Több fájdalomcsillapító lesz vényköteles

Néhány ibuprofentartalmú készítmény a jövőben vénykötelessé válik. A döntés már biztos, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy pontosan melyek ezek, és mikortól vezetik be a változásokat.

Több ibuprofentartalmú készítmény vényköteles lesz a jövőben a patikákban - ezt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közölte a Világgazdasággal. Azt azonban egyelőre nem mondták meg, hogy mikortól. Annyi biztos, hogy azoknál lesz szükség recept felírására, amelyeknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént.

Jelenleg egyébként 57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, és csupán tíz lesz biztosan vényköteles. Néhánynál pedig a jogosult dönti el, kéri-e az átsorolást - az intézet szerint. Az OGYÉI azt is hozzátette: az intézkedés csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók, illetve kombinációs készítmények továbbra is szabadon megvásárolhatók lesznek a gyógyszertárakban. Ez azt jelenti, hogy 20-30 készítmény biztosan vény nélküli marad.

Az ibuprofentartalmú készítmények körülbelül fel vényköteles lesz a jövőben.
Az ibuprofentartalmú készítmények körülbelül fel vényköteles lesz a jövőben. Fotó: 123rf

Mit kell tudni az ibuprofenről? Korábbi cikkünkből kiderül!

Mivel a patikusok sem ismerik pontosan, hogy mely gyógyszerekről van szó, kiszámíthatatlan az ő reakciójuk is, és a lakosságé is - nyilatkozta a lapnak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója. A szakember szerint jó lenne többet tudni még a bevezetés előtt, hiszen a patikák ez alapján készleteznének. Ráadásul arra is komoly az esély, hogy a lakosság körében kialakul egyfajta felvásárlási láz. A gyógyszertáraknak pedig időben el kellene dönteniük, hogy növeljék-e a készleteiket, vagy inkább csökkentsék.

Magyarországon egyébként az ibuprofentartalmú készítmények kizárólag vény nélkül érhetők el, és évente 2,5-3 millió dobozzal vesz belőlük a hazai lakosság. Főleg az alacsonyabb, a napi 1200 milligrammnál kevesebb hatóanyagot tartalmazó termékeket használják széles körben heveny fájdalomra, lázra, meghűlésre.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)