Több fájdalomcsillapító lesz vényköteles

Néhány ibuprofentartalmú készítmény a jövőben vénykötelessé válik. A döntés már biztos, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy pontosan melyek ezek, és mikortól vezetik be a változásokat.

Több ibuprofentartalmú készítmény vényköteles lesz a jövőben a patikákban - ezt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közölte a Világgazdasággal . Azt azonban egyelőre nem mondták meg, hogy mikortól. Annyi biztos, hogy azoknál lesz szükség recept felírására, amelyeknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént.

Jelenleg egyébként 57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, és csupán tíz lesz biztosan vényköteles. Néhánynál pedig a jogosult dönti el, kéri-e az átsorolást - az intézet szerint. Az OGYÉI azt is hozzátette: az intézkedés csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók, illetve kombinációs készítmények továbbra is szabadon megvásárolhatók lesznek a gyógyszertárakban. Ez azt jelenti, hogy 20-30 készítmény biztosan vény nélküli marad.

Az ibuprofentartalmú készítmények körülbelül fel vényköteles lesz a jövőben.
Az ibuprofentartalmú készítmények körülbelül fel vényköteles lesz a jövőben. Fotó: 123rf

Mit kell tudni az ibuprofenről? Korábbi cikkünkből kiderül!

Mivel a patikusok sem ismerik pontosan, hogy mely gyógyszerekről van szó, kiszámíthatatlan az ő reakciójuk is, és a lakosságé is - nyilatkozta a lapnak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója. A szakember szerint jó lenne többet tudni még a bevezetés előtt, hiszen a patikák ez alapján készleteznének. Ráadásul arra is komoly az esély, hogy a lakosság körében kialakul egyfajta felvásárlási láz. A gyógyszertáraknak pedig időben el kellene dönteniük, hogy növeljék-e a készleteiket, vagy inkább csökkentsék.

Magyarországon egyébként az ibuprofentartalmú készítmények kizárólag vény nélkül érhetők el, és évente 2,5-3 millió dobozzal vesz belőlük a hazai lakosság. Főleg az alacsonyabb, a napi 1200 milligrammnál kevesebb hatóanyagot tartalmazó termékeket használják széles körben heveny fájdalomra, lázra, meghűlésre.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatások a mai napon sem várhatóak.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra