A véradás egyszerűbb, mint sokan gondolnák

Sokan nem tudják pontosan, hogy miként történik a véradás, ezért félnek tőle. Másrészt nem ismerik a lehetőségeket, amelyekkel élhetnek. Megnéztük, hogy mi történik pontosan egy ilyen eseményen, és milyen vizsgálatokat végeznek előtte az orvosok.

Egy véradáson 4,5 deci vért vesznek le, mellette pedig még három kémcsőnyi vért gyűjtenek (utóbbira az utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz van szükség). Maga a vérvétel ideális esetben 5-10 percig tart, a teljes vérvételi folyamat az előzetes orvosi vizsgálattal és a kérdőív kitöltésével együtt nem szokott hosszabb lenni 1,5 óránál. A véradáshoz elengedhetetlen szűrővizsgálatokat (HIV, Hepatitis A és Hepatitis B, szifilisz) anonim módon végzik el, akárcsak a hagyományos szűrővizsgálatoknál. Vért az Országos Vérellátó Szolgálat vérellátóiban, a Magyar Vöröskereszt szervezett véradásain és vérvételi kamionjain lehet adni, de lehet kérni véradás szervezését munkahelyre, rendezvényre is.

A vérvétel ideális esetben 5-10 percig tart
A vérvétel ideális esetben 5-10 percig tart

Ha valaki eljut oda, hogy véradással szeretne segíteni másokon , viszonylag egyszerű a teendője: nyitvatartási időben fel kell keresnie a 23 hazai vérellátó valamelyikét (térképes keresővel is meg lehet nézni, melyik van legközelebb), vagy el kell látogatni a Vöröskereszt valamelyik szervezett véradására (rengeteg ilyen van, ezek helyszíneit és időpontjait itt lehet megnézni ). Emellett a szervezet véradókamionja egész évben járja az országot, útvonalát nyomon is lehet követni. A megfelelő helyszínt mindenki ki tudja választani, a teendő pedig nem több, mint odamenni a megfelelő időben.

Ha erre a kollégák is fogékonyak, akkor arra is van lehetőség, hogy valaki a munkahelyére szervezzen véradást. A Vöröskereszt az ilyen kezdeményezéseket örömmel fogadja, de persze a véradás lebonyolítására a munkahelyeknek is alkalmasnak kell lenniük. Szerencsére a kritériumok nem túl szigorúak, az előírás mindössze az, hogy rendelkezésre álljon 42 négyzetméternyi szabad hely, amely világos, levegős teremben vagy épületrészben van. A véradáshoz szükséges berendezések működtetéséhez rendelkezésre kell állnia áramforrásnak (ez praktikusan 230 voltos hálózati csatlakozót jelent, amely mindenhol adott). Előírás az is, hogy legyen a közelben mosdó, melynek megléte a munkahelyeken szintén evidens.

A vérvételhez 5-6 asztalra és 14-16 székre van szükség, de az sem baj, ha ez nincs meg, mert a Vöröskereszt pótolja. A véradóhelyszín egyszerű megközelíthetősége a vérellátó felszereléseinek szállítása, illetve a pakolás miatt fontos, és persze elengedhetetlen az is, hogy legyen megfelelő számú jelentkező. Ideális esetben 20-25 főre van szükség.

Ki kitől kaphat és kinek adhat vért? Fontos információ lehet a leendő véradóknak, hogy bármely csoportba tartozzon is, sok embernek nyújthat életmentő segítséget. Az alábbi táblázatból kiderül , hogy ki kinek adhat és kitől kaphat.

Egyező menetrend

Akárhol történjen is a véradás, menete mindenhol ugyanaz. A helyszínen be kell mutatni egy fényképes igazolványt (személyi igazolványt, diákigazolványt, jogosítványt vagy útlevelet), a lakcímkártyát és a TAJ kártyát (aki nem először ad vért, annak elég csak a TAJ-számot bemondania). A donoroknak nyilatkozniuk kell arról is, hogy vérüket alkalmasnak tartják arra, hogy betegeknek beadják gyógyítási célból, illetve arról is, hogy hozzájárulnak-e, hogy adataik nyilvántartásába kerüljenek - kizárólag donortoborzás céljából.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek kizárják a véradást
Vannak olyan gyógyszerek, amelyek kizárják a véradást

A vérellátó munkatársai a jelentkezőket tájékoztatják a véradás teljes folyamatáról, amelynek része egy kérdőív kitöltése is. Ebben olyan kérdések szerepelnek, amelyek a donor életvitelére, betegségeire, gyógyszerszedési szokásaira vonatkoznak. Ezek nagyon fontosak, hiszen vannak gyógyszerek, amelyek kizárják a véradást. Ilyenek például a véralvadásgátlók (vérhígítók), amelyek szedése mellett nem engedélyezett a véradás. Ha a vért várandós nő kapja, akkor néhány bőrgyógyászati készítmény (köztük olyanok, amelyek az akne és a pszoriázis kezelésére szolgálnak), valamint a prosztatanagyobbodás és a férfiak kopaszodása ellen használt gyógyszerek magzatkárosító hatásúak lehetnek, emiatt nagyon fontos, hogy a kérdőíven mindenki pontosan jelezze, hogy milyen gyógyszert szed.

A véradásnál kapott tájékoztató hátoldalán fel vannak sorolva mindazon készítmények, amelyekre figyelni kell. Önmagában az, hogy valaki gyógyszert szed, még nem kizáró ok, sok olyan készítmény van, amely semmilyen problémát nem jelent. Az alkalmassági vizsgálatot végző orvosnak viszont azokról is tudnia kell, ugyanis ő dönti el, hogy a véradás biztosan engedélyezhető-e mellettük. Amíg a donorok az orvosi vizsgálatra várnak, kapnak csokit és fél liter ásványvizet.

Szemközt az orvossal

A vérvétel előtt az orvosi vizsgálat részletes kikérdezésből, a jelentkező korábbi és jelenlegi betegségeinek, egészségi állapotának feltérképezéséből áll. Ennek során fizikális vizsgálat is történik, megmérik a vérnyomást, meghallgatják a szívet és a tüdőt, tapintják a nyaki nyirokcsomókat, megtekintik a látható nyálkahártyákat. Az ujjbegy megszúrásával megmérik a vér hemoglobin (vérfesték) koncentrációját, az első véradóknál pedig történik előzetes vércsoport-meghatározás is.

Ha a vizsgálat során eltérést találnak, akkor időlegesen vagy véglegesen kizárják a donort a véradásból. Ilyesmi például akkor történik, ha valakinek a kívánatosnál alacsonyabb a hemoglobinszintje, náthás, vagy torokgyulladása van, herpeszt fedeznek fel nála, esetleg kiderül, hogy nemrég kisebb-nagyobb műtéten esett át. Végleges kizárás akkor történik, ha valakinek vérképzőszervi betegsége, kezeletlen magasvérnyomás-betegsége van, esetleg a vérvételt követő laborvizsgálat fertőző megbetegedéseket igazol (a vérmintákat a Hepatitisz B vírus antigénjére, a Hepatitisz C vírus ellenanyagára, HIV 1-2 vírus ellenanyagára és a szifiliszt okozó baktérium ellenanyagára szűrik). Ilyen esetekben az érintetteket tájékoztatják, esetleges fertőzöttségükről tehát tudomást szereznek. A vizsgálatok szigorúan anonim módon történnek, a vérvétel során kapott azonosító számhoz, vonalkódos jelöléshez kötötten végzik el ezeket. Ez tehát megegyezik az anonim szűrővizsgálatok metodikájával.

Interjú egy százszoros véradóval "1980-ban, 18 éves koromban, Debrecenben éltem és dolgoztam, és ott láttam egyszer egy nagyon csúnya balesetet, ami mélyen megrázott. Elkezdtem azon gondolkozni, hogyan segíthetnék egy ilyen helyzetben, és arra jutottam, hogy elmegyek vért adni. Mivel a 18 év a véradás alsó korhatára, így adhattam vért, sőt még ajándékot is kaptam, mert az első véradóknak járt. Ezután 33 évig folyamatosan adtam vért, átlagban évi négyszer, volt esztendő, amikor kevesebbet, volt, amikor többet." A teljes interjú ide kattintva érhető el .

Lényeg a biztonság

Az orvosi vizsgálat után a véradóknak egy másik helyiségben fel kell feküdniük egy ágyra: ott veszik le tőlük a vért félig fekvő helyzetben. A vért steril, egyszer használatos műanyag zsákba gyűjtik vérvételi rázómérleg segítségével. Alkalmanként 4,5 decit vesznek le, mellette pedig még három kémcsőnyi vért gyűjtenek (utóbbira az utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz van szükség). Ideális esetben mindez 5-10 perc alatt meg is történik, a teljes vérvételi folyamat az előzetes orvosi vizsgálattal és a kérdőív kitöltésével együtt nem tart tovább 1,5 óránál. A vérvétel után 5 percig még tanácsos a nővérrel maradni, amivel meg lehet előzni, hogy valaki szédülve, tántorogva távozzon. Öt-tízpercnyi pihenés után elvileg már mindenki elmehet, ezt követően csak a folyadékpótlásra kell figyelni. Célszerű liter vizet még a vérvétel helyszínén elfogyasztani. Maga a vérvétel 1959 óta önkénes és térítésmentes Magyarországon, a véradót azonban jelképes, 500 forint értékű étkezési utalvány illeti meg, amellyel tetszőlegesen vásárolhat élelmiszert.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: