Abortusztilalom: inkább nem szexelnek az amerikai nők

Országos szexsztrájkra szólítottak fel abortuszpárti nők az Egyesült Államokban bosszúból, amiért az amerikai legfelsőbb bíróság a múlt héten felülvizsgálta az abortusz jogát országosan biztosító – Roe kontra Wade-ügyként elhíresült – döntést, és ezzel a tagállamok jogkörébe utalta az abortusz jogát.

Egyes abortuszpárti aktivisták a közösségi médiában és utcai demonstrációkon követelik, hogy a nők tartózkodjanak a szexuális érintkezésektől. Az egyik Twitter-felhasználó egyenesen azzal hozakodott elő, hogy a nemi életre vonatkozó sztrájknak a házastársakra is ki kell terjednie.

abortusz, tüntetés
Az amerikai legfelsőbb bíróság abortuszról szóló döntése ellen tüntetnek Atlantában. A férfi tábláján ez olvasható: „A születendő lányom is jogokat érdemel”. Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Önmegtartóztatás a nők jogaiért

A hétvégén New Yorkban utcai megmozdulást tartottak az abortuszpárti tiltakozók. Egyikük, egy 24 éves nő azt nyilatkozta a New York Post című lapnak, hogy „nem érdemel velem szexet az a férfi, aki nem végeztet magán vazektómiát” és „nem harcol az utcákon az én jogaimért”. „Talán a szexsztrájk (vagy önmegtartóztatás) segítene a férfinépnek, hogy kiálljon a nőjogok ügye mellett” – írta a Twitteren Monique Pressley, aki saját elmondása szerint jogi elemző és politikai kommentátor.

Hírességek is kiállnak az ügy mellett

Közben egymás után hallatják hangjukat a döntést elítélő amerikai hírességek is. A popénekes Pink például azt kérte, hogy az abortuszt ellenzők többé ne hallgassák a dalait. Julia Louis-Dreyfus színésznő pedig bejelentette, hogy saját születésnapi ajándékaként adománygyűjtést rendez abortuszpárti kongresszusi jelölteknek.
A Roe kontra Wade-ügyben hozott döntésében az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága 1973-ban azt mondta ki, hogy az amerikai alkotmánnyal ellentétes a művi terhesség-megszakítás szabályozása tagállami szintű törvényhozásban. Ezzel lényegében országosan – valamennyi tagállamban – garantálta a nők szabad választási jogát az abortusz kérdésében.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)