Nagyon káros a műanyag a babára vágyó párokra

A két legnagyobb mennyiségben előállított műanyagkemikália-típus, a biszfenol A (BPA) és a ftalátok károsíthatják a férfiak és a nők termékenységét - állapította meg egymástól függetlenül két kutatás.

Dr. Ruth Lathi szerint 80 százalékkal nagyobb eséllyel vetélnek el azok a nők, akiknek a vérében kiemelkedően magas a BPA-koncetráció. "Az elvetélt nők vérének BPA-koncetrációja a fogantatás időszakában jóval magasabb volt azokhoz a nőkhöz képest, akik egészséges gyerekeknek adtak életet" - nyilatkozta Lathi, a Standord Egyetem Orvosi Központjának szülész-nőgyógyász professzora.

Egy, az Egyesült Államok Országos Gyermekegészségügyi és Humán Fejlődési Intézete által finanszírozott kutatásból ezen kívül kiderült még, hogy a párok termékenységét további 20 százalékkal csökkentheti, ha a férfi szervezetében magas a ftalát-koncentráció.

Mindkét kutatásról a Nemzetközi Termékenységi Társaságok Szövetség és az Amerikai Reproduktív Gyógyászati Társaság közös konferenciáján számoltak be a tudósok.

"Szeretnénk, ha ez a két kutatás felhívná a figyelmet a műanyag-kemikáliák termékenységre, szülésre, és gyerekkori fejlődésre gyakorolt káros hatásaira" - nyilatkozta Dr. Linda Giudice, az Amerikai Reproduktív Gyógyászati Társaság elnöke. "Természetesen nem szeretnénk megijeszteni senkit. A cél az, hogy az emberek informálásával minimálisra csökkentsük a veszélyeket, és javítsuk a fogantatás esélyeit ."

Meddőséget okoznak bizonyos műanyagok?

Az első kutatásban 114 nő vett részt, akiktől a terhességük elején vérmintát vettek a tudósok, majd összehasonlították a terhességük kimenetelét a vérükben található BPA-koncentrációval.

"A BPA-szint jóval magasabb volt az elvetélt nők esetében" - nyilatkozta Lathi professzor. "Bár azt egyelőre még nem tudjuk pontosan, hogy miért. A további kutatásokig azt ajánlanánk a várandós nőknek, hogy kerüljék a BPA-forrásokat a potenciális rizikófaktorok csökkentésének érdekében."

A második kutatás során a kutatók 501 pártól vettek vérmintákat, akik mind 2005 és 2009 kezdtek családtervezésbe. A szakértők a vérmintákban a biszfenol A és ftalát-koncetrációt vizsgálták, valamint megkérték a nőket, hogy jegyezzék fel a menstruációjuk alakulásának adatait, a terhességi tesztek eredményeit, valamint a szexuális együttlétek időpontjait.

Az eredmények szerint a férfiak esetében a magas ftalát-koncentráció mintegy 20 százalékkal csökkentheti a sikeres fogantatás esélyét.

Az általános tanács tehát annyi, hogy kerüljük a potenciális BPA és ftalát-forrásokat. Ez azonban nehezebb, mint az ember elsőre gondolná. A BPA és a ftalátok ugyanis számtalan módon bekerülhetnek a szervezetünkbe, például a pénztári blokkokon keresztül, az élelmiszerkonzervek belső borításáról, a mikrohullámú sütőben melegíthető műanyag tányérokból, poharakból és más tárolóedényekből. "A legjobb, ha nem fogyasztunk műanyag edényekből semmit, és főleg nem melegítjük az ételeinket ilyen tárolókban" - nyilatkozta Giudice.

Az Amerikai Vegyészeti Tanács (ACC) szóvivője ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni a kutatással kapcsolatban, hogy a fenti adatok még csak egy előzetes kutatás eredményei, és a szakérőknek nem is sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítaniuk a ftalát-szint , valamint a termékenységi és fogantatási problémák között.

Meddőnek (infertilis) nevezünk egy házaspárt vagy párt, ha egy év rendszeres, tüszőrepedés (ovuláció) idejére eső házasélet ellenére elmarad a fogamzás, a nő nem esik teherbe, a pár nem képes ezen idő alatt a gyermeknemzésre, - illetve, egyes szakemberek megfogalmazásukban hozzáteszik: - a nő nem képes a csecsemő kihordására és élveszülésére.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra