincs -

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció